Video : Tipsbladet
Superliga

Her er Superliga-klubbernes millionbudgetter

Tipsbladet har tjekket spillerbudgetterne i Superligaen efter afslutningen på sommerens transfervindue.

På trods af, at mange klubber og ligaer uden for Europas elite lider under de økonomiske effekter og lukkede arenaer, svækkede tv-aftaler og stilstand på sponsormarkedet, var der pæn aktivitet på det danske marked med rekordsalg og stor udskiftning især på topholdene og hos de udenlandsk ejede midterklubber SønderjyskE og Vejle.

Tipsbladet har som altid lavet det halvårlige tjek af Superliga-klubbernes spillerbudgetter (se i bunden af denne artikel, hvor vi forklarer, hvordan et spillerbudget fungerer)

VIBORG FF
Spillerbudget: 18 millioner

Viborg kommer fra en flot sæson i 1. division og har fundet brugbare spillere på markedet i sommer, der øger udgifterne.

Men man er langt efter alle andre i Superligaen – selv medoprykkerne Silkeborg bruger betydeligt flere penge på spillere. Der er brugt penge denne sommer på Justin Lonwijk og Daniel Anyembe, men det er pebernødder i det store billede i Superligaen.

At Viborg er så langt fra de andre klubber fortæller også historien om, at det er dyrt og svært at spille med i Superligaen, især efter indsnævringen fra 14 til 12 hold. Intet under, der skrues op for budgetterne.

SILKEBORG IF
Spillerbudget: 23 millioner

Silkeborg har sendt et konkurrencedygtigt mandskab på banen i Superligaen, og det ses på spillerbudgettet, der er oppe i niveau med de gode sæsoner for ti år siden.

Man er stadig blandt de mindre klubber målt på spillerbudget, men forskellene mellem Silkeborg, Randers, SønderjyskE og Vejle er ikke store.

RANDERS FC
Spillerbudget: 28 millioner

Randers' budget ryger en anelse op med de par ekstra spillere, man har hentet til truppen. Med en tur i Conference League-gruppespillet er der selvsagt råd til den slags. De store udskiftninger i den gode spillertrup kommer i 2022 – lige nu topper Randers med et af ligaens billigste hold i en tid, hvor der ellers skrues mærkbart op for budgetterne flere steder i dansk klubfodbold.

Truppen bliver ikke nødvendigvis billigere, når man næste år nok er nødt til at sælge ud – den slags udskiftning plejer at koste lidt, når man forsøger at få så gode erstatninger handlet ind som muligt.

Spillerbudget januar 2021: 27 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 28 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 28 millioner

VEJLE BOLDKLUB
Spillerbudget: 31 millioner

Der bliver også solgt spillere fra Vejle, en del endda, men derfor er det stadig ikke fra tilbudshylden med datovarer, at Vejle finder spillere.

Lønningerne er langt fra i top, men det her er en klub med en anden gearing og andre spillere, man kan hive til, end de to oprykkere.

Spillerbudget januar 2021: 27 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 25 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 22 millioner

SØNDERJYSKE
Spillerbudget: 31 millioner

Vi er spændte på, hvor meget der egentlig er blevet skruet op – det står først mere klart, når regnskabet for den her sæson bliver offentliggjort.

Men gratis er det så sandelig ikke at leje en række spillere og at købe unge spillere fra udlandet, som SønderjyskE har gjort den forgangne sommer.

Der bliver virkelig forynget i Haderslev, og den udvikling er næppe færdig endnu. Der er også villighed til at betale for de unge spillere, og derfor er SønderjyskE's anslåede spillerbudget opjusteret en smule, selv om ældre spillere er forsvundet i transfervinduet.

Spillerbudget januar 2021: 30 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 29 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 25 millioner

FC NORDSJÆLLAND
Spillerbudget: 35 millioner

Hvor skal man bogføre hvilke udgifter?

FC Nordsjælland satser benhårdt på ungdomsafdelingen og på det ligeværdige samarbejde med Right To Dream-akademiet i Ghana, og ungdomsarbejdet er fuldt på højde med det i de mest pengestærke klubber FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF.

Til gengæld kaster man ikke ret mange penge efter transfers af erfarne førsteholdsspillere, og det holder både lønninger og transferudgifter langt nede.

Der er rum til, at FC Nordsjælland udvider og henter spektakulære unge spillere til, som man gjorde i 2020 med 16-årige Andreas Schjelderup, der nu er Superligaens mest lovende spiller sammen med FCK's nye islænding Ísak Jóhannesson.

Spillerbudget januar 2021: 35 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 35 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 34 millioner

OB
Spillerbudget: 40 millioner

Hvor AaB har skruet op for andelen af spillere, man henter til udefra, arbejder OB i disse år på at få større succes med at få de bedste unge fynboer integreret på førsteholdet efter succes i ungdomsafdelingen.

OB matcher fint AaB og AGF på lønførende spillere, men der er færre indkøbte spillere i dag end hos rivalerne, derfor er spillerbudgettet også lavere.

Spillerbudget januar 2021: 40 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 40 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 36 millioner

AAB
Spillerbudget: 44 millioner

Vi har nævnt det før og gør det igen: AaB's spillertrup er altså ikke billig. Der er ikke lige så dyrt indkøbte spillere som i FCK, FCM, Brøndby og AGF, men der er betalt transfers for en god del af nordjydernes startere, og de er ikke fundet efter prøvetræninger som i den tunge ende af rækken.

Man har personaleudgifter langt over, hvad man finder i Vejle, SønderjyskE og Randers FC, og når man lægger et par nye folk til denne sommer, giver det også en stigning i spillerbudgettet.

