• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

- Det her går mod alle Brøndbys værdier

Foto: Getty Images

Brøndby IF bør gå sammen med resten af Superliga-klubberne og opfordre til en boykot af VM-slutrunden i Qatar, mener en af klubbens førende fan-stemmer.

Af Troels Bager Thøgersen

Skal dansk fodbold og Brøndby IF nyde godt af de millioner, der vil flyde fra Qatar før, under og efter VM-slutrunden i 2022?

Kan Brøndby IF og rivalerne i Superligaen stiltiende acceptere, at Danmarks landshold spiller i en slutrunde, hvor tusinder af migrantarbejdere er døde, og mange flere har lidt under elendige og umenneskelige arbejdsforhold?

Og kan de danske klubber leve med, at selve tildelingen af slutrunden ifølge eksperter og amerikanske myndigheder blandt andet blev sikret via betaling af bestikkelse i millionklassen?

Debatten har igen raset i de seneste uger, og torsdag aften blev den norske topklub Rosenborg den sjette topklub i Norge, der opfordrede det norske fodboldforbund NFF til at boykotte deltagelsen i VM i Qatar.

Brøndby-fan Claus Bjørn Billehøj har fulgt debatten om Qatars slutrunde og DBU's fastholdelse af deltagelse og kritisk dialog med VM-værterne frem for en boykot.

Og Billehøj, der er næstformand i Fanafdelingen, en sammenslutning af fanklubber i Brøndby, mener personligt, at tiden er inde til, at Brøndby IF og de øvrige Superliga-klubber lægger pres på DBU for at melde fra til Qatar-slutrunden.

- Jeg bakker fuldstændig op om de norske klubbers initiativ, siger Claus Bjørn Billehøj til tipsbladet.dk.

- Jeg mener personligt, at Brøndby skal gå forrest og opfordre DBU til en boykot af VM i Qatar. Den VM-slutrunde går mod alle værdier, Brøndby IF står for, siger Claus Bjørn Billehøj, der i denne artikel udtaler sig som privatperson og Brøndby-fan og ikke på vegne af Fanafdelingen.

- Efter min mening skal alle de danske klubber gå sammen og sige til DBU, at Danmark boykotter det VM. Det her handler ikke om, om man er fan af Brøndby, FC København, FC Midtjylland eller AaB. Uanset, hvilken klub vi holder med, går det VM stik imod alt det, som fodbold står for. Det går mod alt, der fik os til at blive fans og til at tage vores børn med på stadion.

Qatar-penge ender i Superligaen
I diskussionerne på sociale medier er der ikke enighed mellem Superliga-fans om, hvorvidt VM-slutrunden i Qatar er et anliggende for Superliga-klubberne eller ej.

De færreste Superliga-hold står til at få spillere med til VM, men for Claus Bjørn Billehøj er det umuligt at adskille dansk klubfodbold fra den største fodboldbegivenhed på planeten.

- DBU får flere penge, hvis landsholdet kvalificerer sig til slutrunden, men uanset, om Danmark kvalificerer sig eller ej, får man jo betalinger, som stammer fra VM i Qatar. En portion af de mange milliarder kroner siver i sidste ende ned til dansk fodbold, heraf nogle af dem til vores piger og drenge, der spiller fodbold i Brøndby IF, siger Claus Bjørn Billehøj.

- Jeg kan ikke se, hvordan vi i dansk fodbold kan tage mod penge, der stammer fra et VM, tusindvis af migrantarbejdere har mistet livet for i et land, hvor menneskerettighederne ikke bliver overholdt, og et VM-værtskab der kom i hus via korruption.

Tiden er inde
Så sent som i dag har DBU afvist en boykot af VM i Qatar, men Claus Bjørn Billehøj køber ikke DBU's standpunkt, at det initiativet skal komme fra Folketinget, og at dansk erhvervsliv også skal følge trop.

- Jeg synes, det er dybt hyklerisk af DBU, at de ikke tager stilling men bare deponerer beslutningen hos en lille gruppe personer i Amnesty og så gemmer sig bag dem. Jeg forventer da, at DBU har en holdning til, hvilken slags fodboldverden, vi har, siger Claus Bjørn Billehøj.

- Jesper Møller [DBU's formand] siger, at han sidder med i forskellige udvalg og fører kritisk dialog med Qatar og FIFA, men det fører jo ikke til noget. Det er tid til, at han og DBU tager stilling til det VM, siger Claus Bjørn Billehøj.

- Hvis vi sætter os op på den helt store klinge, handler det her også grundlæggende om, hvordan fodbold skal være. Moderne fodbold bevæger sig på så mange punkter væk fra værdierne og fra fansene, og der bliver Qatar en proxy, et billede på alt det, vi som fans ikke ønsker, at fodbold skal være. Derfor er det her også værd at tage kampen for, slutter Claus Bjørn Billehøj.

Læs videre om sagen her, hvor det norske fodboldforbund svarer på flere norske klubbers opfordring til en boykot af VM i Qatar.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus