Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndby-chef enig med Jacob Neestrups opsang

Kim Vilfort, der er leder i Brøndby Masterclass, er enig med Jacob Neestrups udsagn om, at det ikke nødvendigvis er vejen frem for unge danske talenter at tage til udlandet tidligt.

Jacob Neestrup kom søndag med en opfordring til danske talenter, efter at den blot 15-årige midtbanespiller Mads Jørgensens skifte fra Silkeborg IF til FC København har skabt overskrifter og debat. 

- Personligt kan jeg ikke forstå, at unge danske spillere bliver ved med at tage til Amsterdam, for jeg synes ikke, der er noget, der viser, at det er vejen frem. Jeg synes faktisk, der er mange talentmiljøer i Danmark, hvor der er bedre chancer, hvis man ser på de seneste fem år, sagde han og tilføjede:

- Vi har vist, at vi spiller med dem tidligt, og derfor kan jeg godt forstå, at unge spillere kigger FC København, FC Nordsjælland, Brøndby eller FC Midtjyllands vej, selv om de er et godt sted.

Og det udsagn får opbakning fra et af de andre talentmiljøer, som Neestrup nævner. Nemlig fra Kim Vilfort i Brøndby IF.

Kim Vilfort er administrativ leder i Brøndby Masterclass, og han ser som udgangspunkt heller ikke sportslige årsager til at fravælge de danske klubber til fordel for eksempelvis Ajax.

- På det sportslige plan er jeg overordnet set enig med ham. Sportsligt synes jeg, at man tager en lidt større risiko, når man forlader trygge omgivelser, og man bliver nødt til at bo alene og kommer langt væk hjemmefra, siger Brøndby-legenden til Tipsbladet og tilføjer:

- Når vi er ude at spille til U13-, U14-, U15, U17- eller U19-turneringer i udlandet, matcher vi de klubber, vi møder. Vi har lige haft et U15-hold i USA at spille en af de store turneringer, hvor vi kom til semifinalen og tabte 2-1 til Valencia. Vi spiller jo op med dem. Det er ikke sådan, at der er stor forskel, og det har Midtjylland og FCK også vist i Europa. Jeg tror ikke, der er en kæmpe forskel i den sammenhæng.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Kim Vilfort i aktion for landsholdet i 1992. Foto: Alamy

Glipper en af dansk talentudviklings styrker
Tværtimod er der særligt en ulempe ved at tage til udlandet i en meget tidlig alder, mener Kim Vilfort

- Man bliver også hevet ud af det, som i mine øjne er en af dansk fodbolds styrker, siger han og forklarer:

- Vi hører ofte, at danske spillere har en rigtig god mentalitet, og det tror jeg hænger sammen med, at de møder nogle ganske almindelige unge mennesker i eksempelvis gymnasiet, når de er 15, 16 eller 17 år. Det har ændret sig lidt i de seneste år trods alt, men de er stadig en langt større del af “det virkelige samfund”, end man er syd for grænsen.

- I Danmark kan spillerne gå på gymnasie og møde nogle andre mennesker, der dårligt nok ved, hvad en fodbold er, og så får de input fra den led. Det gør man jo ikke på samme måde i udlandet. Man møder ikke et normalt ungdomsmiljø. Det er der, jeg tror, at danske og nordiske spillere har en styrke.

Masterclass-lederen er imidlertid ikke sen til at fastslå, at alle har årsager til at træffe deres valg, og at det skal respekteres. Årsagerne kan eksempelvis omhandle andet end det sportslige.  

- Der er også tingene, der ikke handler om fodbold. Der er det emne, der hedder penge, og det er en helt anden snak. Det er blevet en stor del for alle interessenterne.

- Det kommer an på, hvad fokus er, for hvis man kan få otte-ti millioner ind på bankbogen som 15- eller 16-årig, så er det jo også en del af spillet. Jeg ved ikke, om jeg synes, det er godt, men der er kommet mange penge i fodbold. Og der har vi lidt sværere ved at konkurrere. Hvis det er en del af temaet, må de sige det.

- Det er heller ikke sikkert, at danske klubber kan matche på det, der hedder prestige. Hvis Manchester City kommer, er man nok stolt, hvis de er interesseret, og hvis man kan spille i sådan en stor klub. Det kan vi ikke matche. Der er vi for lille et land. Der er nogle andre ting, man skal tage med i ligningen, når nogle tager deres valg. De har deres årsager, som måske kan række udover det sportslige, til at træffe deres valg, men rent sportsligt er jeg enig med Neestrup, slutter Vilfort.

Over de seneste år har flere danske talenter såsom Eskild Dall, Victor Jensen, Markus Bay og Jeppe Kjær taget turen til Ajax uden at slå igennem i den hollandske storklub. Alle fire spiller i andre klubber i dag. 

I skrivende stund er tre danskere på kontrakt i klubben - Anton Gaaei på førsteholdet, Lasse Abildgaard på U17-holdet og Christian Rasmussen, der er udlejet til FC Nordsjælland.