• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Premier League Kenneth Jensen

Højbjerg overvejer trænerkarriere: Jeg kunne både sige ja eller nej

Foto: Getty Images

Den danske landsholdsspiller Pierre Emile Højbjerg elsker fodbold. Og han elsker at se kampe og kigge efter systemer, for så kan han se, hvorfor hold klarer sig godt, og hvilke spillere der passer hvor. Det er lir, siger han selv, men det fortæller også en historie om en spiller, der bliver i fodboldverdenen, når spillerkarrieren er forbi.

Af Kenneth Jensen

Det er ikke for ingenting, at den danske landsholdsspiller Pierre Emile Højbjerg er anfører for Premier League-klubben Southampton, for selv om danskeren er bare 23 år, sidder det et rigtigt fodboldhoved på Højbjergs skuldre.

Det lyser ud af den tidligere FC Bayern München-spiller, at han er passioneret, når han er på banen, og danskeren fortæller også, at han går meget op i spillet og ser mange kampe

Men hvor mange ser fodbold for at se de bedste spillere i aktion, ser Højbjerg i høj grad kampe for at se taktik og tendenser.

- Jeg ser meget fodbold, fordi jeg godt kan lide at se, hvilket system holdene spiller. Hvorfor de klarer sig godt, eller hvilken spiller der passer til hvilken klub. Det kan man tit se på grund af systemet. Det er lidt lir, siger den danske landsholdsspiller til tipsbladet.dk.

Sammen med Southampton er danskeren i en kamp for at undgå nedrykning, og efter østrigeren Ralph Hasenhüttl er kommet til som chef, er holdet begyndt at spille med tre centrale forsvarsspillere. En opstilling, som efterhånden også har vundet indpas i Europa de senere år.

- Enten kalder man det en 5-2-3 eller en 3-4-3 - det kommer an på, om man møder City. Men når man spiller med fem forsvarsspillere, betyder det ikke i udgangspunktet, at alle fem agerer defensivt.

- Jeg husker det fra (Antonio) Conte, da han førte det ind (i Chelsea) og blev mester. Der synes jeg, det pludsligt eksploderede frem rundt i Europa. Chelsea havde en helt utrolig klar linje og et fantastisk system, og i den periode var de svære at spille mod, siger danskeren.

Hvad kan systemet?

- Man har altid tre forsvarsspillere, så man er sikret bagved. Samtidig kan man have overtal i midten ved at presse højt med sine wing backs. Det, der kan være svært at spille imod, er, hvis man spiller mod en 4-3-3.

- De har tre centrale midtbanespillere, og fordi man kun har to centrale midtbanespillere selv, skal en af de tre centrale forsvarsspillere rykke ud. Det er sådan noget, jeg tit tænker over - jeg er også lidt taktisk nørd.

Måske en trænerkarriere
Pierre Emilie Højbjerg, der scorede til 2-2 for Danmark mod Kosovo torsdag, fortæller, at fodbold betyder så meget for ham, at han forestiller sig et liv efter den aktive karriere, hvor fodbolden også er en stor del af hverdagen.

- Jeg tror aldrig, jeg ville kunne slippe fodbold. Noget, der interesserer mig, er mennesker. Og det mentale. Hvordan det kan være, man som spiller klarer nogle ting og ikke klarer andre ting? Hvordan kan man passe nogle steder, men ikke passe andre steder? Er det kun det fodboldmæssige, eller er det også det mentale, der betyder noget? Kan man falde igennem på det karaktermæssige? Det er jo sådan nogle ting, jeg kigger på.

- Jeg ved fra egen erfaring, at de ting er vigtige og spiller en stor rolle, men det er ikke ting, man udefra lægger mærke til. Man kigger ikke ned på en bane og tænker, at en spiller virker mentalt stærk, eller at han har en stærk personlighed, for på banen er det kvaliterne, der kommer til udtryk, og man ser ikke arbejdet i hele ugen op til kampen. Hvordan en spiller forbereder sig, hvordan personen snakker med holdkammeraterne og trænerne. Hvordan opture, nedture og nederlag tackles. Det betyder noget, når man spiller på højeste plan, for det er også under højeste pres, man spiller, siger Southampton-kaptajnen.

Du var også selv tidligt ude og skulle stå på egne ben.

- Ja, men det betyder ikke, det var en dans på roser. Det skal det heller ikke være. Der er aldrig nogen, der har sagt, det er nemt at være på højeste niveau, og det er også derfor, at hvis man vil det, skal man gør alt for at komme i den bedst mulige udgave af sig selv. Og det er sådan noget, jeg går op i - at kreere den bedst mulige Pierre Emile. Hvor langt det så rækker, det må vi se.

Og når karrieren så er forbi, kan det være, Pierre Emile Højbjerg skal hjælpe andre med at nå de bedste udgaver af dem selv.

- Jeg vil gerne være træner, men jeg gider heller ikke trække familien rundt i hele verden. Eller, det er forkert at sige, at jeg ikke gider, det er mere... Trænerverdenen går hurtigt, i spillerverdenen er du mere settled. Specielt med en familie ind over. Jeg kunne både sige ja eller nej på dit spørgsmål - det er sjovt, du fanger mig på den, siger den danske landsholdsspiller.

Højbjerg skiftede til Bayern München i en alder af bare 16 år. Han blev siden den yngste debutant for Bayern Münchens førstehold i en alder af 17, inden han de følgende år var udlejet til henholdsvis Augsburg og Schalke 04. I sommeren 2016 blev danskeren solgt til engelske Southampton.

Superliga

Mere Superliga

Fokus