Video : Tipsbladet
Superliga

Det fylder talenterne i Brøndby og FC Midtjylland

Der er mange unge spillere i Brøndby, lidt færre i FC Midtjylland, men begge hold har talenter, der kan få en nøglerolle, når der søndag aften dystes om mesterskabet i en indbyrdes guldkamp. Men hvordan lykkes man egentlig med at integrere unge, uerfarne og til tider svingende spillere, når man samtidig er i et indædt kapløb om guld?

Kan du huske dagen, da FC Midtjylland vandt sit første mesterskab?

Det er forståeligt, hvis du ikke kan – den 21. maj 2015 sikrede Glen Riddersholms mandskab sig matematisk guldet i en begivenhedsløs 0-0-kamp mod FC Vestsjælland foran 2432 tilskuere i Slagelse. Der var fest bagefter, men bestemt ikke på banen den torsdag for seks år siden.

Men måske du kan huske kampen fire dage forinden, da det i praksis blev helt tydeligt, at Superligaen ville få en jomfruelig vinder. 11.305 tilskuere i Herning så FC Midtjylland slå FC København med 2-0 og sikre sig et forspring så stort, at det var umuligt at lukke for forfølgerne. Og den triumf var i høj grad bygget op omkring unge spillere, der var blevet udviklet på klubbens eget akademi.

Tre fjerdedele af bagkæden den søndag på MCH Arena – Andre Rømer, Erik Sviatchenko og Jesper Lauridsen, men ikke Patrick Banggaard – havde været en del af klubbens ungdomsafdeling, og da det hele skulle afgøres, satte Riddersholm sit trumfkort på banen i form af den 20-årige Tjørring-dreng Pione Sisto, der var blevet kåret til Efterårets Profil, men havde været skadet i hele foråret.

Nu var han dog helt klar igen, og han lagde op til André Rømers 1-0-mål og lavede selv kampens anden scoring på blændende facon. Guldet kom i hus med et ungdommeligt skær.

Og lad os så rejse yderligere små 10 år tilbage til den sommerdag i 2005, da Brøndby vandt klubbens seneste mesterskab. Det skete på overlegen manér med en sejr på hele 7-0 over Herfølge foran 26.118 tilskuere, der så blandt andre 20-årige Daniel Agger og 22-årige Thomas Kahlenberg score henholdsvis et og to af målene i storsejren.

De unge spillere fra Brøndby Stadion er i dag så gamle, at karrieren er forbi. Et par af profilerne fra FCM's første mesterskab, Sviatchenko og Sisto, blev solgt til udlandet og vendte så hjem igen som nogle af de erfarne folk på det midtjyske mandskab, der i denne sæson forsøger at hente endnu en titel.

Gustav Isaksen (til venstre) og FCM-anfører Erik Sviatchenko, to af de spillere, FC Midtjylland har uddannet på klubbens fodboldakademi.

Men andre unge er dukket op i de to klubber, der jagter guldet i denne sæson, og som søndag aften mødes i en uhyre vigtig duel på Brøndby Stadion. Klart flest af dem spiller for hjemmeholdet, der er rykket op i toppen af Superligaen på trods af eller takket være – alt efter temperament – en markant satsning på unge spillere, mens FC Midtjyllands berømmede akademi ikke har leveret lige så mange spillere til denne sæsons guldjagt som tidligere. I hvert fald ikke nye spillere.

Men hvad er egentlig opskriften, når man skal sluse unge spillere ind på et Superliga-hold samtidig med, at man også skal vinde alle kampe og jage guld i toppen af en liga?


Det handler om selvtillid

- Klubber er forskellige og spillere er forskellige, så der er ingen facitliste. Men der er nogle grundprincipper, som jeg synes er vigtige, siger Ole Bjur, der er projektleder i Divisionsforeningen og er helt tæt på talentudviklingen i dansk fodbold.

- Man skal arbejde med de unge spillere i en transitionsfase, så man sørger for at få dem klædt på i god tid, inden man skal bruge dem. Det vil sige, at man allerede som ungdomsspillere begynder at integrere dem ind i træningen, begynder at lære dem, hvordan man spiller, hvordan man gør tingene – stille og roligt. Man gør mange ting nemmere for dem. Man lærer dem kulturen. Det er en meget vigtig del, siger Ole Bjur om det, som han mener er en markant udvikling i dansk fodbold.

