Video : Tipsbladet
Superliga

Jesper Sørensens store udfordring i Brøndby IF

Mens Brøndbys nye cheftræner både er ved at spille nye folk ind og vænne sit hold til en mere boldbesiddende stil, er man løbet ind i tre nederlag på stribe. Alligevel synes Jesper Sørensen, at der var fremskridt at spore i de seneste nederlag, og han håber på store resultater for Brøndby i fremtiden trods den skarpe konkurrence i Superligaen. Men første opgave er igen at besejre barndomsklubben fra Aarhus.

Artiklen er fra Tipsbladets avis fredag den 14. april

Selv om der kun var blevet spillet en enkelt runde i Superligaen mellem de to udekampe for Brøndby i Farum, føltes det alligevel som om, at det var en evighed siden, hvilket ikke kun skyldtes, at der havde været en landskampspause i den mellemliggende periode. Og samtidig var der stadig ting, der virkede helt uændrede.

For eksempel var det lige så frysende som altid på de kronisk iskolde pressepladser på Right to Dream Park, og for det andet tabte Brøndby igen 2-1 til FC Nordsjælland.

Men stemningen var anderledes denne gang. Den 19. marts kunne Brøndby næsten fejre nederlaget, for da Silkeborg og FC Midtjylland samtidig spillede 3-3, blev det gæsterne i Farum, der endte på den vigtige sjetteplads med adgang til det sjove slutspil. Og med kun syv point op til Viborg på tredjepladsen og med Randers og AGF som mulige trædesten på vejen op til den europæiske kvalifikation, man altid håber på i Brøndby, var der optimisme at spore trods nederlaget dengang i midten af marts.

Mandag aften handlede det mere om krisestemning i Brøndby, for med 0-3 nederlaget hjemme til Viborg og nu 2-1 igen i Farum så det pludselig ud, som om løbet var kørt for gæsterne. Godt nok var der otte kampe tilbage af slutspillet, men nu var der pludselig langt op til Europa, ja der var seks point op til bare Randers på femtepladsen.

Samtidig stod man med mindet om flotte mål af Ernest Nuamah og Martin Frese på nethinden, og selv om topholdet ikke havde spillet lige så eksplosivt som tidligere set, så var der stadig nogle vilde offensive ryk at mindes sammen med en tæt VAR-offside ved det annullerede mål til 3-1 til sidst. Sejren virkede i hvert fald fortjent nok set fra pressepladserne, og dermed var FC Nordsjælland også rykket tilbage på førstepladsen foran FCK.

Brøndby havde til gengæld haft svært ved at trænge igennem hjemmeholdets defensiv, selv om man havde haft bolden meget undervejs, og man havde kun fået scoret på et straffespark, mens den forventede nøglespiller Daniel Wass fra en ny position på den defensive midtbane havde lavet en graverende fejl ved det første mål.

Så nu stod man altså med tre nederlag på stribe under den nye cheftræner Jesper Sørensen, og derfor var forventningen blandt de fremmødte pressefolk i mixed zone under tribunen på den lunere langside også, at Brøndby-træneren ville være mærket af stemningen.

Det var han da også – det er alle trænere efter et nederlag – men det var ikke den anderledes stemning omkring nederlaget, han fokuserede på. Han snakkede om en lige første halvleg, om kontrol med modstanderen og store chancer efter pausen. Så for Jesper Sørensen lå det anderledes ikke i den svære position i mesterskabsspillet eller fornemmelsen efter tre nederlag i træk. Det lå i, at hans hold havde spillet bedre end den seneste tur til Farum og dermed også taget et skridt i den rigtige retning, hvad angår de spillestilsforandringer, han er i gang med at gennemføre i Brøndby.

For man er gået fra Alexander Zornigers organiserede kaosteori kaldet Aktion, Aktion, Aktion over Niels Frederiksens mesterskabsvindende Keep Attacking, der dog til sidst endte i en lidt mudret stil, til nu at ville være boldbesiddende. Målsøgende og angribende, selvfølgelig, men boldførende som det afgørende udgangspunkt.

Og det var Brøndby faktisk mandag aften. Boldfordelingen hed 47-53 mod 53-47 i forrige runde, og på afslutningerne var forskellen endnu tydeligere. I den første 2-1 sejr havde FC Nordsjælland totaldomineret og vundet skudstatistikken med 18-6, herunder 12-3 i det vigtige regnskab om forsøg inden for rammen, men denne gang var det helt omvendt. 17-4 til Brøndby med 9-3 inden for stængerne, hvilket også blev afspejlet i xG-regnskabet, der hed 2,7-0,5 i det tabende holds favør.

