Foto: Jan Christensen/Getty Images
Superliga

Dansk fodbold får et ekstra transfervindue i år: Her er datoerne

2020 kommer til at byde på tre transfervinduer. Forude venter et ultrakort et om en uge, og derefter et, der strækker sig over halvdelen af sommeren og efteråret.

Der er ikke det aspekt af fodboldens verden, som coronavirussen ikke får konsekvenser for. Tag eksempelvis sommerens transfervindue. Det bliver delt op i to. Dermed får dansk fodbold i alt tre transfervinduer i 2020:

  • Vintervinduet, der forløb som normalt inden corona
  • Et ultrakort vindue, der kun varer ét døgn i næste uge
  • Et "sommervindue", der åbner 16. juli og lukker 5. oktober.

Det er formelt DBU, der fastsætter transfervinduet, og unionen har altså lagt et ekstra transfervindue ind i næste uge. Det varer fra midnat den 1. juli til midnat 2. juli.

Det lille vindue er tiltænkt amatører og de spillere, der aktuelt står uden kontrakt. De kan nemlig skrive kontrakt med en ny klub, hvornår det skal være, men selve skiftet kan først gennemføres, når transfervinduerne er åbne.

Læs også:UEFA anbefaler: Denne dato skal transfervinduet lukke

På den måde skal arbejdsløse spillere ikke gå to uger ekstra uden løn. Spillere kan dog ikke blive registreret i eksempelvis Superligaen før til næste sæson, så panikindkøb i sidste øjeblik er ikke muligt.

Det store transfervindue, der åbner den 16. juli og lukker den 5. oktober, er udslaget af, at UEFA i sidste uge anbefalede de enkelte medlemslande at lade transfervinduet slutte netop den 5. oktober.

Det er to uger, før gruppespillene i Champions League og Europa League begynder, og det er afstemt med, at der er deadline for registrering af spillere til de turneringer den 6. oktober.

Danmark og de andre lande kan formelt selv bestemme, hvornår transfervinduet ligger, men DBU har valgt at følge UEFA's anbefaling. Som det også et tilfældet under normale omstændigheder.

Læs også:Svensk transfervindue kan flyttes - uenighed om nye datoer

Datoerne fremgår allerede af FIFA's Transfer Matching System (TMS), og de bekræftes af Peter Ebbesen, der er turneringschef i Divisionsforeningen.

- Der er taget den beslutning, at det anbefalede harmoniserede transfervinduet lukker den 5. oktober, og det agter vi at følge i dansk fodbold, siger han til tipsbladet.dk.

- Den dato er valgt, fordi gruppespillet i de europæiske turneringer starter den 20., 21. og 22. oktober. Derfor lægger vi os som sædvanlig op af den harmoniserede anbefaling.

Normalt tillader FIFA's regler kun to transfervinduer om året, men verdensforbundet åbnede allerede i april et hul i reglerne for at indføre et ekstra et, ligesom Danmark har gjort.

Ifølge FIFA TMS er det foreløbig kun Danmark og Tyskland, der har indført det ekstra vindue. En lang række andre UEFA-lande har dog også flyttet rundt på deres transfervinduer.

Læs også:Ekspert om transfermarkedet: Mange vil sælge - få vil købe

Læs også:Scorer kassen: Så meget får AaB for Oliver Abildgaard

Læs også:Lørdagens rygtebørs: Tidligere FC Midtjylland-spiller på vej til MLS