• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Tipsbladet.dk

Dansk instruktør på ny Netflix-serie: Nyt indblik i fodboldhistorien

Foto: Netflix

Danske Birgitte Stærmose er instruktør på flere afsnit af den nye Netflix-serien ”The English Game.”

Af Tipsbladet.dk

Medmindre man holder af hviderussisk fodbold, nicaraguansk fodbold eller genudsendelser af opgør fra fortiden, er der ikke meget sport at følge med i lige nu, og man skal spejde langt, langt ud i horisonten for at finde nye kampe. Til gengæld har Netflix sørget for, at man kan få stillet sin fodboldappetit – med
nogle oldgamle kampe.

Miniserien ”The English Game”, der udkom den 20. marts, beskriver den brydningstid i slutningen af 1870’erne, da hold bestående af arbejdere begyndte at blive så gode, at de kunne konkurrere om FA Cuppen, der indtil da kun var blevet vundet af overklassens amatører – dengang det ord blev forbundet
med noget nobelt og rent frem for at beskrive underlegenhed.

Læs også:Cavani-agent om fremtiden: Alt kan ske

Serien tager sit udgangspunkt, da Fergus Suter (spillet af Kevin Guthrie), en victoriansk Xavi der over for sine holdkammerater prædiker ”pass and move, boys, pass and move,” skifter til Darwen i Nordengland fra skotske Partick og bliver verdens måske første professionelle fodboldspiller. Hans modstykke er
Arthur Kinnaird (Edward Holcroft), anfører og profil hos magtfaktoren Old Etonians. Kinnaird udstråler kraft og vilje og har altid rank ryg; hvad enten han går på gaden med sin høje hat eller kværner igennem modstandere i et drev op ad banen. Og så har han et fuldskæg, som selv Olof Mellberg ville være imponeret af.

Birgitte Stærmose er til gengæld en af seriens hjerner. Den er skrevet af Julian Fellowes, der vandt en Oscar for sit manuskript til Gosford Park i 2002, og som også står bag hitserien Downton Abbey, men danske Stærmose har instrueret de tre første afsnit. For hende var en af nøglerne at få sporten til at fremstå interessant og realistisk for de fodboldfans, der ser med.

Læs også:Efter sviner: Olivier Giroud med kækt svar til Benzema

- De kommer ikke til at hoppe i sædet på samme måde, som når de ser en almindelig fodboldkamp. Der er aldrig nogen skuespillere, der kommer til at spille fodbold på det niveau, man ellers kan se fodboldkampe på. Det er umuligt. Men det historiske perspektiv og det med, at spillet har ændret sig så meget fra dengang og til nu, har vi gjort meget ud af og været meget præcise omkring, så dem, der godt kan lide fodbold, også får et indblik i fodboldhistorien på en ny måde.

- Den historie, der bliver fortalt i serien, har ikke været særlig udbredt. Og jeg syntes selv, det var spændende, da jeg begyndte at dykke ned i den – hvordan sporten har udviklet sig samfundsmæssigt i takt med nogle klassekampe i samfundet. Og at der er en historisk baggrund for, at det er blevet en passioneret arbejdersport. Det var jeg slet ikke klar over, siger Birgitte Stærmose til Tipsbladet.

Få hele snakken med den danske instruktør i dagens udgave af Tipsbladet - få det sammen med Ekstra Bladet fredag.

Læs også:Corona-krise i PL: Lille pengekasse skræmmer ikke long ball-eksperterne

Læs også:Corona-krise i Premier League: Forhadt ejers milliarder redder klubben

Læs også:Ekspert om Brøndby-banner: Til daglig havde man ikke accepteret det

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.