- Hvis vi går fem år tilbage, hvis vi går 10 år tilbage, så var der en tendens til, at de unge spillere kom op, og så blev de ligesom sluppet af talentafdelingen. Så de var meget for sig selv, og det var ikke altid, de fik den fokus, som de skulle have fra trænerstaben, fordi den måske mere var optaget af nogle andre ting. Vi er blevet meget, meget klogere nu, så vi har ressourcer omkring dem, som gør, at de bliver skarpere på det taktiske, på spillestilen, på beslutningerne der bliver taget.

- Endelig er der det sidste element, som faktisk er det allervigtigste, når vi skal have de her unge spillere til at lykkes: Det er, at vi får puttet noget selvtillid ind i de her unge drenge. Nogle gange kan der være en tendens til, at hvis unge spillere har spillet med, så fokuserer de på det, der ikke lykkedes. Det kan være, at de har været med i en træningskamp og har haft et par aktioner, der var mindre vellykkede; de har måske endda været rigtig uheldige og har været involveret i et mål til modstanderne. Så har de en tendens til at glemme nogle af de rigtig gode ting, de lavede. Man har i nogle tilfælde en transitionstræner, i andre faser en assistent- eller cheftræner, som får nuancerne med og på den måde hele tiden sikrer, at man får fremhævet det positive.

Der er et paradoks i toppen af dansk fodbold. For de bedste og rigeste klubber er ofte førende inden for talentudvikling, fordi de bruger flest ressourcer, men det er også der, at der kan være længst til spilletid for de dygtige unge spillere. Fordi konkurrencen er hård, og fordi resultatkravene er så høje, at det kan være vanskeligt at finde tid til at spille unge folk ind på holdet. Ifølge Ole Bjur handler det om at have den rette strategi og de rette trænere til at føre den ud i livet.

- Vi har tidligere hørt cheftrænere sige, at ”det er fint nok med de unge spillere, jeg vil gerne bruge dem, når de er gode nok.” Så er vi allerede bagud på point, for så har vi trænere, der ikke forstår, at de er afgørende nøglepersoner i at gøre dem gode nok. Jeg synes, vi har masser af gode eksempler herhjemme. Jeg kan nævne Victor Kristiansen i FCK, hvor Jess [Thorup] ikke er bange, ikke ryster på hånden. Han skal da bare bringes, selv om han er meget, meget ung og meget, meget ny. Vi har set Brøndby gøre det, vi har set Midtjylland gøre det, vi har også set AGF gøre det.

- Så vi ser faktisk rigtig mange klubber i Superligaen blive bedre og bedre til den her transition og have trænere, som ikke er bange for at smide de unge ud på dybt vand. For det viser sig, at hvis vi klæder dem godt nok på, jamen så bærer det som regel også; så leverer de faktisk ganske, ganske fine præstationer. Og så er det, at man kan bryde med det her paradoks, for hvis man er rigtig, rigtig dygtig, kan man gøre begge dele. Vi bliver gang på gang overrasket over, at Nordsjælland kan blive ved med at producere fremragende fodboldhold, der kan vinde kampe i slutspillet, selv om de nærmest bliver yngre og yngre. Vi har set Brøndby levere med masser af unge spillere i en sæson, hvor mange havde forventet, det ville blive rigtig svært. Så ja, det er et paradoks, men heldigvis et paradoks, som vi er blevet meget bedre til at styre, siger Bjur.


Ikke farligt, hvis en spiller ikke slår til

Det var bestemt ikke alle, der havde forventet, at Brøndby ville blande sig helt i toppen af Superligaen i denne sæson oven på sidste års fjerdeplads. Men med fire kampe tilbage er Niels Frederiksens hold stadig med i guldkampen og det oven i købet med ligaens fjerdeyngste hold. Brøndby-mandskabets gennemsnitsalder er på 25 år og 91 dage, kun undergået af FC Nordsjælland, Vejle og AGF, og så i øvrigt med FC Midtjylland på femtepladsen. Midtjydernes gennemsnitsalder er på 25 år og 204 dage.

Christian Larsen, talentansvarlig og daglig leder i Masterclass, har en ganske simpel forklaring på, at Brøndby har kunnet præstere trods mange unge spillere:

- Det er, fordi de er gode, siger han og smågriner – inden han når frem til en vigtig pointe.