Så selv om den legendariske Brøndby-træner Ebbe Skovdahl jo en gang sagde, at ”statistik er som et miniskørt - det giver gode ideer, men skjuler det vigtigste”, så havde Jesper Sørensen faktisk ret ved nærmere analyse. Der var halve og hele muligheder undervejs, og til sidst måtte FCN-keeper Andreas Hansen diske op med et par store redninger på et hovedstød af topscorer Ohi Omoijuanfo, der også havde mulighed for at prikke returen ind, og et skud af den indskiftede Brøndby-debutant Rasmus Lauritsen, der blev lagt på toppen til sidst i stedet for at styre forsvaret, som han er udset til efter skiftet fra Dynamo Zagreb i januar.

Det vigtigste var selvfølgelig, at Brøndby alligevel tabte, men Jesper Sørensen var stadig overraskende positiv omkring kampen, og det har ikke ændret sig efter andet gennemsyn, da Tipsbladet dagen efter møder ham på Brøndby Stadion til en statussnak om de første måneder på cheftrænerposten.

”Det er klart, at det aldrig nogensinde vil være tilfredsstillende at tabe, men når det så er sagt, så skal man også huske at se på indholdet af, hvad der har været i kampen, og der var meget af det, jeg var tilfreds med,” siger Jesper Sørensen uden at være overrasket over pressekorpsets skeptiske holdning til aftenen før.

”Sådan er det altid. Hvad der står på resultattavlen til sidst overskygger alt andet, men det vil aldrig stå alene for mig som træner, og det vil aldrig stå alene for os. Hvis det gjorde det, så ville det jo være sådan, at har vi vundet, så er alt godt, og har vi tabt, er alt dårligt. Sådan er det sjældent,” siger Brøndby-cheftræneren om en kamp med en helt ny midtbane og et andet oplæg end i det seneste 2-1 nederlag i Farum.

Og det have også nær givet point.

”Var det ikke Einstein, der sagde, at definitionen på sindssyge er at gøre det samme om og om igen og så forvente, at man får et andet resultat. Vi kunne ikke holde til at spille den samme kamp, som vi gjorde i runde 22, for den ville vi bare tabe igen, men vi vil godt spille den samme kamp igen, som vi spillede i går, med en forventning om, at vi så ikke taber den.”

”Nogle gange tipper det bare ikke ud til ens fordel, men man er nødt til at give det chancen og prøve, for man kan bare ikke tillade, at de får for stor kontrol på kampen på sådan en hjemmebane der.”

Overliggeren fra 2021
Så trods nederlaget – og det tredje i træk af slagsen – er det ikke en mismodig Jesper Sørensen, der har sat sig med en kop kaffe. For han ved godt, at det er et stort og svært projekt, han har givet sig i kast med, men han er sikker på, at den boldbesiddende spillestil er vejen frem for Brøndby, og han synes også, at det går fremad.

”Jeg synes egentlig, at vi er kommet et stykke. Folk, der ser os spille, kan godt se, hvad vi gerne vil med spillet. Så vi er på vej, men vi er langt fra i mål. Men aftrykkene er til at se, og jeg synes også, at vi kan føre det ud i livet, så vi ser ud som et hold, der allerede nu kan bide skeer med nogle af de bedre, som vi viste i går.”

”Hvis man vil være et tophold, så viser erfaringen alle steder fra, at man skal være i stand til at dominere kampen og modstanderen med bolden. Så det har været en af de prioriterede målsætninger, jeg har haft med spillestilen. Vi skal være dygtige til at sætte vores præg med bolden, og ud af det skal vi selvfølgelig være i stand til at skabe chancer og score mål. Og uden bolden vil vi gerne turde gå frem og se, om vi kan vinde den tilbage.”

”Men vi skal dominere kampen og søge målet. Vi skal hele tiden søge at gå efter det næste mål. Det skal vi. Det så vi for eksempel i hjemmekampen mod Horsens, hvor vi ved målet til 5-2 ender med seks mand i feltet til sidst,” siger Jesper Sørensen om en spillestil, der gav et par flotte sejre i starten over AC Horsens og ude mod FC Midtjylland, men siden kun har givet en enkelt sejr i de seneste fem kampe.

Men ting tager tid, og Brøndby er ikke det eneste hold, der gerne vil spille på den måde.

”Med de skridt, vi har taget indtil nu, bevæger vi os ind på en bane, hvor der også er andre hold. Så de næste skridt er ikke så nemme at tage. Der skal vi have de små detaljer i spillet med og blive endnu dygtigere til dem.”

