Video : Tipsbladet
Superliga

Linds flyskræk: Man kan ikke tale sig ud af angst

Alexander Lind lider af flyskræk og var mandag ikke flyet mod Spanien, hvor U21-landsholdet skal spille. Fobien skal han have behandlet, men der er heldigvis gode muligheder for at få styr på angsten, siger en ekspert.

Han kørte selv hele vejen til Tjekkiet i oktober, da han var udtaget til U21-landsholdet, der spillede en testkamp mod de tjekkiske værter.

Hvor resten af U21-landsholdet fløj til opgøret, holdt Silkeborg-angriber Alexander Lind sig på jorden. Han lider nemlig af flyskræk.

Den flyskræk betød, at han mandag endte med at melde afbud til U21-landsholdets opgør mod Marokko i Spanien senere i denne uge. Selv om han var rejst til Københavns Lufthavn for at se sin skræk i øjnene, endte Alexander Lind med at rejse retur mod Søhøjlandet. 

I stedet blev Jakob Breum indkaldt.

Et ærgerligt afbud for Lind, der har været åben omkring sin flyfobi. Den holder ham for tiden fra at rejse og udleve sin fodbolddrøm.

Det er naturligvis skidt for Alexander Lind, men fobien kan behandles, peger en ekspert på.

- Angstbehandling er noget af det, der er bedst evidens for. Det er helt simpelt, at man med forskellige redskaber og afslapningsteknikker kan berolige sin egen krop. Så kan man fastholde sig selv i det (fobien) i længere og længere tid, og så dæmper man angsten, siger psykolog og podcaster Maja Vain Gilbert til Tipsbladet.

Maja Vain Gilbert er leder og stifter af UngTerapi, og derudover er hun podcastvært hos Radiopsykologerne.

Hun fortæller, at der er et par faser af behandlingen, som Alexander Lind skal igennem. Og i sidste ende skal angriberen eksponeres for sin fobi.

- Flyskræk er en type fobi, hvor man er bange for en meget konkret og afgrænset ting. I psykologien taler man om den kognitive diamant - at der er et feedbackloop mellem de kropslige fornemmelser, tanker, følelser og handlinger. 

- Når vi oplevet noget, lagrer vores system det. Når vi så har fobier, er de formentlig opstået, fordi man har indlært noget ukorrekt. Det er en skæv indlæring.

- Det kan for eksempel være, at ens forældre har flyskræk, eller at man har hørt om andre, der har det, og så har det sat sig fast. Det er ofte et oprindelsespunkt. 

- Med angst og fobi er det sådan, at det forstærkes af, at vi undgår det. Og så starter den unge cirkel. Når man træder ind i en lufthavn, skabes der en følelsesmæssig intensitet, der gør angsten kraftigere og gør det svært at gennemføre. Kroppen sender signaler om, at det er farligt, og det er jo logisk nok, hvis man var udsat for en farlig situation, men det er en fejlindlæring, for det er jo ikke farligt. Det ved han også godt med hovedet, men han føler det ikke. 

- Skal man ud af det, handler det om at forstå, hvorfor hvad det er for nogle ting og elementer i omgivelserne, der holder det fast. Derefter vil det handle om eksponeringsterapi - at man stille og roligt møder det, man er bange for. Og man skal nærme sig det mere og mere. På den måde kan man aflagre det, man har indlært forkert, og få en ny erfaring med det, man var bange for. 

- Men man kan ikke tale sig ud af angst eller fobier, siger Maja Vain Gilbert.

Alexander Lind er startet i behandling for sin fobi. Han træner med i Silkeborg IF i dag.