• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Skræktal for AGF og OB: Chancen for et gruppespil er minimal

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Uanset om AGF eller OB vinder onsdag aften, er chancen for at nå Europa Leagues gruppespil minimal. Det er kun sket én gang for et dansk hold i deres position i Europa Leagues levetid.

Af Anders Dehn

OB-træner Jakob Michelsen kalder aftenens Europa-playoff mod AGF "den næststørste kamp efter pokalfinalen". Men på trods af danske fodboldpersoners hyppige snak om, hvor meget det betyder at kvalificere sig til europæisk fodbold, viser historien, at det ofte bliver et tidligt exit.

Det gælder særligt for det hold, som får Danmarks sidste europæiske plads, hvilket vil være tilfældet for vinderen af opgøret mellem AGF og OB. 

I de 11 sæsoner, Europa League har eksisteret, har kun ét af de danske mandskaber kvalificeret sig til gruppespillet. Det var FC København i 2018/19-sæsonen, da holdet slog Atalanta i playoffrunden.

Læs også:OB kæmper for Europa: Mange år siden sidst

Særligt skidt var det i tre sæsoner fra 2012/13 og frem. Først røg AGF ud til georgiske Dila Gori, året efter gjorde AaB det samme, og i 2014/15 røg Esbjerg fB ud til Ruch Chorzow fra Polen.

Fire gange er det danske hold med den dårligste seedning nået til playoffrunden, hvor henholdvis Hertha Berlin, Sporting fra Lissabon, Panathinaikos og Apollon Limmasol har slået dem ud.

Det er første i gruppespillet, det bliver rigtig sjovt. Som førnævnte Michelsen sagde til fanmediet obstruktion.dk i går:

- Det er selvfølgelig vigtigt for en fodboldklub at komme uden for landets grænser engang imellem. Før det for alvor gør en forskel, skal man i et gruppespil, da det er der, økonomien er i det. Er man uheldig med lodtrækningen, kan man nærmest tabe penge på at være med i kvalifikationen.

Læs også:Optakt: AGF - OB

Historien taler altså netop for, at OB eller AGF ikke når gruppespillet, når kvalifikationen begynder efter sommerferien. Det er i øvrigt allerede i slutningen af august. 

Hele oversigten ser således ud:

Vi har kun talt hold, der har kvalificeret sig gennem deres præstationer i Superligaen, med. Randers FC, der var med via fairplay-point i 2009/10, er således ikke medregnet. Holdet nåede dog heller ikke gruppespillet.

Læs også:OB-islænding ser europæisk skæbnekamp mod AGF som 50/50

Læs også:OB-træner bor i Aarhus: Jeg kan mærke begejstringen

Læs også:AGF-træner forventer motiverede spillere: De er jo ikke dumme

---------------------------

Se masser af Europa League med Tottenham, Arsenal, AC Milan og Nice med Kasper Dolberg til spotpris på Dplay. SE MERE HER.

Superliga

Optakt: Lyngby BK - OB

To hold, der ikke er kommet specielt godt fra start i denne sæson, mødes i Lyngby i en yderst vigtig kamp.

Mere Superliga

Fokus