• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Skandinavien Jacob Quvang

Hylder dansk stamme: Han har vundet deres hjerter

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Flere spillere med fortid i Superligaen nyder i øjeblikket stor succes i IFK Göteborg.

Af Jacob Quvang

Hvad har Sebastian Hausner, Thomas Santos og Arbnor Mucolli til fælles? 

De spiller alle i IFK Göteborg, som de er skiftet til fra danske klubber.

Det har vist sig at være nogle fornuftige karrierevalg, for alle tre spiller en stor rolle for klubbens danske cheftræner, Jens Berthel Askou, der nærmest har fået vendt skuden hos den tidligere så kriseramte klub. 

Man har sat en flot stime sammen, så man nu er det mest formstærke Allsvenskan-hold set ud fra de seneste ti spillerunder, og det er altså med den tidligere AGF'er, AC Horsens-mand og Vejle-kreatør i hovedroller. 

Jens Berthel Askou er også fuld af rosende ord over for sin danske stamme, da Tipsbladet spørger ham ind til deres betydning. 

- Han (Sebastian Hausner, red.) lægger på og bliver bedre for hver kamp. Lige da jeg kom, havde han haft et par småskader og var ikke i topform. Han havde forsøgt at komme ind på et hold, der ikke fungerede ret godt, så han havde ikke spillet sin bedste fodbold. Han har løftet sig meget og kan stadig blive væsentlig bedre, end han er nu, siger han om den solide forsvarsspiller.

- Fuldt "go" fra mig
Thomas Santos kender Jens Berthel Askou fra deres tid sammen i AC Horsens, og den hurtige fløjspiller har hurtigt etableret sig som en vaskeægte assistkonge. Seks mål har han lagt op til i sine første 11 ligakampe, og der er er årsag til, at han nu storspiller.

- Nu er han kommet en tak længere frem og spille, så vi har på en måde frigivet ham til at lave endnu flere offensive aktioner. Han er jo lynhurtig og enormt løbe- og sprintstærk både med og uden bold, siger han om Santos, der i stedet for at være wingback nu er decideret kantspiller i en 4-3-3.

- Nu fik han endelig hul på bylden her sidst, et dejligt vigtigt mål. Men han kommer i rigtig mange situationer, hvor modstanderne bakker, fordi de er bange for hans fart, og så får han jo tid til at sætte den næstsidste fod på, som han har gjort mange gange, og der må jeg bare sige, at han har løftet sig meget allerede på sit indlægsspil.

Thomas Santos blev matchvinder med sit enlige mål i weekendens 1-0-sejr over Mjällby, og Jens Berthel Askou tror, at der ligger meget mere og venter på ham. Det var dog ikke sådan, at Santos først blev aktuel, efter at Askou skiftede Horsens ud med Göteborg.

- Det var en spiller, som klubben havde på radaren og højt på listen, før jeg kom hjem. De havde kigget på ham i det sidste års tid. Det var ikke den store diskussion. De forhørte sig lige om, hvad jeg tænkte om ham. Det var fuldt ”go” fra mig – jeg syntes, han var en fantastisk tilføjelse, slår han fast. 

Modig og fræk
Er der noget, man bliver rigtig populær af, så er det at score mål, og det gør Arbnor Mucolli. Han blev hentet i Vejle i sommer, og med det samme er han stemplet ind med vigtige scoringer. Fem af slagsen allerede og Jens Berthel Askou kan melde, at fansene er vilde med ham.

- Han er gået direkte ind og har leveret varen. En fed ung mand med en dejlig udadvendt personlighed, som tør at stille krav til sine omgivelser, og som samtidig knokler for sine ting. Han har vist noget af det mod og frækhed, som man efterspørger i de perioder, hvor det ikke går så godt. Så han har vundet fansenes hjerter ret hurtigt. Men det er klart, for det går stærkt, når han er så kampafgørende.

Mucolli spiller har nettet fire gange i de seneste fire ligakampe, så han spiller en stor rolle i, at IFK Göteborg har bevæget sig lidt væk fra nedrykningspladserne. Der bliver da også brug for hans scoringer, hvis overlevelsen i den bedste svenske række skal sikres.