- Og så skal man jo have lov til at vise, at man er god. Når man er en ung spiller skal man have lidt tid eller flere muligheder til at vise, at man er god. På den måde får man mulighed for at træne med og rykke sig, så man ikke efter en enkelt træning får thumbs up eller thumbs down. Unge mennesker skal mulighed for at tilpasse sig og have mulighed for at rykke sig. Det tror jeg, at vi er blevet bedre til.

- Samarbejdet mellem A-holdet og Masterclass er rigtig stærkt. Der er en interesse fra vores A-hold nedad. Det er vigtigt at have en viden om de unge spillere, og vi er gode til at formidle de ting. Der er dialog mellem trænerne, og der er bindeled i form af en transitionstræner. Når en ung spiller kommer op, jamen så ved de godt, hvem han er og har set ham spille og har et indtryk af, hvad han er god til, siger Christian Larsen, der ikke er overrasket over, at de unge har klaret sig så godt.

- Nu er jeg af natur optimist. Så det vil jeg ikke sige. Jeg har været i Brøndby i fire år og har kunnet se, at talentmassen er der; både hos dem, der er kommet op, og hos dem, der er på vej. Så for mig er det ikke overraskende, men mere et udtryk for, at man skal skabe nogle muligheder hos de her drenge, så de kan få lov til at gribe chancen.

Ole Bjur, hvis søn Peter har spillet 21 Superliga-kampe for Brøndby i denne sæson, er heller ikke overrasket.

- Det kuld af spillere, der er kommet op, kender jeg selvfølgelig rigtig godt. Men det er jo et eksempel på, at man har givet de her spillere noget tillid, og at de har fået lov til at udvikle sig. Zorniger var af den opfattelse, at der var en ungdomsafdeling i Brøndby, som man ikke kunne bruge til noget, og det er et godt eksempel på, hvor vigtig og afgørende cheftræneren er. For hvis Zorniger havde været cheftræner i Brøndby, er jeg ikke sikker på, at de unge spillere havde været, hvor de er i dag, siger Ole Bjur.

I Brøndby og så godt som alle andre klubber er det en del af strategien, at man med tiden skal sælge de unge spillere videre. Talenter er ikke kun vigtige, fordi de skal levere resultater på banen; i næsten endnu højere grad er de aktiver, der skal generere økonomi på længere sigt. Det betyder også, at Brøndbys nuværende talenter vil blive solgt videre i de kommende år – og vil det så kunne lade sig gøre at opretholde samme høje niveau, når nye spillere skal køres ind på holdet?

- Det vil vi da håbe, og det bliver da også spændende for os at følge. Men for mig er det ikke så farligt, at der kommer en ung spiller op, som ender med ikke at tage en plads. Det er jo også en del af det. Vi giver nogle muligheder til de her drenge, og vi håber og tror på, at nogle af dem bider sig fast på holdet og får en masse spilletid. Men vi vil også gerne have, at de får mulighederne, så på den måde vil vi opleve, at nogen ikke når op til næste niveau. Jeg synes, at talentmassen i Masterclass er stor. I de kommende årgange er der rigtig mange dygtige spillere, så jeg har en forventning om, at vi godt kan finde ud af det, siger Christian Larsen.


Reserver i divisionerne?

Som det kan ses på oversigten på disse sider, er der lige nu ikke mange af de helt unge spillere på FC Midtjyllands Superliga-tophold. Det er der ifølge direktør Claus Steinlein flere årsager til.

- Nogle af nøglerne til, at vi har haft succes i de seneste to år er Jens-Lys [Cajuste] og Frank [Onyeka], som begge to er produkter af akademiet på hver deres måde. Frank blev hentet i Nigeria og er på den måde akademispiller. Jens-Lys er hentet som 18-årig og trænet af akademitrænerne. Han har ikke gået på akademiet, men det er jo stadig unge spillere, som vi har løftet.

