• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

FCM-assistent: Den Brøndby-kamp glemmer jeg aldrig

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FC Midtjylland og Brøndby IF spiller søndag om førstepladsen i Superligaen. Situationen minder på mange måder om den, der opstod i foråret 2018, da FCM overhalede Brøndby til allersidst.

Af Anders Dehn

Hvis tilhængere af FC Midtjylland og Brøndby IF i disse dage går rundt med deja-vu, er det med god grund. For den aktuelle status i toppen af Superligaen ligner til forveksling den, der gjorde sig gældende på samme tid for tre år.

Det var dét forår, som de fleste FCM-fans vil huske for klubbens andet mesterskab, og dét forår, som Brøndby-fans for alt i verden vil glemme, men ikke kan.

Dengang var FCM og Brøndby, ligesom nu, de øverste hold i Superligaen, og de mødtes den 1. marts i forårets første af i alt fire indbyrdes opgør. Denne gang mødes de på søndag, dagen før 1. marts.

I 2018 havde Brøndby lige banket FC Helsingør 6-1 og overhalede FCM i tabellen med sin 1-0-sejr. 

- Jeg husker jo det hold som et super Zorniger-hold. Med power, intensitet, presfodbold. De rystede jo os alle sammen med måden at spille fodbold på. Det var sindssygt fedt. Når vi ikke selv mødte dem, så jeg dem altid i fjernsynet. Jeg vidste godt, vi skulle stå tidligt op for at hamle op med dem, fortæller Kristian Bach Bak, assistenttræner i FC Midtjylland.

Kampen mellem de to mesterskabskandidater faldt midt i Brøndby IF's stime på 27 ubesejrede kampe. Sejren cementerede Brøndbys dominans mod FC Midtjylland, som man havde banket 4-0 i sæsonpremieren.

- Zorniger åbnede øjnene for den tyske mentalitet, og siden har mange hold fået øjnene op for løbetal og intensitet. Det var et ubehageligt hold at møde. Det havde altid en kæmpe tro på tingene, husker Bach Bak.

- Efter chokket begyndte vi andre at finde ud af, hvor hullerne var mod det hold. Man skulle nok ikke spille op i deres genpres hver gang, men måske ud på siderne. Jeg tror, kræfterne ebbede ud for dem, og de blev mere og mere læst af modstanderne. Men havde de holdt én kamp mere, havde de måske taget mesterskabet. Her mener kampen ovre i Horsens.

Vendepunktet
Brøndbys 2-2-kamp mod AC Horsens, hvor Kjartan Finnbogason scorede to gange til allersidst, står som et skelsættende øjeblik i Superliga-historien. Men spørger man Kristian Bach Bak, tippede balancen faktisk allerede runden forinden.

Da mødtes FC Midtjylland og Brøndby IF for femte gang i sæsonen. Brøndby havde vundet de fire første, herunder i pokalsemifinalen. 

- Det var et vanvittigt Brøndby-år. Jeg husker tydeligt, vi havde vores hyr med dem, som Bach Bak siger.

Før 34. spillerunde stod det klart, at Brøndby med en sejr stort set kunne sikre mesterskabet matematisk. Da ville der være seks point ned til FCM med to runder tilbage. Men sådan gik det ikke. Bubacarr Sanneh scorede kampens eneste mål i det 83. minut.

- Kampen derovre glemmer jeg aldrig. Der var guld overalt, stadion var klædt i guldballoner, og der var virkelig gjort klar. Da "Buba" så hoppede op og headede den ind, blev der musestille. Jeg kunne mærke på Brøndby-spillerne og den måde, de hang med hovederne bagefter, at dér var muligheden. Dér begyndte tvivlen at komme hos dem. 

- Det var et afgørende hjørnespark, et afgørende øjeblik.

Gav den sejr jer noget?

- Helt sikkert. Den følelse, vi havde bagefter, var første gang, jeg for alvor troede på, at vi kunne gøre det. Da Brøndby slog os 3-2 (fire runder tidligere, red), var jeg sikker på, at de var strøget af sted. Men troen kom tilbage, da jeg kiggede på Brøndby-spillerne efter den kamp.

Og så var det, at Finnbogason scorede sine berømte mål runden efter, Brøndby faldt sammen, og FC Midtjylland vandt mesterskabet.

Ondt af Brøndby
Det overraskede Kristian Bach Bak, at konkurrenterne snublede, men han har en idé om hvorfor: Brøndby-holdet var ikke vant til at vinde. Bach Bak har selv prøvet på egen krop, hvor svært det kan være at overskride grænsen til det forjættede land første gang.

- Man skal prøve at vinde noget, før det bliver naturligt for én; før man kan stå i de afgørende situationer og være rolig. Det ved vi om nogen i Midtjylland, hvor vi skulle høre for meget, inden vi vandt vores første trofæ og kom i Europa første gang.

- Nogle gange, hvis man som spiller er lige ved at opnå noget, kommer der gummiben, og man begynder at træffe de forkerte valg, og man bliver usikker, fordi man ikke har prøvet det før, siger han.

- Brøndby havde ikke mange, der havde vundet det danske mesterskab. Man er nødt til at have den erfaring, hvis man skal gå hele vejen. Jeg tror lidt, det var det, der skete. Vi havde spillere, der havde prøvet det før. Men når det er sagt, var det jo marginaler. Jeg havde faktisk ondt af Brøndby. Det kan jeg sige dig, at jeg har prøvet personligt mange gange.

Søndag venter endnu et topopgør mellem FC Midtjylland og Brøndby IF. Læs mere om kampen her.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus