• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Premier League Thomas Pyndt

Danskere i PL: Fra stjerner til bænkevarmere

Foto: Getty Images

Hvordan tegner sæsonen for de 11 danskere, der aktuelt har udsigt til spilletid i den bedste engelske række?

Af Thomas Pyndt

Fra Tipsbladets trykte udgave den 5. august 2022

Christian Eriksen – Manchester United
Efter et fantastisk forår i Brentford, hvor Christian Eriksen spillede en afgørende rolle i oprykkernes redning i nedrykningskampen, har han udnyttet udløbet af den korte kontrakt til at tage et skridt op i klubhierarkiet igen. Ja, på papiret er Manchester United vel den største klub, han har spillet i, men det er også en svækket storklub, som den 30-årige Eriksen skal løfte tilbage i top fire i samarbejde med den tidligere Ajax-træner Erik ten Hag. Trods sine kvaliteter er den danske landsholdsstjerne ikke garanteret en plads fra start, for umiddelbart spiller han den samme offensive midtbane som Bruno Fernandes, men Eriksen kan også tage et skridt tilbage på midtbanen og sætte spillet igang fra en dybere position.

Pierre-Emile Højbjerg – Tottenham
Brølstærke Pierre-Emile Højbjerg er blevet bedre og bedre, som Premier League-sæsonerne er skredet frem, og her på tærsklen til sin syvende sæson i den bedste engelse række er han at regne som både en Premier League-profil og en vigtig mand i Tottenham. Da han var yngre, spillede han noget mere udisciplineret på midtbanen, hvor han gerne ville dække alle pladser på en gang, men i dag har den 27-årige Højbjerg fuldstændig styr på sin rolle på Antonio Contes mandskab, hvor han fra sin centrale plads på banen er bolværk, igangsætter og ikke mindst indpisker. Han er en klassisk Conte-spiller, og det lover godt for både Højbjerg og Tottenham i den kommende sæson.

Jannik Vestergaard – Leicester
Selv om Leicester betalte over 130 millioner kroner for forsvarsprofilen Vestergaard i Southampton, viste det sig hurtigt, at manager Brendan Rodgers ikke havde meget fidus til den lange dansker. Selv om både Wesley Fofana og Jonny Evans døjede med skader i løbet af sæsonen, og hverken Caglar Söyüncü eller Daniel Amartey overbeviste som afløsere, fik Vestergaard kun fem kampe fra start – fem kampe der i øvrigt kun gav Leicester to point. Fra 23. januar spillede han kun ét minut i Premier League, og det er selvfølgelig en uholdbar situation for den danske landsholdsstopper, der dog har bebudet, at han igen er indstillet på at tage kampen op i Leicester.

Philip Billing – Bournemouth
Efter et par sæsoner i den næstbedste række er 26-årige Billing tilbage i den Premier League, hvor han tidligere har spillet to sæsoner for Huddersfield og en enkelt for Bournemouth. I to af de tre sæsoner er han rykket ud, men selv om Bournemouth også er blandt favoritterne til at slutte under stregen i den kommende sæson, vil Billing utvivlsomt gøre sit for at være med til at skabe en overraskelse. Og han er også en vigtig brik i Scott Parkers planer, for med 10 mål og ni assists i sidste sæson, er den lange esbjergenser en afgørende spiller på den offensive midtbane, hvor han med ni års erfaring i engelsk fodbold evner at spille med stor ro trods det høje tempo omkring ham.

Emiliano Marcondes – Bournemouth
Da Emilian Marcondes i januar 2018 forlod FC Nordsjælland som Superliga-topscorer, havde han næppe forestillet sig, at der skulle gå fire-et-halvt år, før han fik mulighed for at debutere i Premier League. Men en blanding af skader og formsvigt betød, at han aldrig fik det ventede gennembrud i Brentford, og selv om det sluttede fint med 31 kampe i 20/21-sæsonen, satsede Marcondes qua sit kontraktudløb på nye udfordringer i Bournemouth, selv om Brentford rykkede op. Og nu er Bournemouth så tilbage blandt de bedste, og selv om den nu 27-årige Marcondes ikke er fast mand fra start, skal han nok få muligheder undervejs.

