Video : Tipsbladet
Superliga

AGF rykker: Laver talentaftale i Afrika

FC Midtjylland og FC Nordsjælland gør det, og nu satser AGF også på at finde dygtige fodboldspillere på det afrikanske kontinent.

ÅRHUS (Tipsbladet): Hvordan kan det være, tre unge spillere fra det østafrikanske land Uganda er på besøg i AGF?

De seneste dage er rygterne begyndt at svirre i Århus, og efter at have undersøgt sagen nærmere kan Tipsbladet afsløre, at AGF har en ny, markant talentsatsning på vej.

Således er den århusianske Superliga-klub ifølge Tipsbladets oplysninger på nippet til at præsentere et nyt projekt, hvor man i samarbejde med et talentakademi i Uganda skal spotte og udvikle lovende unge spillere, hvor af de bedste skal ind på AGF's fodboldakademi og siden blive profiler på AGF's førstehold i Superligaen.

Dermed slutter AGF sig til FC Midtjylland og FC Nordsjælland, der i adskillige år har arbejdet med at finde og udvikle spillere fra Afrika.

Ifølge Tipsbladets oplysninger indgår AGF et samarbejde med akademiet El Cambio, der ligger i provinsbyen Masaka i den sydlige del af Uganda.

El Cambio er et eksisterende fodboldakademi grundlagt af danskeren Thomas Thor tilbage i 2016.

Foto: Alamy

Thomas Thor er tidligere fodboldtræner i Right To Dream Academy, den storstilede talentsatsning i Ghana og nabolandene, der arbejder tæt sammen med FC Nordsjælland, ligesom han også har været ungdomstræner i FCN.

AGF har til efteråret et fodboldakademi klar på Fredensvang i fysisk forlængelse af det nuværende træningsanlæg, hvor AGF-talenter kan bo, hvilket giver den århusianske klub bedre forudsætninger for at kigge efter spillere i andre dele af Jylland og Danmark.

Og med bedre fysiske rammer til unge spillere i Århus får man altså også mulighed for at hente spillere fra Uganda og El Cambio til Danmark.

AGF har haft tre teenagere fra El Cambio på besøg i klubben, og mens det sandsynligvis varer flere år, før de første spillere er klar til Superliga-fodbold, er målet for AGF ifølge Tipsbladets oplysninger at styrke det kommende akademi og de ungdomsårgange, der skal kæmpe om pladserne i Superliga-truppen.

Ud over fodbold er der et stærkt fokus på uddannelse på El Cambio, der også sender unge på college og universitetet i USA, og alle unge fodboldspillere, der tæller både piger og drenge, er garanteret et stipendium for fuld skolegang i Uganda.

AGF får ikke nogen ejerandel i akademiet men indgår en flereårig samarbejdsaftale og kommer også til at bidrage finansielt til El Cambios arbejde i Uganda.

Flere Superliga-klubber engageret i Afrika
Med samarbejdet i Uganda slutter AGF sig til en snæver kreds af Superliga-klubber, der satser på at spotte og udvikle unge fodboldspillere fra Afrika.

FC Midtjylland har i 20 år samarbejdet med talentakademiet og fodboldklubben FC Ebedei, hvilket har været vejen til FCM og Superligaen for senere topspillere som Frank Onyeka, Paul Onuachu, Raphael Onyedika og Sylvester Igboun.

FC Nordsjælland har siden Right To Dreams opkøb af klubben i begyndelsen af 2016 arbejdet tæt sammen med Right To Dreams akademiprojekt i Ghana, hvor man har fået ghanesiske og ivorianske toptalenter som Mohammed Kudus, Kamaldeen Sulemana, Ernest Nuamah, Ibrahim Osman, Adamo Nagalo og Simon Adingra til Danmark.

Både FC Nordsjællands og FC Midtjyllands talentsatsninger i Ghana og Nigeria er blandt de største europæiske klubsatsninger i Vestafrika og økonomisk langt mere omfattende end AGF's nye samarbejde i Uganda.

FC København havde i nogle få år omkring årtuindskiftet et talentprojekt i den sydafrikanske millionby Durban, som FCK dog opgav igen efter relativt kort tid.

El Cambio har flere markante danske navne som ambassadører, herunder Rasmus Højlund, Kasper Hjulmand og Brian Laudrup.

AGF slutter sæsonen af søndag med en kamp på Brøndby Stadion, hvor århusianerne skal forsøge at spille spoiler for hjemmeholdets guldfest, hvilket i så fald vil sende mesterskabet til FC Midtjylland eller FC København.

AGF har ikke ønsket at kommentere Tipsbladets historie om det forestående talentsamarbejde i Uganda.