Video : Tipsbladet
Superliga

Klar besked til dansk fodbold: Tag samfundsansvar

Transparency International Danmark opfordrer dansk fodbold til at kræve, at man kan se, hvem der ejer klubberne. Ellers er udenlandske penge ikke velkommen.

Over det seneste årti er den ene danske fodboldklub efter den anden blev opkøbt af udenlandske ejere. Men i flere tilfælde kan man ikke se, hvem der i sidste ende ejer klubberne, og det er et problem, skriver Tranparency International Danmark i et indlæg i Altinget.

I indlægget, som formand Jesper Olsen og næstformand Karinna Alexandra Bardenfleth står bag, argumenterer de for, at man skal kunne spore de egentlige ejere af danske fodboldklubber. Det er ikke nok, at sporet ender blindt i Hongkongs selskabsregister, som tilfældet er med Esbjerg fB.

Olsen og Bardenfleth foreslår, at det simpelthen skal skrives ind i de i forvejen omfattende licensregler, som man skal leve op til for at spille i Superligaen, 1. diviison og så videre. Og hvis potentielle investorer ikke kan eller vil leve op til kravet, er det bare ærgerligt.

- Nogen vil måske indvende, at det så kan være svært at tiltrække udenlandsk kapital til de danske klubber, at det vil svække dem i en internationale konkurrence, for eksempel ved at de ikke kan tiltrække de spillere, der gør, at man kan begå sig internationalt. Vores svar til det er – men det er netop hele formålet. Den kapital, der ikke tåler at være fremme i lyset, ønsker vi slet ikke, skriver Transparency International-formandsskabet i Altinget.

Listen over danske klubber på udenlandske hænder er vokset de seneste år. I øjeblikket tæller den otte: FC Midtjylland, FC Nordsjælland, Vejle Boldklub, HB Køge, FC Helsingør, Fremad Amager, SønderjyskE og Esbjerg fB.

Derudover har Næstved BK og Vendsyssel FF indtil tidligere i år været ejet af udlændinge. Dertil kommer, at klubber som Silkeborg IF og Randers FC offentligt har meldt ud, at de er på aktiv investorjagt.