”Når man taler om Superligaen, er FC København, FC Nordsjælland, Viborg og Silkeborg alle hold, der er dygtige med bolden, og det er så den bane, hvor vi skal ind og trænge os på. Så der skal vi finde ud af, hvordan vi får en edge. Hvordan får vi nogle styrker mod hold som dem, der har gået den vej en rum tid efterhånden?” siger cheftræneren.

Det er en proces, der tager tid, og det handler om kampe og det daglige arbejde på træningsbanen, hvor mange nye spillere skal sættes sammen til et stærkt hold. Lige før vinduet lukkede i august fik Brøndby tilgang af Daniel Wass, Nicolai Vallys og Ohi Omoijuanfo, og de fik kun et par måneder på banen, før efteråret lukkede tidligt ned på grund af VM i Qatar, og i januar kom der så et par centerforsvarere i form af Rasmus Lauritsen og den indlånte Frederik Winther samt den norske offensivspiller Håkan Evjen.

Så der er mange gode spillere i truppen, der nu skal laves til et endnu bedre hold, og Jesper Sørensen har jo oplevet på egen krop, hvad det kan ende med, når alle brikkerne falder på plads, for han var assistenttræner for det hold, der i 2021 vandt det danske mesterskab tilbage til Brøndby efter 16 års tørke.

Så han har selv været med til at sætte overliggeren med det, han kalder det største fodboldøjeblik i hans lange liv med sporten, og selv om der lige nu er langt op til den, mener han bestemt, at det kan lade sig gøre at nå derop igen. Også selv om FC København bruger masser af penge på både førstehold og akademi, FC Midtjylland har ambitioner om at blive blandt de bedste 50 i Europa, FC Nordsjælland arbejder med et nyt akademi i Egypten, og AGF har gjort mange gode ting og er på vej med et nyt stadion, der vil løfte mulighederne i Brøndby-trænerens hjemby.

”Der er konkurrence om det, der er mange, der har ambitionerne, og det har vi også. Det mener jeg også, at vi er berettigede til at have. Det kræver vedholdenhed, det kræver selvfølgelig hårdt arbejde, og det kræver også held. Nogle gange skal man være tilsmilet af, at man er der og kan tage muligheden, når den opstår.”

”Vi skal selvfølgelig tro på, at vi kan komme med helt op, så vi giver os selv mulighederne for at spille med, når chancen er der. Og de chancer skal nok opstå. Der var jo én i år, hvor Brøndby, København og Midtjylland kom dårligt afsted, og der er Nordsjælland så kommet ind og har fået fat i den mulighed, der er der.”

”Så de muligheder er der, men vi skal være dygtige, og det tror jeg på, at vi kan blive. Det skal vi blive. Og vi skal selv tro på det, for hvis vi ikke selv gør det, så er der ikke nogen andre, der gør det for os. Så det gør vi. Vi ved godt, at det ikke er nemt, men vi tror på det,” siger Brøndby-cheftræneren.

Ingen drøm om syvendepladsen
Men med otte runder tilbage og 16 point op til topholdet fra Farum bliver det ikke i denne sæson, at Brøndby kommer til at bejle til mesterskabet, så hvad skal holdet og klubben så bruge resten af foråret på?

”Vi skal vinde den næste kamp. Det er vores udgangspunkt. Lige nu er det ikke aktuelt at tale om top fire, for der er vi for langt fra, men ting kan jo ændre sig, og det kan kun ændre sig ved, at vi går ud og vinder fodboldkampe, og det er selvfølgelig det, vi skal sørge for at få gjort. Og så må vi se, når vi kommer lidt længere hen, om vi kan tale med om noget. Det er ikke sikkert, men det vil vi da arbejde og kæmpe for,” siger Jesper Sørensen, der i 19/20-sæsonen under Niels Frederiksen var med til at bruge et slutspil uden mesterskabschance til at køre nogle ting i stilling, der fik stor betydning i den efterfølgende sæson.

Man fik gang i Mikael Uhre som målscorer, og man fik givet noget spilletid til unge talenter som Jesper Lindstrøm, Andreas Bruus og Anis Ben Slimane, men de tanker går den nye cheftræner ikke med.

”Der er jeg slet ikke. Vi spiller alt, hvad vi kan, med alt hvad vi har. Det gør vi, fordi det skal vi. Vi er en klub, der vil gå ud og gøre alt for at vinde den næste kamp. Det vil vi altid gøre. Det er vigtigt at få sejre. Selvfølgelig kan der være overvejelser undervejs, men vi kommer til at stille med det, vi synes er det bedste for at vinde den næste kamp,” siger Jesper Sørensen.

