Video : Tipsbladet
Premier League

Ulige transferjagt: Bare lettere for PL-klubberne

Premier League-klubberne har så utroligt mange penge på transferbudgettet - det rammer masser af andre store klubber

Der er meget store penge i Premier League, hvor selv de mindste klubber bruger fire-fem gange flere penge på lønninger og spillerkøb end Superligaens rigeste klub FC København, mens de to Manchester-klubber og Chelsea er i en liga helt for sig selv med Liverpool lige i hælene.

Tipsbladet er dykket ned i de 20 Premier League-klubbers regnskaber for at give et mere klart billede af, hvor mange penge, der er i den bedste engelske række, og hvordan det påvirker resten af fodboldverdenen.

Hvordan gør man 20 spillerbudgetter i verdens rigeste fodboldliga mere jordnære og sammenlignelige med noget, vi kender fra Danmark?

Det er ingen nem øvelse, men noget af det, der springer i øjnene, er at samtlige Premier League-klubber i denne sæson, hvor COVID-19 stadig suser rundt og skaber kaos på fodboldbaner og i årsregnskaber, alle har købt en spiller til mindst 75 millioner kroner.

Det er faktisk kun Norwich, Wolverhampton og Watford, der har holdt sig under 100 millioner kroner i transfer i sæsonens dyreste køb, og 14 ud af 20 klubber har købt mindst én spiller til 170 millioner kroner eller derover.

Der bliver brugt mange penge på spillere i Premier League – selv oprykkeren Brentford, der har ligaens mindste budget, har betalt flere hundrede millioner kroner for nye spillere og har taget et større millionlån forud for sæsonen som forskud på de enorme tv-penge.

Det tegner til, at der kommer mindst en milliard kroner i kassen, når der afregnes efter sæsonen.

Premier Leagues klubber er i bogstavelig forstand en milliardforretning, også de mindste af slagsen, og det påvirker ikke kun priserne i England, men også fodboldklubber i resten af Europa og verden, herunder Danmark.

Dikterer hele markedet
Hvor det omkring årtusindskiftet var Serie A, der satte standarden med de største handler i verden, og La Liga-giganterne FC Barcelona og Real Madrid, der siden satte turbo på priserne på transfermarkedet, er det i disse år Premier League, der sætter gang i det internationale spillermarked.

Og det er ikke så mærkeligt, at de store milliardbeløb, der ryger på lønninger og transfers i Premier League, sætter fut i markedet. For de store beløb, selv de mindste klubber har mellem hænderne, gør det hamrende dyrt at købe profiler i Premier League.

- De store navne er enormt svære at flytte mellem især topklubberne i Premier League. Bare se, hvad Manchester City betalte for Jack Grealish i Aston Villa. Jo jo, han er landsholdsspiller, men var Manchester City gået ud på det europæiske marked, kunne de have fået en tilsvarende spiller for det halve.

- Fordi at han skal flyttes fra Aston Villa, bliver handlen enormt dyr, siger Jesper Jørgensen, partner og økonom ved Deloitte, og Manchester Citys store køb til knapt 900 millioner kroner i august 2021.

- Det er bare lettere for Premier League-klubberne at gå ud og overbyde konkurrenter i Spanien, Tyskland og Italien, siger Jesper Jørgensen.

I flere år har man i fodboldbranchen på fastlandet i Europa talt om, at selv store klubber omlægger deres tilgang til transfermarkedet og hele den måde, de former deres førstehold, for at sælge spillere til Premier League.

FC København, Club Brugge, Rennes, Borussia Dortmund, Ajax og en række andre lignende klubber stiller med stadigt yngre hold fyldt med spillere mellem 18 og 23 år, der potentielt kan sælges til Premier League eller et af topholdene på det kontinentale Europa, for der er så mange penge i Premier League, at det både kan svare sig, men også er blevet en hård kamp at blive dem, der sælger til de stenrige engelske klubber.

- Det er lidt mærkværdigt at se så stor en klub som Dortmund med 80.000 tilskuere til hjemmekampene være rugekasse for de største klubber i Premier League og Europa. Det er klubber som Ajax, Leipzig, Marseille, Lyon, Fiorentina, Atlético Madrid, der afleverer deres bedste spillere.

- Man kan mærke, at det ganske enkelt er lettere for Premier League-klubberne at købe ind i Europa, og i enkelte tilfælde hente de allerbedste fra Superligaen, og det påvirker hele det europæiske marked, siger Jesper Jørgensen.

At der bestemt også er negative sideeffekter ved Premier Leagues økonomiske dominans kan du læse meget mere om i Tipsbladet, hvor du også finder en udførdlig oversigt med samtlige 20 Premier League-klubbers transferbudgetter - og der er bestemt ikke tale om småpenge!