• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn og Ole Hoffskov

FCM-spiller afventer klubbens dom: Har masser af muligheder

Awer Mabil er tilbage i FC Midtjylland efter at have været udlejet de seneste to år. Nu afventer han klubbens dom over, hvad fremtiden bringer.

Af Anders Dehn og Ole Hoffskov

Awer Mabil blev hentet ind som en mulig afløser for Pione Sisto i FCM, og på papiret er der da også nogle sjove sammenfald mellem de to. Sisto er dansker med rødder i Sydsudan og født i Uganda i 1995. Awer Mabil er australier med rødder i Sydsudan og født i Kenya i 1995.

Inde på banen har der imidlertid været langt fra Pione Sisto til Awer Mabil, og i de tre år, der han har været på kontrakt i FCM, har australieren spillet flere kampe for Esbjerg fB og Paços de Ferreira end for ulvene. I sæsonen 2016/2017 var Mabil udlejet til Esbjerg, mens han tilbragte hele sidste sæson i Portugal.

Læs også: Simon Kroon udelukker endnu en lejeaftale

Han er imidlertid tilbage i klubben efter sidste sæsons lejeophold.

- Jeg har stadig to år tilbage af min kontrakt, så jeg er kommet for at lade det være op til klubben at beslutte, hvad de vil have fra mig. Så må jeg se, hvad der sker derfra. I øjeblikket vil jeg blive og kæmpe og gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe holdet. Men selvfølgelig skal klubben være tydelig om min rolle, så vi alle kan blive enige, siger Awer Mabil til tipsbladet.dk og fastslår, der ikke har været dialog med FCM om fremtiden:

Læs også: Thorup er udfordret af stor trup: Vil lade spillere skifte

- Ikke endnu. Vi har bare forsøgt at forberede os og blive klar til sæsonens første kamp. Det er det vigtigste lige nu, og når tiden er inde, taler vi med om fremtiden.

Awer Mabil var fast mand i Esbjerg, og han var fast mand i Paços de Ferreira i den forgangne sæson. Fast mand skal man også helst være, når man som Mabil nærmer sig de 23 år.

Læs også: Vildt: FC Midtjyllands store sommerindkøb kan være færdig i klubben

- Det er vigtigt for mig, for de sidste to år har jeg spillet meget. Det første år i Esbjerg kom jeg ind omkring A-landsholdet, så det er vigtigt for mig at være i den kategori. Da jeg var i Portugal og spillede meget, var jeg med landsholdet, og jeg var inde i billedet til VM indtil sidste øjeblik, så det er vigtigt for mig at spille. Men det er også vigtigt for klubben at komme op med en plan, som passer både dem og mig, for jeg vil gerne hjælpe holdet, og samtidig vil jeg gerne være på banen. Det bliver det interessante; jeg ser frem til, hvordan det går, for jeg har spillet meget de to seneste år, og det vil jeg blive ved med, siger han.

Fremtiden med FC Midtjylland er som nævnt uafklaret, men kantspilleren fastslår, at han i hvert fald ikke har udsigt til at blive arbejdsløs lige foreløbig. 

- Der er nogle muligheder, men som sagt lader jeg det være op til klubben, for jeg er en del af klubben, og de har muligheden for at træffe den beslutning. Det er derfor, jeg er kommet tilbage og nu venter på, at de træffer den beslutning, i stedet for at jeg siger: "Her er mine tilbud, jeg vil..."

- De skal have muligheden for at se mig og træffe en beslutning ud fra det, i stedet for, at jeg kommer og siger dit og dat. De får chancen, fordi jeg gerne vil hjælpe den her klub, og jeg vil virkelig gerne kæmpe for den, men hvis det ikke er tilfældet, har jeg ikke tænkt mig at græde over det. Jeg fortsætter bare, fordi sådan er fodbold, siger Mabil, der ikke ønsker at udpensle sine bejlere:

- Jeg har mange muligheder, men jeg siger ikke mere. Måske hvis du kommer om to uger, og klubben har truffet sin beslutning, så kan jeg måske sige noget, men lige nu forsøger jeg bare at fokusere på kampen på lørdag, så holdet kan begynde sæsonen godt.

Han fastslår, at han foretrækker et permanent skifte over en ny lejeaftale.

- Situationen er midt imellem, for jeg har to år tilbage, og jeg er træt af at gå på lån efter lån, så det er der, klubben skal træffe sin beslutning. Hvis jeg tager på lån ét år mere, har jeg kun ét år tilbage, så klubben er nødt til at træffe sin beslutning om det. Jeg er tilfreds med, hvad end den beslutter, og jeg ville selvfølgelig elske at hjælpe holdet og kæmpe for klubben. Det har jeg sagt fra dag ét. Men nogle gange går tingene ikke sådan, og sådan er fodbold, og det er jeg ved at forstå.

- Jeg vil bare spille. Hvis beslutningen er, at jeg ikke kommer til at spille, så må de nå til den beslutning, at jeg skal finde et andet sted, lyder det fra FCM-kanten.

Godt ophold i Portugal
Awer Mabil spillede 30 kampe for Paços de Ferreira i den forgangne sæson, og det kastede tre mål af sig. Australieren fik også hevet et direkte rødt kort til samlingen, og nogle vil huske, at det også var tilfældet, da han debuterede for Esbjerg fB.

Det røde kort, som førte to karantænedage med sig, gjorde ham ikke populær, men alt i alt havde Awer Mabil et fint ophold i Portugal.

- Jeg synes, det var meget givende for mig. Jeg spillede meget og blev faktisk anerkendt som en af sæsonens åbenbaringer de første seks måneder. Der var lidt udfordringer i klubben, der havde tre trænere på én sæson, så det var lidt svært for mig at tilpasse mig til, men jeg har lært at drage fordel af det og tilpasse mig hver træners stil og forsøge at noget positivt ud af det.

- Sæsonen var rigtig god for mig, og det var et stort læringsår, siger Awer Mabil.

Hvordan det?

- Mere mentalt, hvor man forbereder sig. Jeg spillede mod nogle store hold, der er fire-fem store hold, og når man spiller mod dem, lærer man, hvordan man forbereder sig, og hvad man kan arbejde på. Jeg har forsøgt at lære af de bedste og forsøge at bruge det i mit spil, så jeg kan hjælpe mit hold.

FC Midtjylland hentede Awer Mabil i Adelaide United for tre år siden, og ifølge australske medier var det for et beløb i omegnen af 6,5 millioner kroner, hvilket var transferrekord i australsk fodbold. 

Superliga

Mere Superliga

Fokus