Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

Bekymret over AaB-vision: Det er sgu ikke så godt

AaB slap ikke alt for godt fra det storstilede pressemøde, hvor en vision om et nyt kæmpestadion i Aalborg blandt andet blev præsenteret, mener en af klubbens trofaste fans.

Denne uge blev så sandelig sparket i gang i Nordjylland, hvor otte organisationer og virksomheder, heriblandt AaB, præsenterede en vision om blandt andet et nyt fodboldstadion i Aalborg. 

Et kæmpestadion til den nordjyske klub som skal rumme op til 30.000 tilskuere med udsigt til landskampe og koncerter i fremtiden. What's not to like?

Tager man de kritiske briller på, så vil man bide mærke i, at AaB, der var repræsenteret af bestyrelsesformand Niels David Nielsen, ikke var konkrete under pressemødet omkring stadionkapaciteten. DBU drømmer om 30.000 på grund af landskampene, men kapacitetsspørgsmålet kunne AaB ikke sige noget om. Til gengæld kunne Niels David Nielsen forklare, at man endnu ikke har drøftet internt i AaB, hvilket behov, de føler, de vil have. 

Ukonkret? Det er i hvert fald den følelse, som AaB-fan Lasse Yde Hegnet står tilbage med efter at have overværet pressemødet. Han kalder det for en spændende dag, men også antiklimatisk.

- Jeg havde håbet på, at AaB fyldte mere i den præsentation. Planerne er ukonkrete, der er ikke nogen reel tidshorisont, og der er ikke nogen investering eller penge bag det, lyder hans første dom over visionen. 

Han roser tanken, for det vil være godt for byen Aalborg, hvis der kommer et stort stadion samt en stor håndboldhal. Men han er skeptisk omkring, hvor pengene skal komme fra, hvis ikke aktørerne kan få finansiering nok via salg af grundende på væddeløbsbanen. Derfor åbnede pressemødet ifølge ham op for flere spørgsmål end svar. 

Lasse Yde Hegnet er vært på podcasten Rød Aalborg, som dækker AaB tæt. Han har de kritiske briller på, og han sender en lille stikpille til bestyrelsesformand Niels David Nielsen, som ifølge ham var uforberedt i dag. Blandt andet kunne Nielsen fortælle, at AaB endnu ikke har drøftet internt, hvilke behov de har i forhold til kapaciteten.

- For nu at gå lidt hårdt til AaB's bestyrelsesformand Niels David Nielsen, så sagde han, at AaB's intentioner er intakte. Jeg ved bare ikke, hvad ambitionerne var – det fortalte han ikke noget om. At de er intakte, må jeg gå ud fra, er fordi de rykkede ned.

- Omvendt kunne han også bekræfte over for Kresten Mosbæk (journalist hos DR Sporten), at AaB ikke har diskuteret kapacitetsspørgsmålet internt. Hvorfor de ikke har gjort det, forstod jeg ikke rigtig lige.

Han mener, at AaB i dag havde en oplagt mulighed for at præsentere et ambitiøst og konkret projekt, som Aalborg Håndbold med Jan Larsen som repræsentant gjorde ved at sige, at de vil være verdens bedste håndboldklub.

- Der har været en fuldstændig oplagt mulighed for at sige: ”Vi er rykket ned. Det er en katastrofe for prøv at se: vi har en stor tilskuerudvikling, se hvad vi kan trække af tilskuere bare i 1. division. Vi har fået nogle af de dygtigste fodboldnørder til at drive vores fodboldafdeling. I skal fandeme bare se løjer. Hvis vi skal udvikle os kommercielt, har vi brug for flere lounges og et større stadion, der er tidssvarende. Selvfølgelig skal vi have det, selv om vi er i 1. division, for der ved alle og enhver, at vi ikke hører til".

- Man havde solgt det her projekt meget bedre med de sætninger. Til fans, til potentielle investorer og til omverden i det hele taget. Nu står man og fedter lidt med det, og det er sgu ikke så godt, lyder dommen. 

Det vil være min frygt
Han tvivler stærkt på, at stadionkapaciteten kommer op på de 30.000, som DBU drømmer om, medmindre fodboldunionen selv kommer og afleverer en pokkers masse penge til det. Faktisk er han i tvivl om, hvorvidt der overhovedet kommer et stadion. 

Frygter man som fan et halvtomt stadion, hvis det her går igennem? 

- Ja selvfølgelig gør man det, men med det, jeg ser i dag, er jeg ikke sikker på, om der kommer et nyt stadion. Det vil da være min frygt, og det var derfor jeg til at starte med, da jeg hørte om planerne, argumenterede imod, at det var nødvendigt, for jeg kan ikke se, hvorfor AaB har brug for 10.000 ekstra tomme pladser.

- Men jeg kan godt købe idéen, hvis man gerne vil være ambitiøs og skubbe til den her vare, fordi fodbolden er blevet cool at gå til. Men 15-20.000 kapacitet eller 30.000 kapacitet, så skal man finde en løsning, hvor man kan lukke de øverste dele af. 

Han slår fast, at han vil være ked af, hvis man kun får udnyttet 40-50 procent af kapaciteten, hvis det en dag bliver virkelighed. Til gengæld ser han behovet for at udvide den nuværende kapacitet på 13.500, selv om det kan tælles på én hånd de seneste 15 år, hvor mange gange AaB har haft udsolgt. Flere kommer nemlig til fodbold disse år, og klubberne er blevet bedre til at holde dem der. Det vigtigste er for ham faciliteterne, for det er der, konkurrenterne rykker. 

- Kig på hvad FC Midtjylland bygger – det er ikke nye siddepladser, men flere lounges, siger han som eksempel, inden han konkluderer:

- Jeg synes, at 20.000 havde givet mening ambitionsmæssigt og så sige, at det er måske for stort, i forhold til hvad vi har nu, men vi vil gerne skubbe vores øvre grænse. Det vigtigste for os er dog VIP-faciliteterne.

Visionen er spændende, men lige nu er der ingen tidshorisont på projektet. Sikkert er det, at skulle det blive en realitet, så er det ikke et stadion, der bygges til 1. divisionsfodbold.

Fotos: Getty Images.