Integration: FC Midtjylland har hentet hele lejespillers familie til Danmark
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Integration: FC Midtjylland har hentet hele lejespillers familie til Danmark

I FC Midtjylland går de langt for at få spillerne til at falde til. Eksempelvis bor lejesvenden Evander i et hus med sine forældre og nogle kammerater. Claus Steinlein mener dog, at vi som samfund ikke er så åbensindede over for fremmede, som vi går og tror.

Claus Steinlein kan fortælle mange historier om udenlandske spillere, der har fået et kulturchok i Danmark.

Eksempelvis om dengang han måtte hjælpe en østeuropæisk spiller med at regne ud, at kærestens mavesmerter var et tegn på, at hun var gravid. Eller dengang en af de ansatte i FC Midtjyllands økonomiafdeling måtte hjælpe en spillers barn til verden, fordi hun var tidligere jordemoder. Spilleren og den fødende kone havde endnu ikke fået sygesikringsbeviser, så de kunne ikke få hjælpen på hospitalet.

De fleste af Steinleins historier tager udgangspunkt i banale, lavpraktiske ting, som danskere normalt dårligt nok registrerer på listen over mulige problemer, men som ikke altid giver mening for udlændinge.

Hver især udgør de små episoder måske heller ikke noget problem for spillernes karrierer, men hvis de bliver ved med at opstå, og der er stress i deres hverdag, begynder snebolden at rulle mod nedtur.

- Når jeg er ude at holde foredrag, fortæller jeg altid om en af de første gange, jeg havde nogle af de afrikanske drenge med herop. Jeg spurgte, hvad de ville have til morgenmad, og de ville gerne have Cornflakes. Det måtte de gerne, men de tog alt cornflakes i supermarkedet, for de vidste ikke, hvornår der var en hvid mand, der ville betale for det igen, fortæller FC Midtjylland-direktøren.

- De åbnede også en Miracle Whip og lugtede til den, men de kunne ikke lide lugten, så de satte den tilbage igen. Det må man jo ikke i Danmark, men det var de vant til fra Afrika, hvor man smager på tingene, siger Steinlein og opsummerer, hvorfor den slags småting betyder noget.

- Det er summen af alle de lavpraktiske ting, der gør, om man lykkes.

Klippede negle med brødkniv
Som tipsbladet.dk's artikler her og her viser, er det ikke altid, det lykkes for udenlandske spillere i Danmark. Nogle mener endda, at mange danske klubber er direkte heldige, når det gør, for de lægger ikke den rette indsats for at hjælpe deres dyre investeringer ordentligt til rette.

Ifølge Claus Steinlein kan det have noget med danskernes natur at gøre.

- Generelt snakker vi danskere meget om, at vi er åbne mennesker, og vi tager åbent mod folk. Men hvis man spørger udlændinge, vil man nok få det svar, at vi er reserverede, indtil vi så åbner os. Vi kan kigge på andre lande, der er bedre til at møde andre mennesker, end vi er, siger Steinlein.

- I Danmark har vi den holdning, at de skal være, som vi er. Vi kan godt være mere åbensindede. Man skal have en forståelse for, hvor de kommer fra. Vi har for eksempel haft nogle af vores trænere i Nigeria for at se, hvor nigerianerne kommer fra. Jeg kan ikke huske, om det var Platon eller Sokrates, der sagde, at man skal møde mennesker, hvor de er, hvis man skal rykke dem.

Om FC Midtjylland i det daglige arbejde med deres udenlandske spillere er den bedste klub i Superligaen, er umuligt at sige. Men klubben har i hvert fald vist, at den kan få en succes ud af både afrikanske teenagere og voksne østeuropæere.

I 2010 optrådte Claus Steinlein og FC Midtjylland i et inspirationshæfte udgivet af Integrationsministeriet og Foreningen Nydansker sammen med store virksomheder som Microsoft, Danfoss og Vestas. Det handlede om, hvordan udenlandsk arbejdskraft havde beriget de enkelte arbejdspladser, og den daværende akademidirektør gik som langt som til at sige:

- Havde vi ikke haft spillere fra afrikanske lande i klubben, var Simon Kjær ikke kommet på landsholdet. Det står ikke til diskussion.

I FC Midtjylland har der også været fejlskud, og de er blevet klogere, siden de første udenlandske spillere begyndte at ankomme i Herning og Ikast for snart to årtier siden.

- Vi har lært meget af vores fejl. En simpel ting som en afrikaner, der klippede negle med en brødkniv fra skuffen, fordi han ikke vidste, hvor han skulle købe en negleklipper, og som ikke kunne spille fodbold i 14 dage. Der lærte vi, at vi skal nogle gange skal lære dem at klippe negle. Dem kan jeg nævne mange eksempler på. Ting, som for os er de mest naturlige, siger Claus Steinlein, der både har været sportslig koordinator, akademidirektør og sportsdirektør i FC Midtjylland.

- Vi har haft spillere, som har været for isolerede, og i starten tog vi det ikke seriøst nok. 

Hele familien med til Danmark
Og hvad gør de så, FC Midtjylland? Team manager Jimmy Laursen, der har været i klubben siden 2000, hjælper eksempelvis med at sørge for bank, bil og bolig. Til de yngste udlændinge finder klubben plejefamilier, og den prøver at finde danskere, der taler samme sprog, eller herboende landsmænd.

Nogle gange går Claus Steinlein og co. et skridt længere, som det var tilfældet med den 20-årige brasilianer Evander, som klubben lejede i sommer.

- Han er lidt speciel forstået på den måde, at han har haft brug for at få familien med. Vi har hjulpet med at finde et hus, hvor han og familien kan bo, det er både far og mor og nogle kammerater. Vi har hjulpet hele familien med det praktiske, købe møbler, vise, hvor man handler ind, givet familien lov til at være med, når vi spiser frokost efter træning, fortæller Steinlein.

- Vores scout-net har været ude at spise med dem mange gange, så vi giver ham og familien noget opmærksomhed. Alt fra trænere til scouts, sportschef og team manager.

Claus Steinlein kan ikke sætte tal på, hvor dyrt al arbejdet med at integrere udenlandske spillere er, men klubben bruger "mange penge og meget tid," siger han. Og bliver så lidt højtragende til sidst.

- Hvis man vil uddanne en fodboldspiller, så han lærer at lave indersideafleveringer, er der mange klubber, der har det fokus. Men jeg tror, det er hovedårsagen til, at vi har succes: Vi tager os af mennesker. Hvis vi skal slå de andre klubber, er det det, vi skal være gode til. Det er det, vi rekrutterer spillere og trænere ud fra.