Video : Tipsbladet
Superliga

Ingen stress over hektisk program i FC Midtjylland

Der er mange kampe på få måneder for de danske mestre fra FC Midtjylland, der ud over Superligaen også spiller i Champions League og Sydbank Pokalen, ligesom flere spillere også har landsholdstjeneste. Derfor forsøger man i klubben at gøre brug af mange spillere, så alle er friske i både hoved og ben.

Artiklen er fra Tipsbladet fredag den 13. november - husk at købe Tipsbladet hver fredag.

Der er blevet trukket store veksler på FC Midtjylland-spillerne i dette efterår. Anderledes kan det ikke være, når klubben for første gang er med i Champions League-gruppespillet og på vejen dertil skulle gennem fire kvalifikationskampe ved siden af kampene i Superligaen.

Lige nu er den 28-årige centerforsvarer Alexander Scholz den mest benyttede spiller med fuld spilletid i de syv europæiske kampe og med flest minutter i Superligaen også med foreløbig 616 minutter på banen. Det giver i alt 1247 minutter i 14 kampe på 10½ uge, mens han til sammenligning spillede 1080 minutter i 12 kampe på samme tid i sæsonstarten sidste år – og det var så uden rejser til Razgrad, Prag og Liverpool, for sidste sæson stoppede det europæiske eventyr i Glasgow mod Rangers.

To ekstra kampe og 167 minutter mere på to-en-halv måned lyder måske ikke af så meget mere, men faktisk var der to ugers pause fra den første europæiske kvalifikationskamp i Bulgarien til Superliga-åbningen i Haderslev, så kampene er mere presset sammen i det aktuelle forløb. Og så kunne det endda have været værre, hvis ikke Scholz havde siddet over i ligakampen mod Randers og blev skiftet ud et kvarter før tid i Horsens.

Det er én måde at tage hensyn til FCM-spillerne på i et hektisk efterår, hvor kun Pione Sisto og Evander har spillet med i alle Superliga-kampe, men så ikke har gjort det i Europa og slet ikke med de samme minuttal som Scholz i bagkæden. Så truppen bliver brugt, og samtidig bliver der selvfølgelig holdt nøje øje med spillernes fysiske tilstand.

- Vi måler dem på alle mulige fysiske parametre. Vi laver forskellige muskeltests, vi måler deres GPS-data, vi laver væsketests på dem. De svarer på wellness-spørgeskemaer om, hvordan de har det, hvor hård synes de, træningen er, og alle sådan nogle ting. Vi forsøger at samle så mange data ind som muligt, og det indgår som en del af vores vurderingsstrategi – hvor meget skal de træne, og er der nogen, man skal overveje om skal spille eller ej? siger Christian Clarup, fysisk træner i FC Midtjylland.

- Det er altid cheftrænerens afgørelse i sidste ende, når han har fået de informationer, han skal have. Så kan han jo gøre med dem, hvad han vil, men heldigvis har vi hos os en chef, der interesserer sig for det, forstår det og ser en værdi i det også.

Læs også:- Mine holdkammerater kunne slet ikke forstå Thorup-skifte

- Så det hele sker i et samarbejde med staben omkring holdet. Hvad synes vores fysioterapeuter, hvad synes vores læger, hvad er det rigtige at gøre med den enkelte spiller? Der er selvfølgelig også en dialog med spilleren selv, nogle af dem kender jo sig selv rigtig godt, mens andre af dem er ved at lære sig selv at kende.

- Og så har vi selvfølgelig forberedt dem på, at de kommer til at spille meget med den træning, vi har lavet med dem, siger Christian Clarup om optakten, for der er ikke tid til så meget træning i disse uger, hvor kampene falder tæt.

- Nej, deres træning er jo stort set kampene for tiden, og bagefter restituerer og hviler de så, mens vi gør dem klar til kamp igen. Vi har meget lette fodboldtræninger, de har lidt skadesforebyggende styrketræning og lidt sprint og spil-træning, men det er ikke meget, siger den fysiske træner, der mener, at holdet er kommet godt igennem den første fase af sæsonen.

- Fysisk klarer de sig stadig rigtig godt, og det ser rigtig fint ud på de parametre, vi måler på. Det, der selvfølgelig er trættende for dem, er, at der er en del rejseaktivitet, og kampene ligger på lidt sene tidspunkter, så man kommer lidt sent i seng, og måske skal man op og rejse igen dagen efter. Det er lidt udmarvende og udtrættende, når den faste rytme, hvor man går i seng og står op, som man plejer, bliver brudt. Så den største udfordring er at sørge for, at de får sovet og hvilet nok, siger Christian Clarup, der da også kan se et hold, hvor kun den 35-årige målmand Jesper Hansen har været ude med en muskelskade, der lige så vel kan være alders- som kampmængdebetinget.

Men man er selvfølgelig bevidst om risikoen for belastningsskader i FC Midtjylland.

- Hvis vi ikke gjorde alle de her ting, som vi gør, så ville vi helt sikkert overbelaste spillerne, men den måde, vi håndterer vores fysiske træning på, er netop mindet på, at de skal være så stærke som muligt. Og jo stærkere man er, desto mindre risiko er der i bund og grund for, at man får en muskelskade.

Læs også:Forklarer sit overraskende landsholdsstop: Alt irriterede mig

- Hele vores træningsfilosofi er meget bygget op omkring, at de er rustet til at modstå en ret stor belastning. Men selvfølgelig, når man spiller så meget, som vi gør, og man rejser så meget, som vi gør, så er risikoen markant større, end hvis man bare havde et normalt Superliga-forløb.

- Nu er nogle af dem også røget med landshold, så landsholdsspillerne får ikke den naturlige pause på nogle dage, som de andre får, siger den fysiske træner i FCM, uden at han dog ærgrer sig over, at 10 af spillerne er på internationale opgaver i disse dage, efter Jesper Hansen, Alexander Scholz, Erik Sviatchenko og Anders Dreyer blev efterudtaget til det danske landshold, der allerede indeholdt Pione Sisto.

- Jeg synes, det er rigtig godt for spillerne, at de har gjort det så godt, og at klubben har præsteret så godt, at de kommer i betragtning til det danske A-landshold eller det svenske A-landshold, det bulgarske eller hvor det nu er henne. Det synes jeg er rigtig positivt og rigtig godt.

- Så er det klart, at i en ren restitutionskontekst kunne det måske godt have været, at de havde brug for lidt hvile, men på den anden side tror jeg, at de fleste har lyst til at være med landsholdet frem for bare at hvile.

- Selv om det er et hårdt program, så spiller de Champions League, de er med landsholdet, og de spiller med om mesterskabet. Da de her spillere var drenge, har de nok tænkt, at det var det, de gerne ville, og det gør de nu, siger Christian Clarup.

For en træthed kan også være mental og forplante sig fysisk, så på den måde er store oplevelser og løftede udfordringer også et positivt element i fortsat at få FCM-hjulene til at snurre.

Læs også:Hollandsk legende skyder med skarpt: Han ligner ikke en verdensklassespiller
Læs også:Brentford-modellen møder udfordringer: Skal handle tidligere end før
Læs også:Alvorlig sag for hollænderne: Ajax brød corona-regler mod FC Midtjylland