• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

Superliga-profiler risikerer hård straf - i værste fald fængsel

Foto: Getty Images

Hvis spillere som Iver Fossum og Sigurd Rosted har løjet for de norske myndigheder, risikerer de bøde- eller fængselsstraf. Det bliver dog i givet fald svært at bevise, vurderer juraprofessor.

Af Anders Dehn

Har de norske landsholdsspillere, herunder Iver Fossum og Sigurd Rosted, løjet for sundhedsmyndighederne? I så fald risikerer de fængselsstraf, siger to norske juraeksperter.

Spørgsmålet er højaktuelt, efter Omar Elabdellaoui fredag testede positiv for Covid-19 og sendte hele det norske landshold i karantæne. Den karantæne skulle have varet frem til begyndelsen af næste uge, men i stedet er spillerne rejst hjem til deres respektive klubber. Det gælder eksempelvis Fossum i AaB og Rosted i Brøndby IF.

De norske udlandsproffer fik nemlig lov til at rejse hjem til klubberne under forudsætning af, at de genoptog deres ti dages karantæne, når de nåede frem. Det har både sundhedsmyndighederne og fodboldforbundet slået fast. Spillerne har endda fået en seddel med fra Oslos kommuneoverlæge.

Bundesliga-spillerne Alexander Sørloth, Erling Haaland og Rune Jarstein stødte dog hurtigt til træningen i deres respektive klubber. Det samme gjorde Fossum og Rosted. Men de eksperter, tipsbladet.dk har talt med, siger, at spillerne kun kunne få tilladelse til at rejse hjem, hvis de lovede at opretholde karantænen.

- Det, der er alvorligt, er, hvis de har givet falske oplysninger til sundhedsmyndighederne i Norge for at få tilladelse til at fuldføre deres karantæne i andre lande. De kunne kun få tilladelse til at rejse, hvis de garanterede, at de ville gennemføre karantænen. Hvis de løj om dette, kan de straffes med fængselsstraf i Norge, som normalt vil ligge på 21-30 dage, skriver John Chrisitan Elden i en mail.

Læs også:Blev hasteindkaldt til nødlandshold: Stor drøm går i opfyldelse

Han er den advokat, der de seneste år har ført flest sager ved den norske højesteret, og han tilføjer, at spillerne kan slippe for juridisk efterspil, hvis de rent faktisk var indstillede på at fortsætte deres karantæne, når de kom frem.

- Hvis de havde til hensigt og ønskede at blive i karantæne, har de ikke givet falske oplysninger og kan ikke straffes.

Ikke hvem som helst
AaB's sportschef, Inge André Olsen, affærdigede over for tipsbladet.dk i går Eldens juridiske vurdering ved til at sige, at han "er vældig glad for opmærksomheden i medierne", men Hans Frederik Marthinussen, juraprofessor ved universitetet i Bergen, bakker Elden op.

- Han er ikke hvem som helst; han er nok Norges mest kendte advokat. Han har ret i, at hvis en spiller har sagt, at han ville hjem for at gå i karantæne, og at hans plan var at tage hjem til for eksempel Danmark og ikke gå i karantæne, ville det være falsk vidnesbyrd til offentlige myndigheder. Det er strafbart ifølge norsk lov, siger Marthinussen.

Læs også:Magtspil i Norge: Derfor vil SL-klubberne bruge karantæneramte spillere

Det norske fodboldforbund har dog forklaret, at det stod for kommunikationen med myndighederne og indsendte individuelle ansøgninger for hver enkelt spiller. Derfor vurderer Marthinussen, at man i praksis næppe kan bevise det, hvis spillerne løj for myndighederne.

- Det er svært at bevise, at spillerne har haft de tanker, da de ansøgte. Det lader til, at forbundet stod for al kontakt til sundhedsmyndighederne, så det tyder på, at de ikke selv har lovet noget direkte.

Hvis fodboldforbundet så at sige har løjet på deres vegne, kan forbundet så komme i problemer?

- Det norske fodboldforbund vil bare sige, at de var af det indtryk, at spillerne ville i karantæne, når de kom hjem. De har også sagt i medierne, at spillerne ville fortsætte karantænen i Danmark eller Tyskland. Så igen: Det er svært at straffe nogen, for man skal bevise ud over enhver rimelig tvivl, at de vidste, det ikke ville ske. Så alle bebrejder alle, og ingen bliver straffet, siger juraprofessoren.

AaB og Brøndby begrundede i går, hvorfor de har tilladt Iver Fossum og Sigurd Rosted at træne med igen. Læs de begrundelser her.

Læs også:Tre Superliga-spillere udtaget til norsk nød-landshold: To kan få debut

Læs også:Norge udtager helt ny trup til landskamp i Østrig

Læs også:Efter aflysning: Norsk landskamp kan afgøres ved lodtrækning

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020