Video : Tipsbladet
Superliga

Blander sig i FCK-debat: Ajax er et bedre navn

Morten Olsen mener, at Jacob Neestrup til dels har ret, når han siger, at danske talenter lige så godt kan blive i FCK end at tage til Ajax, men han kan ikke nikke genkendende til alt. Kenneth Perez er overbevist om, at man er kommet længere, hvis man kommer gennem nåleøjet i den hollandske klub end i FC København.

Talentdebatten spirer i den danske andedam i øjeblikket. Først hentede FC København blot 15-årige Mads Jørgensen i Silkeborg for et stort beløb. Det fik sidenhen Silkeborgs sportschef Jesper Stüker til at påpege, at det kan være en trussel for de mindre klubber i Danmark, hvis de tre-fire største klubber herhjemme gafler de største talenter.

Efter FC Københavns sejr over Silkeborg søndag tog Jacob Neestrup så bladet fra munden og udtalte, at han godt forstår, hvorfor de unge spillere skifter til eksemelvis FCK, fordi de får chancen i en ung alder. Det fik også Neestrup til at blande AFC Ajax ind i debatten.

- Personligt kan jeg ikke forstå, at unge danske spillere bliver ved med at tage til Amsterdam, for jeg synes ikke, der er noget, der viser, at det er vejen frem. Jeg synes faktisk, der er mange talentmiljøer i Danmark, hvor der er bedre chancer, hvis man ser på de seneste fem år, sagde han.

En udtalelse som Brøndbys chef for Masterclass, Kim Vilfort, senere erklærede sig enig i

Jeg tror, man skal passe lidt på med kun at se på sine egne og så ikke kigge på, hvad der sker rundt omkring i klubberne.

Morten Olsen
Tidligere dansk landstræner

Men et er, hvordan vi ser debatten herhjemme. Hvordan ser fodboldkendere, som er eksperter i hollandsk fodbold, på det? Lidt anderledes, kan Tipsbladet fortælle ud fra interviews med henholdsvis Morten Olsen og Kenneth Perez, der begge kender Ajax indgående. 

- Han (Jacob Neestrup, red.) har sikkert ret i noget af det, men på den anden side handler det om, hvor stor konkurrencen i de forskellige årgange er. Er den i FCK lige så god som i Ajax? Konkurrencen gør også mennesker og fodboldspillere bedre, forklarer Morten Olsen og fortsætter:

- Det er ikke alle klubber, der har 16 store talenter, som jeg så, da jeg var i Ajax. Om de har det nu, ved jeg ikke. Men tankegangen er fin. Jeg tror, man skal passe lidt på med kun at se på sine egne og så ikke kigge på, hvad der sker rundt omkring i klubberne.

- Vores akademier hos vores større klubber er blevet langt bedre. Så der kan jeg godt nikke genkendende til det, han siger. Men ikke alt. For det handler om konkurrencen, der hvor de kommer hen, slår han fast.

Morten Olsen kender en masse til talentarbejde gennem sine mange år i DBU. Foto: Alamy

Den tidligere landstræner roser flere gange i interviewet den danske talentudvikling, som har rykket sig milevidt de seneste år. Han påpeger dog også, at talentudvikling er ekstremt komplekst og individuelt, og at det handler om det enkelte menneske.

Morten Olsen betoner, at man skal passe på med kun at se på sine egne spillere, og det hæfter Kenneth Perez sig også ved.

- Jeg ved ikke, om Jacob Neestrup ved, hvordan der bliver gjort i Ajax, siden han kan sige, at man er bedre stillet i en dansk topklub. Han må jo have helt styr på det, siden han kan sige, som han gør.

- Jeg forstår godt Neestrups pointe med tanke på, hvor Ajax er nu, men der er for mig ingen tvivl om, at hvis man kommer igennem Ajax' ungdomsafdeling og bliver førsteholdsspiller, er man to eller tre skridt foran i forhold til, hvis man kommer igennem FC Københavns ungdomsafdeling. Ajax har bare et bedre navn, konstaterer Perez.

Tag bare til Ajax!
Kenneth Perez erkender, at klubben har mistet lidt af sin magi på ungdomsholdet, men at der stadig spyttes massevis af spillere ud, som får chancen på førsteholdet - senest 18-årige Jorrel Hato. Kvaliteten er dog ikke som i gamle dage. 

For nogle vil det være bedst at tage til FC København, mens andre vil have større gavn af at komme til Ajax.

Kenneth Perez
Ekspert i hollandsk fodbold

Alligevel er Ajax stadig en storklub, mener Morten Olsen, der dog påpeger, at Ajax er præget af en uvant slags ustabilitet kombineret med manglende knowhow udenfor banen. 

- Alle klubber har en mindre god periode af forskellige årsager. Ajax er altid en storklub, men de skal reagere på det, som er foregået. Det gør de også – det er der slet ingen tvivl om. Det er kun nogle år siden, de spillede en finale i Europa og havde et fremragende hold – et miks af rutinerede spillere, som kom tilbage til klubben, og unge talenter de altid vil spytte ud. Men det har de ikke i øjeblikket.

Ville du anbefale en ung spiller at tage til Ajax i dag? 

- Ja, det ville jeg da. Man skal ikke kigge på, hvordan går med førsteholdet. Det er et øjebliksbillede. Men klubben med den organisation og struktur, den har... Tradition behøver ikke være rigtig, men det er det i det her tilfælde, siger Morten Olsen, der altid har været inspireret af den hollandske skole. 

Kenneth Perez synes, det er et svært spørgsmål at svare på.

- Jeg ville råde ham til at tage en rigtig god snak med alle klubber for at høre, hvad planen er for ham. Men der er ikke et entydigt svar på det spørgsmål, for det handler i høj grad også om det mentale - for nogle vil det være bedst at tage til FC København, mens andre vil have større gavn af at komme til Ajax.

Kenneth Perez (til højre) har en stor stemme i den hollandske fodbolddebat. Foto: Alamy

Lige nu har Ajax tre danskere på kontrakt i klubben. Det drejer sig om Anton Gaaei, der spiller på førsteholdet, Christian Rasmussen, der er udlejet til FC Nordsjælland, og så Lasse Abildgaard, der gør sig på klubbens U17-hold.