• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Premier League Troels Bager Thøgersen

Dansk toptræner roser Klopp til skyerne: Genialt

Foto: Getty Images

TAKTIK OG PROBLEMLØSNING: Glen Riddersholm er svært imponeret af det strategiske arbejde med truppen og taktikken i Liverpool.

Af Troels Bager Thøgersen

Denne artikel er fra Tipsbladets trykte udgave fredag 13. maj 2022.

Glen Riddersholm, dansk mester med FC Midtjylland og nuværende assistenttræner i Genk, har fulgt Liverpool i årtier.

Liverpools succes med højt pres og genpres har sammen med Red Bull-klubberne været med til at sætte den globale trend for netop presspillet og forsøg på at spille så hurtigt og direkte som muligt.

Men det ikke så meget presset som evnen til at omstille sig, der for Glen Riddersholm at se er Jürgen Klopp og Liverpools afgørende styrke.

- De bygger på indsigt og forudseenhed i de udfordringer, de møder, siger Glen Riddersholm.

- Udefra har Liverpools udfordringer jo været ret tydelige. Flere gange har de nået et højt sportsligt niveau, hvor de er løbet ind i taktiske udfordringer, fordi modstanderne har tilpasset spillestilen. De udfordringer har Liverpool så løst ved at hente nye spillere til og ved at foretage egne justeringer i spillestilen,” siger Glen Riddersholm.
”De har enorm kontinuitet i spillergruppen og på trænerbænken. De har Alisson, to stærke backs, Virgil van Dijk, Joel Matip, Konaté, der er blevet bedre, og Joe Gomez. På midtbanen har de Fabinho, Jordan Henderson, Naby Keïta og flere andre dygtige folk, og fælles for dem alle er, at de ved, hvordan man forsvarer sig og presser. Alle aftaler på holdet er på plads.

- Det er så her, Liverpool er dygtig til at få øje på egne problemer i tide. Efter de vandt mesterskabet, manglede de en spiller og et koncept til at vinde de kampe, hvor det ikke var nok med det høje genpres og erobringer på modstanderens banehalvdel. De havde det simpelthen svært mod de hold, der var dygtige til at stille sig ned omkring eget felt. De havde brug for mere systematik i fase to og fase tre, efter man har spillet sig ud af det første pres og skulle skabe chancer i lange angreb med mange berøringer. Og så hentede de Thiago.

- De vidste, at det ville tage tid at vænne Thiago til spillestilen og tempoet i Premier League. Men de vidste også, at de havde brug for en spiller, der var bedre til at se og spille afleveringerne mellem linjerne og i dybden mellem forsvarsspillerne. Liverpool fik langt flere dybe løb mellem kæderne og bag forsvaret, det samme som Manchester City er så ekstremt dygtige til under Pep Guardiola. Og så var det genialt at hente Thiago til den opgave og til de kampe, hvor der er brug for ham. De har fået langt flere relationer i spillet og kan mere end 'bare' at give bolden til Salah og Mané i en hurtig omstilling, siger Glen Riddersholm.

Fornyelse
Pointen med Thiago Alcantara og dybdeløbene minder på flere måder om den, Thomas Grønnemark laver med erkendelsen af, at håndteringen af indkast ikke var god nok.
Og her spiller rivaliseringen med Pep Guardiola, der blev ansat i Manchester City trekvart år efter Jürgen Klopps ansættelse i Liverpool, en vigtig rolle.

- Jeg nød at følge Cristiano Ronaldo og Lionel Messis rivalisering i La Liga, og som træner nyder jeg at se Guardiola og Klopps duel i Premier League. De er to trænere med visse ligheder og en lang række forskelle, og som begge har vist evnen til hele tiden at udvikle sig som fodboldtrænere.

- Prøv at se Jürgen Klopps karriere. Der er centrale koncepter og elementer, der går igen tilbage fra Mainz og Dortmund på Liverpool-holdet i dag. Men man kan virkelig også tale om evolution. Klopp er bevis på, hvad der sker, hvis man er åben for spillets udvikling og kan tage nye ideer ind, i stedet for at man slavisk holder sig til et koncept og lukker øjnene.

- Der er en stor sammenhæng i det, man gør i Liverpool. Man så rigtigt ved at hente Jota ind, før 'Bobby' Firmino begyndt at stagnere, som han gør nu, og selvom han langt fra er en ren falsk nier, er der alligevel så meget over det i hans måde at spille pladsen, at det har givet Liverpool en masse nye muligheder, ikke mindst når han søger ned og finder rummene i det etablerede angrebsspil.

- Liverpool har haft et efterslæb på antallet af absolutte kvalitetsspillere i truppen, og der har det hjulpet at Jota og så senest Luis Díaz i FC Porto i januar, hvilket igen var genialt set af Liverpool. Der er så stor sammenhæng i det, man foretager sig på banen, trænerbænken og fra ledelsens side på transfermarkedet. Liverpool er i den grad hjulpet af, at Klopp og ledelsen støtter hinanden både på kort og lang sigt. Klopp behøver ikke være bekymret for, at der skal skabes nogle resultater her og nu, og dermed kan man arbejde langsigtet og indarbejde nye tiltag i et fornuftigt tempo. Det er en stor konkurrencefordel for Liverpool, siger Glen Riddersholm.