Dansk dommerchef har lært af EM: VAR er styrket

Den danske dommerformand ser VAR som styrket oven på sommerens slutrunde og har store forventninger til den nye sæson.



VAR. Video Assistant Referee.

Det var et af de allermest omdiskuterede emner i Superligaen og flere andre europæiske fodboldligaer i løbet af 2020/21-sæsonen.

Til gengæld var det sjældent et emne under sommerens store EM-slutrunde. Her var det oftest alt andet end en VAR-kendelserne, der blev diskuteret af fans og eksperter efter de forskellige kampene.

Det har den danske dommerformand Michael Johansen også bidt mærke i. Han mener, at det danske VAR-team har kunnet lære en masse af EM, og at videodommersystemet generelt er kommet styrket ud af turneringen.

– En af årsagerne er, at dommerne på banen har været rigtig dygtige og har kørt et højt internationalt niveau. VAR har formået at stoppe op meget få gange og kun blande sig på det absolut nødvendige – det, som vi kalder “clear and obvious”. Det har gjort, at vi stort set ikke har set VAR igennem turneringen, men alligevel har følt trygheden ved, at hvis der skulle gå noget helt galt, er det derude.

– Dommerpræstationerne på banen kombineret med den høje internationale linje har også styrket VAR, der har haft en høj faglig afvikling. Det har gjort, at vi vurderer, at VAR er styrket ovenpå slutrunden, siger Michael Johansen til tipsbladet.dk.

Så hvad har man kunnet lære af benyttelsen af VAR ved slutrunden? Ja, først og fremmest at videodommersystemet hører hjemme i fodbold, når det afvikles på en ordentlig måde, mener den danske dommerformand.

– Vi ved jo, hvad der sker ude i VAR-vognen, når kampen kører, og det er det samme i Superligaen og ved slutrunden. Men det er de bedste dommere og VAR-dommere, der er til slutrunden, og deres samarbejde skal fungere, før vi får den her oplevelse. Hvis samarbejdet ikke fungerer, oplever vi væsentlige forsinkelser, hvor vi bare står og venter, uden at der nødvendigvis har været noget. Det har vi ikke set noget af. Det er et klart udtryk for, at når man sætter de bedste VAR-dommere ind, får man et koncept, der kører efter hensigten og ånden.

– Der har ikke været store pauser. Tværtimod synes jeg, at vi har oplevet euforisk stemning og masser af jubelscener, hvor vi ikke har stået og været i tvivl, om VAR ville skride ind. Det kræver, at team-samarbejdet fungerer, lyder det fra Michael Johansen.

VAR’s store dilemma
UEFA råder selvsagt over flere ressourcer i forbindelse med afviklingen af VAR, end de gør i Superligaen, og til EM var det toppen af poppen af europæiske dommere og VAR-dommere. Samtidig havde de to videodommerhold til hver kamp – et til at tjekke offside, et til at tjekke selve situationen.

Forskellene stopper også der, for der er nemlig ikke forskel på, hvordan VAR blev benyttet ved slutrunden, og hvordan det efter planen skal benyttes i Superligaen.

– Ud fra en principiel betragtning kommer vi ikke til at gøre tingene anderledes, end man ser til slutrunden. Vi kører ud fra de samme retningslinjer, som de gør. Ud fra den betragtning, at VAR skal blande sig mindst muligt, når det er “clear and obvious”, og at vi skal have hurtig afvikling. Ud fra de ting er der ingen forskel. I modsætning til Premier League, hvor VAR-dommerne kan dømme over hovedet på dommeren og dømme straffespark. Der kører vi helt med UEFA og følger deres retningslinjer, siger Michael Johansen.

Netop ønsket om mindst mulig VAR-indblanding kan imidlertid skabe enkelte dilemmaer.

Det så man eksempelvis i Danmarks semifinale mod England, hvor Raheem Sterling fik et meget omdiskuteret straffespark. Her skred VAR ikke ind, og ifølge opgørets videodommer, Pol van Boekel, var det nemt at støtte op om dommerenes beslutning, fordi der var kontakt.

Michael Johansen vil ikke kommentere på den konkrete kendelse, men forklarer:

– På et principielt plan kommer VAR i et dilemma, når en dommer dømmer det, som vi kalder for tynde straffespark. Med den ene hånd skal vi sige, at vi kører en høj linje og ikke vil blande os. Med den anden hånd kan vi sige, at vi gerne vil blande os, selvom dommeren ikke har gjort noget forkert, fordi det lovmæssigt kan retfærdiggøres, selvom det er billigt.