Spillerbudget januar 2021: 42 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 42 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 40 millioner

AGF
Spillerbudget: 50 millioner

Der var ikke megen væven og tøven over AGF's sommertransfervindue.

Først blev Erik Kahl den dyreste AGF-spiller nogensinde, da han blev købt i AIK, og polske David Kurminowski, købt i slovakiske MSK Zilina, var sandelig heller ikke billig med en prislap på en million euro.

Men helt vildt blev det, da AGF få minutter før transferdeadline satte en ny og uventet transferrekord ved at købe Mikael Anderson for hele 15 millioner kroner i FC Midtjylland. Læg dertil, at AGF lejede Mustapha Bundu tilbage fra Anderlecht.

Der røg bestemt også udgifter ud af spillerbudgettet, men slet ikke, så det modsvarer nye transferafskrivninger på omkring syv millioner kroner per sæson i de næste fem år. De seneste regnskaber afslører også højere udgifter end hos konkurrenterne på de efterfølgende pladser på denne liste.

Spillerbudget januar 2021: 43 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 42 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 39 millioner

BRØNDBY IF
Spillerbudget: 65 millioner

Brøndby handlede markant ind, så budgettet er steget, ikke?

Så simpelt er det ikke. De spillere, der havde kontraktudløb og skiftede væk på fri transfers, var både højtlønnede og kostede i flere tilfælde pæne afskrivninger, fordi de var købt ind for millioner. Så regnskabsteknisk vurderer vi ikke, at budgettet er steget.

På budget er Brøndby nu meget langt efter FCM og milevidt fra FCK, efter man for få år siden lå relativt tæt, men Brøndbys trup er stadig blandt Superligaens dyreste og et pænt stykke foran midterklubberne, selvom AGF rører på sig.

Spillerbudget januar 2021: 65 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 70 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 85 millioner

FC MIDTJYLLAND
Spillerbudget: 125 millioner

Tre brasilianere og Henrik Dalsgaard kom til, herunder rekordkøbet Marrony, der koster FC Midtjylland 34 millioner kroner alene i transfer.

Det er ikke bare ét stort plus i udgifterne, FCM's transferaktivitet, for der røg adskillige spillere ud, nogle på leje og mange via nogle store og mange mindre salg, men samlet set bruger FC Midtjylland flere penge via tre køb til tocifrede millionbeløb.

Spillerbudget januar 2021: 120 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 115 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 105 millioner

FC KØBENHAVN
Spillerbudget: 170 millioner

FC København finansierede sommerens handler ved at sælge Mohamed Daramy og Victor Nelsson, og det var ikke på den lave hylde, FCK hentede spillere ind fra.

Isak Jóhannesson og Kamil Grabara var de dyreste køb, men heller ikke Kevin Diks, Luther Singh og Davit Khocholava er lavtlønnede.

FCK sagde farvel til omtrent samme antal førsteholdsspillere, som man hentede til, så udgifterne stiger ikke voldsomt. Men billigt, det er FC Københavns hold ikke.

Spillerbudget januar 2021: 165 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 155 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 165 millioner

Sådan fungerer et spillerbudget
Transferbeløbene er ikke det eneste, vi skal kigge på for at få en fornemmelse for Superliga-klubbernes forbrug.

For det er lønninger, der fylder langt det meste i klubbernes budgetter, og derfor giver det ingen mening at se på klubbernes forbrug på transfermarkedet uden samtidig at se på den langt tungere post.

For eksempel kan man ikke konkludere, at Silkeborg IF har markant flere penge til spillere end OB, selvom Silkeborg denne sommer betalte større transferbeløb for nye spillere end fynboerne.

Tidligere transfervinduers indkøb og store kontrakter til spillere betyder, at OB samlet set bruger markant flere penge på lønninger og på at afskrive flere års transfers på spillere i truppen, end Silkeborg og de fleste andre klubber gør, og det er et eksempel på, at man skal passe meget på med at sætte lighedstegn mellem størrelsen på en klubs transfers i et enkelt transfervindue, og at denne klub derfor nu skulle have større transfermuskler end udvalgte klubber.

Spillerbudgettet, som vi har opført her klub for klub, er den årlige udgift til løn og bonus til spillere og trænere på førsteholdet, og til signon-fees og til afskrivninger på transfers.

Et eksempel.

AGF har købt Mikael Anderson af FC Midtjylland for 15 millioner kroner. Dette beløb skal AGF afskrive over kontraktlængden, hvilket er fem år, det vil sige tre millioner kroner per sæson.

Hvis vi antager, at Anderson får en årsløn på 1,8 millioner kroner om året, fylder han dermed 4,8 millioner kroner i AGF's spillerbudget.

Afskrivninger på signon-fees og goder som fri bil, fri bolig, andre personalegoder samt bonusser for forskellige præstationer belaster også spillerbudgettet og skal dermed lægges oveni det beløb.

Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er gængs praksis i dansk klubfodbold at give sportsdirektører og cheftrænere de penge, man får ind i transfer for solgte spillere, til at betale nye transfers. Langt de fleste midler ryger tilbage i den normale drift af fodboldholdet, som ikke er i nærheden af at løbe rundt uden spillersalg.

Når en klub sælger en spiller, bliver hele salget bogført i selvsamme regnskabsår, også hvis større beløb først falder til betaling i et fremtidigt regnskabsår.

Tipsbladet har været gennem alle 12 klubbers seneste årsregnskaber og har med kilder i fodboldmiljøet vurderet hver enkelt klubs spillerbudget individuelt. Vi tager forbehold for mindre fejl og mangler.