• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Joshua John har ikke behøvet mange kampe til at markere sig stærkt i Superligaen, hvor den hollandske hurtigløber allerede er noteret for seks mål.

Af Thomas Pyndt

Ikke mange kendte Joshua John, inden han blev præsenteret i FC Nordsjælland og på rekord-tid havde banket kasser ind hos modstanderne. Tipsbladet har taget temperaturen på Joshua John ved at stille FCN-træner Kasper Hjulmand syv spørgsmål om den hollandske lejesvend.

Bragt i Tipsbladet 24. august

Hvis I ikke havde spillet træningskamp mod Twente i Holland den 9. juli, havde Joshua John så spillet her i klubben nu? Var den afgørende for lejeaftale?

- Det var ikke den kamp, der gjorde, at vi fik øje på Joshua, vi kendte ham fra tidligere, men den var nok med til det for hans vedkommende. Han fandt ud af, at der var noget, der hed FC Nordsjælland, og at vi faktisk spillede en god gang fodbold. Så da vi kort efter søgte en afklaring, så kendte han noget til os, så kunne han godt se sig selv spille, som vi gør.

Hvor længe havde I været opmærksomme på ham?
- Han kom ind på vores radar stille og roligt i foråret, og så mere og mere, da vi har et forløb med Tobias [der ikke forlængede sin aftale med FC Nordsjælland, men blev solgt til Fürth for en måned siden et halvt år før aftaleudløbet] Da vi så er i Holland på træningslejr, følger vi jo op på det. Joshua spiller en forrygende kamp i Europa League-kval’en, mens vi er dernede, og det er bare med til at forstærke det.

Hvordan opdager man en reservespiller fra Twente?
- Fordi han har spillet U/21-landskampe for Holland, og så kender vi jo Twente gennem længere tid. Vi har haft et rigtig godt forløb med dem omkring Bjelland, som blev solgt i vinter med først med overtagelse nu, så det vil sige, at vi allerede startede det forløb sidste sommer. Og så er Twente en af de første klubber, jeg besøgte i starten af halvfemserne, så jeg har fulgt dem løbende undervejs og kender stort set alle deres spillere.

Havde I hentet ham allerede nu, selv om Tobias Mikkelsen, der også spillede højre kant, var blevet i efteråret?
- Ja, det tror jeg, at vi havde, hvis det havde kunnet lade sig gøre, for han er en dygtig spiller”

Hvad er dine forventninger til Joshua Johns sæson, for målsnittet holder jo nok ikke?
- Det må det gerne, men det er klart, at du så et AGF-hold, der var indstillet på ham, indstillet på at løbe på ham, men det gør så bare, at der kommer åbninger andre steder. Så han kan give os den dimension i spillet, som er godt for de andre også.
- Jeg forventer, at han vil løbe sig til en del chancer og en del åbninger, men også skabe så meget rørelse i modstanderens forsvar, at Søren Christensen, Becks [Mikkel Beckmann] og Nord [Morten Nordstrand], Kasper Lorentzen specielt på kanten af feltet, får noget plads foran forsvarerne. Så han er en type, der passer rigtig, rigtig godt til de spillere, der allerede er i vores offensiv, så de sammen kan true de rum, vi gerne vil. Og det gør vores angreb godt.

Og så er hans hurtighed vel også en spidskompetence, der kan bruges i Europa?
- Ja præcis, men jeg kender også rigtig mange hurtige spillere, der ikke kan finde ud af at bruge det, fordi de ikke løber på de rigtige tidspunkter. Det handler altid om at time sine løb og læse spillet. Hvornår skal jeg sætte i gang, hvornår skal jeg true det rum? Mod AGF kom han ind lidt for tidligt en gang imellem, men han er så utrolig dygtig til vores træninger, at han kan overføre de ting, vi træner, ret hurtigt til kamp. Han kan se mønstrene, og han kan se ideerne med det. Han er en klog spiller, der kan bruge sin hurtighed og det er en stor fordel, også europæisk.

Har I målt, hvor hurtig han er?
- Nej, vi har ikke sprinttestet ham endnu, men lad os bare sige, at han er rigtig hurtig. Man kan ikke fange ham, når han først kommer væk.

Det er vel ret usædvanligt at kunne hente en hollandsk ungdomslandsholdsspillere i Twente, hvad fortæller det om den pondus, I nu har på transfermarkedet med et mesterskab og Champions League-deltagelse foran jer?
- Selvfølgelig er det med til at løfte status hos os, at vi har sådan noget under bæltet. At vi har vundet pokalen et par år, at vi har vundet mesterskabet, at vi skal spille europæisk og at vi har spillet det jævnligt, for det er det, vi gerne vil. Det er en ting, en anden er måden vi spiller på. Det er noget, der tiltaler nogle typer, for eksempel Joshua, mens det ikke tiltaler andre. Vi er så afklarede med tingene, og måden vi gør dem på, at spillerne kan se sig selv udvikle sig, kan se sig selv præstere i det system. En spiller vil være fuldstændig klar over, hvad der passer til ham, når han får kigget på det, så måden vi gør det på, har også stor betydning.

Superliga

Mere Superliga

Fokus