- Gustav Isaksen er kommet ind og har haft gode præstationer, Nicolas Madsen er kommet ind med gode præstationer. Det er også akademispillere. ”Japh” [Japhet Sery Larsen] har lavet nogle gode præstationer i de kampe, han skulle det. Jeg synes, vi lavede generationsskiftet for to år siden, hvor skiftede ud specielt på den centrale midtbane. Vi er kommet til næste stadie; der hvor Brøndby har været i mange år, nemlig at vi lige pludselig kan hente akademispillere hjem igen. Dem, der startede på akademiet, er ved at være omkring 30 år nu. På den måde er det også akademiets succes, at Lössl, Erik, Pione er kommet hjem som rutinerede spillere og hjælper de andre unge spillere.

- Når jeg kigger på vores talentudviklingsprogram, er det stærkere end nogensinde, og jeg synes, det er blevet bevist ved, at vi har været i kvartfinalen i Youth League. Vi har et stærkt talentudviklingsprogram, og når vi skifter holdet, er det de unge, der får chancen, ligesom Jens og Frank fik chancen sidste gang. Nu bliver det Gustav Isaksen og Nicolas Madsen og Mikael Anderson, siger Claus Steinlein, der i øvrigt roser Brøndby for at have sluset talenter ind på holdet og samtidig leveret resultater.

- De har gjort det rigtig, rigtig godt, de unge spillere. Og nu skal Brøndby bevise, at det var en strategisk beslutning og ikke en beslutning, man træffer, fordi der var nød. Man har set mange klubber rundt omkring i Danmark, der satser på talentudvikling, når der ingen penge er, men glemmer det lidt, når pengene er tilbage. Vi forsøger stenhårdt at blive ved med at satse på talentudvikling – også selv om vi har været i Champions League, siger Claus Steinlein.

Men at FC Midtjyllands førstehold er blevet så stærkt, gør det til en udfordring at have unge spillere, der har det påkrævede niveau. I det midtjyske arbejder man derfor med at udleje spillere for at modne dem på seniorniveau, men Claus Steinlein kunne godt se en anden løsning i fremtiden.

- Vi har lejet nogle spillere ud, for det er lidt svært at komme fra U/19-mesterskab og Youth League-succes og så ind på vores førstehold. I Danmark mangler vi et step, hvor vi kan gøre det, og der har vi valgt at bruge udlejning. Men dem, vi konkurrerer med i udlandet, Ajax for eksempel har jo et hold i den næstøverste liga. Hvis Midtjylland kunne have et andethold i 1. division, så ville det være klasse for talentudviklingen og for dansk fodbolds skyld – og selvfølgelig også for FC Midtjyllands skyld. Det ville være win-win for begge. For det betyder så meget, at vi kan matche vores spillere, siger direktøren.

I en årrække i nullerne kunne Superliga-klubbernes reservehold rykke op i 2. division, men det blev skrottet med indførslen af Reserveligaen i 2010. Også Christian Larsen i Brøndby mener, man kan debattere, om den nuværende model bør ændres.

- Jeg synes i hvert fald, det er et tidspunkt, hvor man godt kan diskutere de her ting og tage det op i en lidt større sammenhæng. Jeg vil ikke komme med et bud på, hvad løsningen er, men jeg synes, tiden er moden til at vende de her ting med U/19-fodbold og reservehold og 2. og 1. division. Det er et stort aktiv for klubberne at få unge spillere igennem. Derfor er det interessant at kigge på. Nu har strukturen været sådan her i en del år, og så kan vi evaluere lidt på det og se, hvad man tænker, at fremtiden skal bringe. Det er tiden moden til, synes jeg, siger talentchefen i Brøndby.

- Det er noget, som vi er i dialog med klubberne om, siger Ole Bjur.

- Man skal huske på, at når vi laver en reserveliga, er det for, at de spillere, som ikke er unge, også kan få noget kamptræning. Det er i øvrigt meget, meget vigtigt for vores unge spillere, at når de spiller reserveholdskampe, så fortsætter de ikke med at spille mod andre unge, men spiller faktisk mod etablerede spillere. Man tog en beslutning for nogle år siden, hvor man sagde, at vi skulle gøre noget andet end at have andetholdet liggende i 2. division. Jeg ser ikke umiddelbart noget, der peger i retning af, at vi vender tilbage til det, siger Bjur.

Den diskussion ligger ude i fremtiden. Nutiden handler om søndagens storkamp mellem Brøndby og FC Midtjylland, hvor klubbernes unge talenter, fremtidens storspillere, kan vise sig at få en meget aktuel rolle.