– Dommeren har set det som et klart straffespark. Udfordringen er så, når man ser på tv, at det er tyndt. I sådanne situationer er udgangspunktet, at man holder fast i ønsket om at undgå meget VAR, så det må godtages, og så må man acceptere, at det diskuteres bagefter. Det skal vi jo finde en balance i, siger han.

Høje forventninger
Der vil formentlig også komme omdiskuterede kendelser i den nye sæson i Superligaen, der sparkes i gang klokken 19.00 fredag aften. 

Michael Johansen lægger heller ikke skjul på, at VAR stadig er så nyt, at der stadig vil forekomme nogle fejl. Men alt i alt regner dommerformanden med, at den nye sæson vil være noget bedre. 

– Vi har høje forventninger. Vi har kun en mission: At gøre det til et projekt, som alle synes er attraktivt. Fordi det første år vi har haft med VAR, skal vi være realistiske. Vi skal forvente en lavere fejlkvote, og de samme fejl må ikke ske i anden sæson. Vi skal forvente at se nogle hurtigere afviklinger. I den første sæson havde vi en del situationer, hvor vi stod lang tid og ventede. Nogle gange ventede vi to-tre-fire minutter på et måltjek, og det forventer jeg meget, meget lidt af. De her ting kan jeg forvente, fordi de sidste seks runder af sidste sæson kørte meget bedre på flere parametre, slutter Michael Johansen. 

Læs her vores optakt til fredagens kamp mellem FC Midtjylland og OB. 






Transfer-bonanza: Nu jagter de ny stjerne



LIVE

TransferLIVE: Forlader Esbjerg fB


Transfer-bonanza: Nu jagter de ny stjerne

Rafael van der Vaart kritiserer Jonas Vingegaard

Choktransfer – raser mod tidligere FCK-spiller

Rasende på Rashford: Fortjener ikke kæmpeskifte

Alt om FCM: Kommer stjernen til at spille igen?

David Boison Frimpong på vej til FCK

Han er på rampen i AGF


EKSKLUSIVT

Afsløring: Bombe – Brøndby tæt på Oliver Villadsen


Newcastle er rasende på Liverpool

Skal bombe i Superligaen – afviste flere klubber

Så du det? Er dette Vingegaards hemmelige våben?

Theo Sander er på vej til ny Superliga-klub



yeboah__1_16-9_tilartikel AVIS

De henter Emmanuel Yeboah


I dialog med Brøndby – her er han fremragende

Her er prisen på Kasper Dolberg

Jacob Neestrup: Ham fik vi ikke til København

Har FC Midtjylland-spiller til prøvetræning

Kæmpe Pogacar-slag – nu reagerer Vingegaard


TOPNYHED

Spår katastrofesæson for Brøndby og AGF


‘Vi ved alle, at Nørgaard er forbandet god’

Bellingham får lang tur på tribunen

FC Midtjylland – OB

Her er 6 talenter der kan brage igennem i SL

Afsløring: U-landstræner afviser Viborg

Rosenborg vil hente Superliga-stjerne

Røven i klaskehøjde: Han får Superliga-gennembrud



Ingen hvid røg: Viborg deler nyt om trænerposten

Alexander Isak skuffet over Newcastle

Dansk klub drømmer om Yussuf Poulsen-transfer 

Nægtet adgang til Manchester United-træning

Tidligere AGF-angriber i “sensationel” transfer


Claus-Steinlein Superligaen Benjamin-Schmedes Sune-Smith-Nielsen FCK FCM BIF Brøndby FC-Midtjylland FC-København TRANSFER

Overblik: Her er Superligaens sommertransfers 2025


Norwich: Vores Kvistgaarden-bud var ikke højest

Skal verdensmester erstatte Eriksen?

Efter træls forår – nu er der nyt om Robert Skov

Sønderjyske – AGF

Afsløring: Viborg og Kolding forhandler om Jalal

Afslører danskers rekordtransfer

Neestrup reagerer: Folk forstår det ikke



Brøndby IF – Silkeborg IF

Surt show, Brøndby – aftale underskrevet

Fredericia bliver Superligaens store overraskelse

Afsløring: Viborg køber landsholdsspilleren Junior

Kedelig kampstart i Tirana

Udsat for trusler efter Pogacar-uheld

Vingegaard og co. traf vild Pogacar-beslutning

Superligaens største spørgsmålstegn

Han står i spidsen for Viborg i premieren

Vild med dansk profil: Som et atomkraftværk

På blokken i FCK – skifter til Singapore

Superliga-komet har besluttet sig



‘Utænkeligt at de ikke sælger spillere’

Formstærke Shels kan sejre i Belfast

Achouri 100 procent fokuseret på FCK