• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Jesper Grønkjær om udlandskarriere: Jeg var i tvivl

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Den tidligere danske landsholdsspiller fortæller om karrieren i seneste udgave af Troels Bechs podcast.

Af Kenneth Jensen

Han nåede 80 landskampe, var i store udenlandske klubber som Ajax, Chelsea og Atletico Madrid, og i det hele taget var det en flot karriere, som Jesper Grønkjær endte med at få sig.

Men i seneste udgave af Troels Bechs podcast "Bech Bag Bolden" fortæller Jesper Grønkjær også, at det var en karriere med drømme formet af andre.

Det var således ikke, fordi Jesper Grønkjær nødvendigvis ville til udlandet. Grønkjær var glad i det nordjyske, hvor den nu 42-årige dansker havde venner og familie tæt på, og hvor han i slutningen af 90'erne fik sit store gennembrud i AaB, inden han blev solgt til AFC Ajax.  

- Mange af mine drømme er blevet født af fodboldindustrien. Dermed siger jeg også, det ikke har været ud af kærlighed til fodbold. Der er nuancer i det, når jeg siger det med,
at fodboldindustien skabte drømmene. Noget af det ligger tilbage til barndommen, og her snakker jeg ikke familiært, men det hele tiden at få at vide, at "du er god". "Du skal til udlandet". "Du kan tjene nogle penge her". "Det vil være godt for dig at bo i solen". Sådan nogle ting blev sagt.

Læs også:Tidligere FCK-anfører stiller op i BIF-støttekamp: Det skal vi være bedre til

- Hvis man som menneske ikke er der, hvor man tænker, at det er det fedeste i verden at bo nede i Amsterdam, som er et fedt sted, og spille for Ajax, som er enormt fedt og lærerigt, hvis tvivlen i det går på, at jeg så ikke kan se mine kammerater og gøre de ting, som man vil, når man er 20 år, og ikke hænger sammen med arbejde.

- Havde jeg vidst, at man ikke nødvendigvis blev gode kammerater med sine holdkammerater i udlandet, er det jo svært at gøre op med sig selv, at det er et rent stykke arbejde, man skal afsted på. For det er det. Du er der for at spille fodbold. Man er sat dernede. Du ryger ind under en anden kultur. Og det var det, jeg sagde ja til, og som jeg var sindssygt meget i tvivl om. 

- En lille historie med det er, at første gang jeg endte i Amsterdam og blev hentet i lufthavnen og skulle have første træningsdag - jeg er 20 der - kommer jeg på hotel. Jeg har fortalt det mange gange til fordrag. Jeg kommer ind på det her hotel, der er Pride Parade i Amsterdam på det her tidspunkt. Det var der ved gud ikke meget af i Thisted på det tidspunkt. Intet ondt om det.

- Men jeg ender på det her hotel, som er fyldt med homoseksuelle, som skal til pride show, og jeg lander på det her værelse med alle mine kufferter, og jeg kan lige så tydeligt huske, at ham, der bærer mine kufferter op, lader døren gå, så den smækker i, og så står jeg på det her på det kæmpe og lækre 50 kvadratmeter hotelværelse, jeg skal bo på i to måneder, og jeg tænker "hold da kæft, det er stort".

Læs også:Her er de to hold til showkampen i Brøndby

- I samme øjeblik smækker døren, og jeg går hen til vinduet og tænker, 'det her det er fem år, Jesper.' Jeg står og laver en udregning. 'Fem år er 1.800 dage, seks ugers ferie, det er 210. Jeg skal være her cirka 1.600 dage.' Det var den tanke, jeg stod med. Det kan man grine af, og det er hysterisk morsomt, men det var et billede på, at jeg var i tvivl.

Jesper Grønkjær fortæller i podcasten, at han blev glad senere, men at han også - hvis det var i dag, han spillede - nok havde søgt en sportpsykolog for at forstå nogle af de mange tanker, han gik rundt med.

Det var den senere landstræner Morten Olsen, som overtalte og købte Jesper Grønkjær i Ajax. Siden blev danskeren solgt for 100 millioner kroner til Chelsea, og han scorede blandt andet i en Champions League-semifinale for klubben, inden han blev solgt til Birmingham. Efterfølgende hed den Atletico Madrid, Stuttgart og til sidst fem år i FC København.

I dag arbejder Jesper Grønkjær som fodboldkommentator, ligesom han har investeringer i ejendomme.

Læs også:Brøndby-legender arrangerer showkamp: Støtter BIF og Læger uden Grænser

Læs også:Medie: Kuyt og "Henke" Larsson bliver Jørgensens chefer i 2021

Læs også:Avis: Premier League får grønt lys til genstart af regeringen

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020