• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

Uvirkeligt: Delaney har bevidnet hjertestop før

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

For fire år siden var Thomas Delaney og to andre danskere også vidne til, at en spiller faldt om med hjerteproblemer. Han beskriver det som uvirkeligt.

Af Anders Dehn

At være vidne til en toptrænet sportsmand, der falder om midt under en kamp, er i sig selv usandsynligt og chokerende. At bevidne det to gange er uvirkeligt.

Landsholdets Thomas Delaney var en af de spillere, der var med til at slutte ring om Christian Eriksen, da han kollapsede med hjertestop i EM-kampen mod Finland forleden. Men allerede for fire år siden var han øjenvidne til en lignende hændelse.

I en træningskamp mellem Ajax og Werder Bremen faldt 20-årige Abdelhak Nouri pludselig om med det, der viste sig at være arytmi, en forstyrrelse af hjertets elektriske signaler. 

- Det er to forskellige oplevelser. Med al respekt var det en anden situation, for det var ikke en, jeg kendte persontligt. Denne gang var det en spiller og en kammerat, jeg har kendt gennem 15 år, siger Thomas Delaney på dagens pressemøde forud for Belgien-kampen.

- Jeg tror, det var en situation, vi aldrig havde forestillet os kunne ske. Det var uvirkeligt.

- Samtidig har det været en god setting at være sammen om det og holdet. Jeg har oplevet meget ærlighed og kærlighed de seneste par dage. Der har været plads til alle og til at være ærlige med deres følelser. Det er også en dejlig ting, alt taget i betragtning, at vi kender hinanden godt, og der er plads til folk.

- Det har været en forfærdelig situtation, men trods alt et dejligt sted at være.

Foruden Delaney var også EM-kollegaen Kasper Dolberg og den tidligere landsholdsspiller Lasse Schöne også med i træningskampen, da Abdelhak Nouri faldt om. Den nu 24-årig hollænder blev tvunget til at stoppe karrieren.

Ville skærme af
Thomas Delaney var en af de første, der var henne ved Christian Eriksen, efter han var faldet til jorden. Han var blandt andet med til at slå ring om Eriksen og de læger og samaritter, der genoplivede Danmarks nummer 10.

- Det gik jo meget hurtigt, det hele. Der var mange spillere, der reagerede superhurtigt. Det var tydeligt, at det ikke var godt, da Christian tager to skridt og falder. Mæhle og Kjær var hurtigt over ham.

- Jeg har desværre prøvet det her før. Jeg har set det før. Og der er mange mennesker, der er meget interesserede. Derfor tog vi beslutningen om at skærme af. Det handlede både om paramedicinerne og lægerne og om Christians familie. Det var ikke sjovt. Og det var heller ikke sjovt for os at stå der, siger Delaney.

Siden lørdag har støtten til Christian Eriksen, landsholdet og Danmark strømmet ind fra hele verden: Andre EM-spillere har råbt til kameraet, taget billeder eller udtalt sig i pressen. Kendte og ukendte har kommenteret på sociale medier. Og fans har sunget Eriksens navn.

Den støtte har landsholdet også oplevet, og den har trods alt varmet i en svær tid.

- Det viser hvor stort fodbold er, og hvor meget kærlighed der er for spillet og for hinanden. Fra kollega til kollega og fra fans til spillere. Det er en god følelse, men det vigtigste er, at Christian har det godt og er på vej til den normale Christian, siger Yussuf Poulsen, der også var med på pressemøde.

Selv om spillerne stadig bearbejder lørdagens oplevelser, forventer Kasper Hjulmand, at alle mand er klar til kampen mod Belgien torsdag aften.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020