Farvel og tak: Gå af Jan Bech, du står i vejen
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Farvel og tak: Gå af Jan Bech, du står i vejen

KOMMENTAR: Mangeårig journalist, forfatter og Brøndby-fan, Henrik Madsen kommer med direkte opfordring til Jan Bech Andersen i dette debatindlæg.

Dette er en kommentar og udtrykker udelukkende skribentens egen holdning. 

Brøndby IF skal have ny formand og nyt medejerskab hurtigst muligt. Jan Bech Andersen står i vejen for klubbens udvikling. Majoritetsejeren GFH må sikre, at Jan Bech Andersen købes ud eller går selv. Han skal erstattes af en erfaren, rolig og traditionelt arbejdende bestyrelsesformand med værdierne i orden.

Mener jeg.

Jan Bech Andersen er den direkte årsag til, at Brøndby IF fortsat kan kalde sig topklub i dansk fodbold. Uden hans engagement, tid og penge, havde Brøndby IF muligvis spillet i 1.division eller det, der er værre. For os gule og blå, er tak derfor et fattigt ord. Vi takker, klapper og gør muligvis også gerne Jan til æresmedlem. Men formand skal han ikke længere være.

Jan Bech Andersen spørger jævnligt og med rette: Hvor skal pengene komme fra?
Det er enkelt. De skal generes af og igennem en veldrevet fodboldklub, og sådan én er Brøndby IF desværre ikke i øjeblikket. Fisk rådner med en pensioneret militærmands ord fra hovedet, og selvom udtrykket er malerisk, er det, hvad der sker i Brøndby IF lige nu.
GFH lever i den vildfarelse, at det er hensigtsmæssigt, at Jan Bech Andersen spiller en rolle i en overgangsfase. Denne ellers meget normale antagelse i erhvervslivet, er i dette tilfælde en alvorlig fejltagelse.

Jan Bech Andersen forvalter sin formandsrolle til skade for Brøndby IF. Han kan – eller mere sandsynligt – VIL ikke respektere de mest elementære regler for en bestyrelsesformands arbejde. Han anerkender ikke bestyrelsesformandens overordnede og retningsgivende rolle, men blander sig derimod systematisk og uden hæmninger på daglig basis i sager og spørgsmål, som ligger på betydelig afstand af en bestyrelsesformands område.

Mængden af mails og anden kommunikation til folk med ledende roller i klubben er helt ude af kontrol, abnorm og grotesk. Kommunikationen vedrører i væsentligt omfang spørgsmål, der ligger langt udenfor en seriøst arbejdende bestyrelsesformands område. Mandag efter mandag er organisationen på den måde nødt til at bruge kræfter på en lang række spørgsmål, der ikke vedrører bestyrelsesformanden. Det er blot ét eksempel på, at Jan Bech Andersen ikke evner at styre sig overfor den organisation, han er øverste chef for.

Jan Bech Andersen fører således også løbende dialog med spillere og andre aktører ude i verden, hvilket kan være i orden, hvis det foregår diskret, har en mening og, vigtigst, er afstemt med direktionen. Det er det stort set aldrig. Jan Bech Andersen handler på egen hånd. Det er uacceptabelt, skadeligt og burde høre fortiden til. Brøndby IF er ikke længere Jan Bech Andersens personlige ejendom

Det samme gælder bestyrelsesformandens løbende kontakt til journalister bag kulissen og til fans på sociale medier. Her drypper formanden løbende og uden ophold diverse oplysninger og hentydninger til verserende sager, der vedrører den daglige drift af klubben. Til stor skade for det arbejde, der nu en gang skal udføres af fodbolddirektøren og den administrerende direktør.

Jan Bech Andersens kontakt til omverdenen kan naturligvis være helt indenfor skiven, så længe dialogen ikke vedrører konkrete forretningsmæssige spørgsmål som køb og salg af spillere, der alene tilkommer fodbolddirektøren at kommunikere. Det er tydeligt, at formanden ikke kender, eller anerkender, grænserne. Selv det værste volapyk er egnet til splittelse, uro og mangel på effektivt arbejde i organisationen.
Med den løn, Ole Palmå og Carsten V. Jensen oppebærer, må de holde til lidt af hvert. Det gør de så også og de overlever formodentlig. Jan Bech Andersens adfærd har imidlertid medført særdeles alvorlige implikationer helt uden for nummer i samarbejdet mellem formand og direktion. Sandheden er, at der ikke ER noget forhold.

Forholdet og samarbejdet mellem bestyrelsesformanden på den ene side og den administrerende direktør og fodbolddirektøren på den anden, er direkte usundt og betændt.

Ansvaret påhviler alene Jan Bech Andersen, eftersom det er hans adfærd, der ofte tvinger især Carsten V. Jensen til at gå kontra på formandens handlinger, udsagn og adfærd. Der er reelt tale om at bestyrelsesformanden og direktionen modarbejder hinanden på en lang række områder. Det vil de selvsagt benægte, men sådan er forholdene.

Brøndby IF`s bestyrelse bør gribe ind med de midler, der måtte være til rådighed. Det bedste vil være, hvis Jan Bech Andersen ser lyset, sælger sine aktier og takker pænt af. Bestyrelsen står overfor voldsomme økonomiske og sportsligt strategiske udfordringer. Derfor er det mildt sagt problematisk, at bestyrelsen ikke er velfungerende.

Helt absurd er det, at der ikke findes noget så banalt som en strategi og ramme for bestyrelsens arbejde.

Bestyrelsesmøderne har derfor karakter af afrapportering, hvor den administrerende direktør gemmer sig bag endnu et slideshow, ofte under indflydelse af bestyrelsesformandens seneste indfald. Der mangler ganske enkelt kvalitet i bestyrelsesarbejdet.
Den manglende kvalitet i Brøndby IF`s bestyrelse har fremelsket en bakterie, der har arbejdet sig ned gennem organisationen. Først tager den direktionen og organisationen, hvor den sætter arbejdskraften- og glæden ned med 20 procent.

En dag rammer den en trist og nærmest feberramt cheftræner foran 20.000 ellers glade mennesker på stadion. Til sidst resten af klubben, der i bred forstand arbejder uden strategi og retning

Tipsbladet har forelagt kritikken for Jan Bech Andersen, der ikke ønsker at kommenterer Henrik Madsens kritik.