• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Serie A Lars Gram-Hanssen

Kjær-hyldest: Han skal kunne se sig selv i øjnene

Foto: Getty Images

Simon Kjær kan søndag vinde karrierens første mesterskab, når Milan kan vinde klubbens første Serie A-titel i 11 år. Tipsbladet har talt med den tidligere Milan-spiller Martin Laursen om Simon Kjærs rolle i Milano-klubben.

Af Lars Gram-Hanssen

Simon Kjær har haft en lang og glorværdig karriere, men indtil videre har den danske landsholdskaptajn aldrig vundet et trofæ. 

Det kan dog ske søndag, når Milan kan sikre sig det italienske mesterskab ved blot at spille uafgjort ude mod Sassuolo. Simon Kjær har siddet ude med en knæskade siden december, men det rykker ikke ved, at den danske forsvarsspiller er en stor profil i Milano-klubben. Sådan lyder det fra den tidligere danske landsholdsspiller Martin Laursen, der selv vandt Serie A med Milan i 2004. 

- Det er selvfølgelig flot klaret, at de kan klare sig uden Simon, for han var og er en stor profil i Milan. En lederskikkelse, der går forrest med kvalitet og med sin erfaring og sin professionalisme. Og jeg synes, at det er noget af det, der kendetegner Simon og hans karriere som helhed. Og jeg kan også se nu her, at han tager sin genoptræning utroligt seriøst. Sådan har han jo været igennem hele sin karriere, og det er jo også derfor, at han har haft så flot en karriere, som han har haft, fordi han virkelig har gjort tingene rigtigt og 100 procent, siger Martin Laursen således til Tipsbladet.

- Det tager jeg hatten af for. Det er sådan, man skal gøre det. Jeg tror, at Simon har det behov, at han skulle kunne se sig selv i øjnene hver eneste aften, når han børster tænder. Også i den her periode. Igennem en hel uge, en hel sæson og en hel karriere tror jeg, at det er vigtigt for ham, at han altid giver 100 procent. Så han har klaret sig fantastisk flot med hans karriere og med landsholdet og det hele.

Er det erfaring og modenhed, der har gjort, at Simon Kjær i Milan ser ud til at have ramt karrierens topniveau?

- Helt sikkert. Jeg ved ikke, om han har nået hans topniveau i Milan. Jeg synes, at han har haft topniveau i lang tid. Men jeg kan selv skrive under på, at man som midterforsvarer bliver bedre og bedre med årene. Man hviler mere i sig selv og man træffer de rigtige beslutninger ud fra den position, man nu engang har som midterforsvarer. Der gør erfaring en masse ting, siger Martin Laursen. 

- Og så er han kommet til en klub, som han har elsket fra han var barn, har jeg indtryk af. Han er utroligt stolt af at spille i Milan. Og uanset hvordan og hvorledes, så giver det bare nogle ekstra procent, at man virkelig elsker den klub, og at man er stolt af at være i den klub. Og det føler jeg, at Simon Kjær er. Og det giver lige noget ekstra. Men jeg synes, at han, ikke bare med landsholdet senest, men igennem mange år har præsteret på et utroligt højt niveau. Men det er klart, efter EM i sommer og også kampene i Milan, det han har gjort for Milan... der er det klart, at der står han stærkt.

Ifølge Martin Laursen skal man ikke nødvendigvis lægge så meget i, at Simon Kjær indtil nu ikke har vundet et trofæ i sin karriere. 

- Altså, trofæer er da gode, og det er sjovt, når det står på. Og det er sjovt, når du ikke spiller fodbold mere. Sådan har jeg det da også selv. Men jeg vil sige det sådan, at det er ikke hele verden. Du kan have en fantastisk karriere og spille hundredevis af kampe for gode klubber og stadig have haft en fantastisk karriere, uden at du vinder noget, siger Martin Laursen således.

- Altså, jeg kan da nævne mange spillere, som ikke har vundet noget, men som har haft fantastiske karrierer, og i realiteten også bedre karrierer, end jeg har haft, selvom jeg har vundet Champions League og Serie A og nogle andre ting også. Så det er ikke hele verden, at man ikke vinder et trofæ. For mig er det en ting, som selvfølgelig giver lidt ekstra. Men det her med, at man er en topfigur i hver eneste klub, man spiller i, som Simon Kjær har været, det er for mig mindst lige så vigtigt som at komme til en klub og vinde et trofæ. Det synes jeg.

Martin Laursen peger på, at det derfor også er særdeles afgørende for Danmarks muligheder ved VM i Qatar, at Simon Kjær når at vende tilbage og komme i form. 

- Det har stor betydning, tror jeg. Ikke bare for ham selv, men selvfølgelig for Danmark. Også det her samarbejde, som han har med Kasper Schmeichel dernede. De to kender hinanden fantastisk. Han giver en ro op igennem hele holdet. Han er anfører, velfortjent anfører, og derfor er det da klart, at det er ekstremt vigtigt for Danmarks muligheder, selvom man har andre gode midterforsvarere, siger Martin Laursen således. 

- Det her med, at han har været der længe og har et godt samarbejde med Kasper Schmeichel. De kender hinanden ud og ind. Det gør noget i den position, han spiller. Så det har absolut stor betydning, at han kommer over sin knæskade og bliver top-fit til VM.

Som tidligere Milan-spiller glæder Martin Laursen samtidig over, at Milano-klubben nu er meget tæt på at sikre sig det første mesterskab i 11 år. 

- Det var ikke i går, det skete sidst, nej. Jamen, det er kæmpestort og dejligt at se, at Milan er tilbage i toppen af italiensk fodbold. 11 år, siger du... det er lang tid. Altså, det er jo en historisk stor klub, der har lidt under, at der har været lidt skiftende præsidenter, og økonomisk krise i Italien og sådan nogle ting, lyder det fra Martin Laursen, der spillede for Milan fra 2001 til 2004.

- Men det er godt at se, at de har en god træner nu. Der har også været mange forskellige trænere undervejs. Sådan plejer det at være, når tingene ikke lige kører. Måske har de heller ikke lige kunnet finde den rigtige. Men det virker godt med ham nu. Så det er godt for Milan, jeg er glad for det.

Martin Laursen vandt selv Serie A med Milan i 2004, og det står selvsagt stadig som en stor oplevelse for den tidligere danske landsholdsspiller, selvom han var reserve.

- Jamen, det var stort. Det var jo den tid, hvor Milan virkelig var på toppen med verdensstjerner over hele linjen. Der var landsholdsspillere, der ikke engang kunne komme på bænken dengang. Det var et overdrevent hold, de havde. De vandt jo også Champions League i den periode, jeg var der. Så det er da noget, som jeg synes er sjovt den dag i dag. Og det synes mine børn også... at jeg har vundet de ting der.

- Jeg kan huske, at jeg ikke havde så meget glæde, lige da det stod på, fordi jeg havde svært ved at komme på holdet. Nesta og Maldini gjorde det nærmest umuligt for mig at spille. Men den dag i dag er jeg da rigtig stolt over, at jeg har været der, og at jeg har vundet de ting.

Det er søndag klokken 18.00, at Milan spiller den altafgørende kamp mod Sassuolo. Opgøret kan ses på TV 2 Sport X og TV 2 Play.