Video : Tipsbladet
Superliga

Budget: Ny ejer kan forvandle FCM til DK's rigeste

SERIE: De sidste transfervinduer i Europa er nu enten lukket eller ved at gøre det. Tipsbladet ser på de opdaterede spillerbudgetter i Superligaen i 2022/23, her med fokus på FC Midtjylland, der døjer med dårlige resultater på banen og med at finde de rette folk på transfermarkedet.

Hvad bruger Superliga-klubberne på spillere?

Vi har været gennem de 12 klubbers lønninger og transfers for at se, hvad det koster at sende hvert Superliga-hold på banen.

Her ser vi nærmere på FC Midtjylland, der i Superligaen har haft den mest skuffende sæson i årevis, og som døjer med at få skruet et slagkraftigt mandskab sammen, senest med svære problemer med at erstatte profilerne Evander og Anders Dreyer efter deres exit i januar.

FC Midtjylland
Spillerbudget foråret 2023 (opdateret): 135 millioner (2 i Superligaen)

Tipsbladets bud på spillerbudget i efteråret 2022: 135 millioner kroner

Trend: FC Midtjylland henter mange spillere, men klubben døjer med at få værdi for pengene.

Sportsdirektør: Svend Graversen (tidligere ungdomstræner i FC Midtjylland)

Forbrug på ungdomsarbejdet: Helt i top i Superligaen.

FC København bruger muligvis et par millioner kroner mere, og i FC Nordsjælland er talentarbejdet mere i centrum end i FCM anno 2023. Men FC Midtjylland satser fortsat stort på ungdomsarbejdet og får snart gavn af et spritnyt træningsanlæg, så ungdomsarbejdet er et meget væsentligt udgiftspunkt i FCM.

Hvor er de på vej hen:
Der var rejsegilde på stadionudvidelsen før hjemmekampen i 21. runde mod Lyngby, der bliver bygget et nyt træningsanlæg, der skal være i nordeuropæisk topklasse, og det er farligt at lade sig forblænde af de øjeblikkelige problemer på banen.

FCM er fortsat en stor aktør i Superligaen i de kommende sæsoner, men meget afhænger også af, om der bliver lavet om i ejerstrukturen, hvor engelske Matthew Benham har hænderne fulde med Brentford i Premier League og derfor kan være åben for at afgive aktiemajoriteten til eksempelvis mindretalsaktionær Anders Holch Povlsen.


Forventet budget i næste sæson: 130-150 millioner kroner

Ejerforholdene kommer til at diktere meget, og man må efterhånden også spørge sig selv i FCM, om det er flere penge, der skal til, eller om man først skal have 100 procent styr på, hvordan man henter spillere ind med større succes, end man har formået i 2021 og 2022.

Kommer der en ny ejer allerede før sommer, kan der komme endnu mere blus på forbruget, ja man kan bevæge sig op i retning af FCK, selvom der skal meget til. Men der er stadig mange hvis'er, før det scenarie er aktuelt.

Analyse

Det er ikke penge, der mangler i FC Midtjylland.

Efter turen i Champions League i 2020 vil mere forståeligt nok have mere, og får FCM en ny hovedaktionær i form af eksempelvis Anders Holch Povlsen, kan det pludselig gå stærkt med endnu dyrere og større profilkøb.

Men lige så vigtigt, og velsagtens vigtigere, er det at finde den præcise formel til at ramme de rigtige spillere på transfermarkedet og at sikre, at man fortsat kan tiltrække de bedste talenter i Jylland, nu hvor vejen til spilletid kan virke lang, på trods af at tallene faktisk viser, at FCM bruge egenudviklede spillere meget takket være hjemvendte folk som Erik Sviatchenko og Jonas Lössl. Førstnøvnte er på vej til USA.

Konkret kan FC Midtjylland ikke undgå yderligere udskiftninger til sommer i forsvarskæden såvel som i forreste geled, hvilket med stor sandsynlighed betyder nye, dyre spillerkøb. Trænerskiftet og afskeden med Albert Capellas bestyrker blot denne analyse.

Men på de store linjer er det størrelsen på budgettet og udfordringen at finde gode spillere for de mange penge, der er det vigtigste – det er svært at sælge historien om, at der skulle være for få penge til profiler, når man de seneste 2½ år har hentet to håndfulde spillere til beløb mellem 10 og 40 millioner kroner per snude.