Video : Tipsbladet
Landshold

DBU-boss: Ligestilling fylder mest hos debattører

Debattører går mere op i ligeløn på landsholdene, end spillerne gør, mener Peter Møller.

Det er vigtigere for journalister og samfundsdebattører, at der er forskel på honorarerne på herre- og kvindelandsholdet i fodbold, end det er for spillerne.

Det siger fodbolddirektøren i Dansk Boldspil-Union (DBU), Peter Møller, og henviser til, at de to landshold har hver deres aftale, som de to holds spillere er tilfredse med.

Honorarforskellen er et udtryk for, at herrelandsholdet genererer langt større indtægter og har gjort det i årevis, påpeger Møller i et interview med Politiken.

- Både DBU og spillerne er glade for de aftaler, vi har nu. Det er egentligt meget simpelt. Det er kun journalisterne og samfundsdebattørerne, der synes, der skulle have været en bedre aftale på eller andet punkt.

- Jeg vender hele tiden tilbage til: Skal man have noget for at spille på landsholdet? Nej. Jeg kan jo selv svare på det, for jeg har selv spillet på landsholdet. Hver af de få gange, jeg er blevet udtaget, har jeg aldrig tænkt: Nej, hvor er det fedt, at jeg nu får nogle penge.

- Det har været nogle andre ting. Dermed ikke sagt, at jeg ikke synes, vi skal give dem noget for at spille, men jeg tror bare, at det fylder mere hos andre end hos os, siger Peter Møller til Politiken.

Han påpeger, at der løbende kommer flere og flere penge i kvindefodbolden, hvilket vil give DBU muligheden for at øge kvindernes honorar i fremtiden, men også sikre dem bedre vilkår og faciliteter som for eksempel at kunne fuldtidsansætte flere trænere og en kok.

Debatten om honorarer på landsholdene er blusset op igen i forbindelse med kvindernes EM-slutrunde i England. Eksempelvis er der ligeløn blandt herre- og kvindespillere på de svenske landshold.

Derfor tjener hver svensk kvindespiller cirka 180.000 danske kroner bare på at blive udtaget til EM-slutrunden. Til sammenligning får hver spiller i den danske trup 10.000 kroner for at blive udtaget til EM i England samt en bonus på 3000 kroner per spillet kampe i kvalifikationen, hvilket kan give op til 40.000 kroner i alt.

Dertil kommer bonusser for at gå videre til knockoutfasen, men den mulighed missede Danmark lørdag aften med et nederlag til Spanien.

Ved herrernes EM i 2021 fik hver dansk spiller 739.000 kroner for at være en del af Kasper Hjulmands trup. Med pladsen i semifinalen endte hver spiller med at indkassere over to millioner kroner på deltagelsen.

/ritzau/