Joachim Andersen – Crystal Palace
Patrick Vieira har transformeret Crystal Palace til et mere offensivt og velspillende mandskab end den defensive orientering, der prægede spillet på Selhurst Park under Roy Hodgson, men defensiven skal også stadig fungere, og det gør den med stor hjælp fra den 26-årige danske stopper. Joachim Andersen imponerede som lejesvend for Fulham i forrige sæson uden at kunne forhindre en nedrykning, men han havde vist nok til, at Crystal Palace købte ham for 130 millioner kroner til at danne en solid forsvarsduo med Marc Guéhi, der blandt andet nåede en FA Cup-semifinale mod Chelsea. Præstationerne rykkede ham også ind i startopstillingen på det danske landshold, og alt tyder på, at det vil fortsætte i den kommende sæson.

Christian Nørgaard – Brentford
Efter mangel på succes i både HSV og Fiorentina tidligere i karrieren har den nu 28-årige Nørgaard for alvor fundet sig selv og sit udenlandske niveau i Brentford, og han havde ingen problemer med at klare skridtet op fra Champiosnhip til Premier League. I sidste sæson var han blandt de bedste i rækken hvad angik tacklinger, erobrede bolde og antal løbede kilometer, og med tre scoringer var han faktisk også den mest scorende dansker i Premier League i sidste sæson. Det bliver han næppe i den kommende med Eriksen på en fuld sæson i Manchester, men han er en meget vigtig spiller i Brentfords bestræbelser på at slippe godt fra den svære sæson to.

Mathias Jensen – Brentford
Mens midtbanemakker Nørgaard strålede blandt de bedste i Premier League, havde Mathias Jensen det noget sværere. Han spillede kun halvdelen af kampene fra start, og selv om han var med i 31 af sæsonens 38 kampe blev det blot til en enkelt assist og ingen scoringer trods masser af gode muligheder undervejs. Det skal den 26-årige midtbanemand med den kælne boldbehandling gøre meget bedre i den kommende sæson, både af hensyn til egne ambitioner på klub- og landshold og på grund af det store hul, som Christian Eriksen har efterladt i det kreative spil. Men hvis Brentford forsøger at lukke noget af hullet med et stort køb af Mikkel Damsgaard, kan det koste spilletid til Mathias Jensen.

Mads Roerslev – Brentford
I foråret 2019 var Mads Roerslev ikke god nok til at komme på Superliga-bundholdet Vendsyssel FF, men i løbet af et par sæsoner udviklede han sig så meget, at han i sidste sæson fik masser af spilletid for Brentfords oprykkere og endda også kom på måltavlen med sejrsmålet mod Aston Villa i den første kamp i 2022. Det var flot, men højre back var stadig et svagt punkt på Brentford-mandskabet, der nu er blevet forstærket med tilgangen af den 20-årige skotte Aaron Hickey, der trods sin unge alder allerede har spillet 47 Serie A-kampe for Bologna. Så 23-årige Roerslev må nok indstille sig på en ny reserverolle i karrieren.

Mads Bech Sørensen – Brentford
Med solid fysik og viljestyrke gjorde den 23-årige Mads Bech Sørensen god fyldest i centerforsvaret som afløser for Ethan Pinnock, når han var ude med skade. Men desværre for Sørensen har Brentford her i sommerpausen hentet den tidligere Burnley-anfører Ben Mee, der ligesom Pinnock og danskeren også er venstrebenet, så der er blevet noget længere til Premier League-spilletid for forsvareren fra Horsens. Pinnock er dog aktuelt skadet, så sæsonen kan sagtens åbne med nogle indhop for Mee til Mads Bech.

Rasmus Nissen Kristensen – Leeds
Efter tre sæsoner i RB Salzburg med tre gange mesterskab og pokal og gode erfaringer fra Champions League var den 25-årige højre back klar til at tage et skridt op i ligahierarkiet med skiftet til Leeds, der har betalt knap 100 millioner kroner for danskeren. Og “NK” går direkte ind på holdet, da sidste sæsons backvikar Stuart Dallas blev alvorligt skadet i april, mens den normale back, Luke Ayling, også starter fodboldåret på skadeslisten efter en skuffende sidste sæson i centerforsvaret. Med sin store motor, offensive indstilling og den fælles fortid med manager Jesse Marsch i Red Bull-systemet ligner det mange Premier League-kampe for den tidligere FCM-forsvarer.

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.