Men når man nu skal spille et nyt system og en ny fodboldtanke ind på et nyt hold, så er spørgsmålet vel egentlig, om det ikke havde været bedre for Brøndby, hvis Silkeborg eller Midtjylland havde scoret et mål til sidst i den afgørende 22. spillerunde, for så var man blevet nummer syv og havde haft 10 kampe med noget lettere modstand og mulighed for en europæisk kvalifikationskamp qua syvendepladsen. Det har i hvert fald givet Thomas Thomasberg en start i Midtjylland med mulighed for at prøve nogle unge spillere af og falde i hak med holdet med foreløbig to sejre til følge.

”Nej, nej,” kommenterer cheftræneren undervejs tankeeksperimentet fra Tipsbladets udsendte, før han kommer til orde igen.

”Vi skal ikke gå ud at sige, at vi har et mål om at komme i top seks, og så være ærgerlige over at vi kommer det. Det er forfejlet. At vores modstandere så er stærkere, end de ville have været ellers, ja det skal vi ikke klage over. Så er vi et forkert sted, hvis vi gør det.”

”Mit job er at prøve at få holdet med i toppen af dansk fodbold, og det er vi kun ved, at vi måler os op imod det bedst mulige, og at vi er ambitiøse hele tiden. Nu skal vi bare tage udfordringerne op. Vi viste i går mod nummer et, som de er i dag, at det kunne vi godt, og så skal vi vedkende os, at vi lige nu er et sted, hvor vi skal blive dygtigere, og det må vi blive,” siger Jesper Sørensen.

Til kamp mod barndomsklubben
Næste mulighed for at vise, at man er blevet dygtigere gennem det daglige træningsarbejde, kommer søndag klokken 18.00, når AGF kommer på besøg på Brøndby Stadion. Det kunne man sagtens tro ville være en særlig kamp for cheftræneren, der blev meldt ind i AGF som 10-årig og fik opfyldt en af de store drømme, da han var blevet 18 år og den 11. august 1991 fik debut i den unge Superliga med en god halv time på udebane mod OB – en kamp han sagtens kan huske.

”Jeg husker det som en stor drøm, der gik i opfyldelse for mig, men desværre var det virkelig en sløj kamp, der sluttede 0-0, selv om der var mange gode spillere på banen. Man kan næsten ikke forstå, at kampen var så ringe, men det var den altså,” siger Jesper Sørensen, der var oppe imod OB'ere som Lars Høgh, Steen Nedergaard, Ulrik Moseby, Thomas Helveg, Keld Bordinggaard og Lars Elstrup, mens han selv havde holdkammerater som Troels Rasmussen, Marc Rieper, Claus Thomsen, John Stampe og Søren Andersen.

I alt har han haft 20 år som GF'er – otte år som ungdomsspiller, ni år på førsteholdet med 191 kampe til følge og et karrierestop efter oprykning til Superligaen i 2007, hvorefter han afsluttede sin bachelor i økonomi fra Aarhus Universitetet, inden han blev lokket tilbage til fodboldverdenen gennem fire indledende år som assistenttræner i AGF.

Desuden har han også i midten af 90'erne haft et par år på midtbanen i FC København i selskab med Brøndbys fodbolddirektør Carsten V. Jensen, men fortiden hos to af Brøndbys største rivaler har aldrig fyldt det store, måske fordi han startede som assistent med succes under Niels Frederiksen. Og selv om han altså har tilbragt 20 år som AGF'er, vil han heller ikke sige, at det er hans klub.

”Jeg har jo været der, siden jeg var barn, og har spillet der i rigtig mange sæsoner, men nej: Brøndby er min klub,” siger Jesper Sørensen, der heller ikke ser det som en speciel kamp for ham. Og selv om han stadig er ret ny i jobbet som cheftræner i Superliga-regi, er han ubesejret mod barndomsklubben i kraft af en pokalsejr på 1-0 fra tiden som chef i Fredericia.

”Ja, den er tjekket af, så det er fint. Og jeg vil gøre alt for at gøre det igen på søndag og nyde det,” siger Jesper Sørensen.

Og nydelsen vil mest komme fra sejrens sødme, for den er tiltrængt efter tre nederlag i træk, hvilket også gør kampen mod AGF lidt mere vigtig end den faste floskel om, at alle kampe er vigtige.

”Selvfølgelig er den det. Vi skal ud af det her resultatmæssige hul, som vi er i, og det kan kun gå for langsomt. Når man taber, bliver der ekstra pres på den næste kamp, og når man vinder, tager det noget af det, sådan er det. Vi skal ud og have nogle sejre, vi skal ud og se, om vi kan vinde den næste kamp, og det skal vi her på søndag. Vi skal have accelereret troen på den vej, vi går, og det gør vi ved at vinde fodboldkampe,” siger Brøndby-cheftræneren.

Fotos: Getty Images