• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Lars Gram-Hanssen

- Jeg havde altid sygesikringskortet med til kampe

Foto: Getty Images

Med tre mål i de seneste to kampe har Anosike Ementa endelig fået gang i målscoringen i Superligaen. Tipsbladet har talt med den store angriber om skiftet til Viborg og hans interesse for at male.

Af Lars Gram-Hanssen

Med nul mål i 34 Superliga-kampe havde Anosike Ementa ikke ligefrem et ry for at være en kæmpe bomber, men i Viborg FF kunne man alligevel godt se et potentiale i den tårnhøje angriber, som klubben fra domkirkebyen derfor købte af AaB i sommer. 

Og det ligner i skrivende stund en god beslutning af viborgenserne, for Anosike Ementa har i den grad fået gang i målscoringen i Superligaen, hvor den 21-årige angriber har scoret tre mål i sine seneste to kampe. 

Anosike Ementa vil dog ikke beskrive de seneste ugers fuldtræffere som en stor forløsning, da Tipsbladet taler med angriberen efter onsdagens træning. 

- Det er selvfølgelig dejligt at score, og det var dejligt, at vi kunne få en sejr mod Silkeborg. Men jeg ved ikke, om jeg ser det som en forløsning. Jeg er sikker på, at hvis jeg bare fortsatte med at arbejde på alle de ting, jeg arbejder på, så skulle målene nok komme, lyder det fra angriberen. 

Anosike Ementa, der foretrækker at blive kaldt 'Ano', har god til at til at tale, idet han stadig er bosiddende i Aalborg og derfor har en times kørsel til og fra arbejde. Trods den øgede transporttid er Ementa glad for skiftet til Viborg. 

- Det har været en virkelig fed tid. Jeg er blevet taget godt imod lige fra starten af alle mennesker i klubben, og jeg synes virkelig, at det er et fedt setup, der er i Viborg, siger Ementa. 

Hvorfor valgte du at skifte fra AaB til Viborg i sommer?

- Nu har jeg nået en alder, selvom jeg stadig er ung, hvor det var på tide, at jeg skulle have lidt spilletid. Der så jeg, at der var lidt længere vej til spilletid for mig i AaB, og jeg havde hørt, at der var noget interesse fra Viborg.

- Og jeg vidste, at det var en fed klub, for det havde jeg fået at vide af mange af drengene i AaB, der selv havde været i Viborg. Så jeg så det egentlig som det perfekte match for mig at tage af sted og kæmpe for noget mere spilletid, fortæller Anosike Ementa. 

Efter en snak med Viborg-sportschef Mads Agesen var Anosike Ementa overbevist om, at projektet lød spændende. Og ifølge den unge angriber har det også hjulpet ham at spille i et andet system. Netop Viborgs spillestil ser Ementa selv som forklaringen på, at han i denne sæson har scoret fem mål i 16 kampe for Viborg. 

- Jeg tror, at det handler om holdet. Jeg føler mig sindssygt godt tilpas med måden, vi spiller på her. Jeg føler, at den passer lidt bedre til den spillertype, jeg er. Jeg føler virkelig, at der er tiltro til mig.

- Jeg har fået lov til at starte inde i rigtig mange af kampene, og jeg har fået lov til at udfolde mig lidt mere, hvor det i AaB kun blev til enkelte kampe fra start. Så jeg tror, at det er det, der har gjort, at jeg har fået gang i målscoringen.

Anosike Ementa er ikke helt enig i præmissen om, at hans størrelse til tider gør Superliga-dommerne mere tilbageholdende med at give ham frispark. 

- Det ved jeg ikke, om jeg vil sige. Selvfølgelig skal der lidt mere til ikke bare for mig, men også for nogle af de andre store drenge i Superligaen, lyder det fra 'Ano'. 

Disclaimer: Tipsbladet og Viborg FF

Har din størrelse givet dig nogle udfordringer eller specielle oplevelser, da du var yngre?

- Jeg havde i hvert fald altid med sygesikringskort med ude til kampene, da jeg var helt lille.

- Det var hver gang, jeg skulle have det med, for at de andre forældre troede på, at jeg var den alder, jeg var. Men jeg har jo været to meter og to (centimeter, red.) siden jeg var 14 år, fortæller Anosike Ementa. 

Du må have domineret de kampe ret voldsomt?

- Ja, bestemt. Det var i hvert fald noget andet at spille fodbold dengang. De andre gik mig jo til under armen, så det var lidt nemmere. Jeg kunne bare tage en arm ud til siden og holde dem væk.


Anosike Ementa har i denne sæson scoret fire mål i 14 Superliga-kampe for Viborg (Foto: Lars Rønbøg/Getty Images). 

Anosike Ementa har for nyligt lavet med en podcast med Spillerforeningen, hvor Viborg-angriberen har fortalt om sin interesse for at male. Interessen opstod efter et museumsbesøg, lyder det fra 'Ano'. 

- Jeg har en kæreste, der er meget kreativt tænkende, og vi var på Kunsten (kunstmuseum, red.) i Aalborg, hvor vi så nogle malerier. Og så tænkte vi ‘skal vi ikke prøve at gøre det selv?’

- Jeg havde også et maleri hængende derhjemme, som var lidt kedeligt, så jeg tænkte ‘det kunne jeg godt gøre noget ved’. Så vi prøvede at male lidt, nogle forskellige motiver, på lærreder, og så har det egentlig bare kørt derfra, fortæller Anosike Ementa. 

Har du ambitioner om at lave en udstilling en dag?

- Det synes jeg kunne være sjovt, på et tidspunkt. Hvis jeg rammer noget, hvor jeg er 100 procent tilfreds og kan se mig selv i øjnene med det. Men det er slet ikke noget, jeg tænker så meget over. Det er ikke det, jeg har fokus på lige nu.

- Det er også forskelligt, hvor meget jeg får malet, for meget af min tid går med fodbold og kæresten og hunden derhjemme. Så det er bare noget, jeg gør for sjov, og så ser jeg, hvor det bærer hen.

Anosike Ementa indledte karrieren i FC Helsingør, hvorefter han i januar 2021 rykkede til AaB, inden turen i sommer gik videre til Viborg, hvor angriberen nu er ved at slå sit navn fast i Superligaen.