Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Millioner på vej til danske klubber - undtagen FC København

Der er millioner på vej til klubberne i Danmarks tre bedste rækker. FC København får som den eneste klub ikke en bid af kagen.

Pengene er fosset ud af kassen i de danske fodboldklubber i 2020, som har været et rædselsfuldt år på grund af coronakrisen. Nu er der et lille plaster på vej til de nødlidende klubber.

Undtagen FC København.

Hvert år udbetaler UEFA solidaritetspenge til alle lande i forbundets regi, og beløbets størrelse afhænger blandt andet af, hvordan landene klarer sig i europæisk fodbold. Her har Danmark hidtil haft ét altoverskyggende lokomotiv i form af FC København, så det er i allerhøjeste grad de danske vicemestre, der har tjent pengene hjem til gavn for dansk fodbold.

Alligevel får FC København som den eneste klub i Danmarks tre bedste fodboldrækker ikke en bid af millionerne fra UEFA.

Læs også:- Jeg skylder Brøndby og fansene en undskyldning

FC København kvalificerede sig i sidste sæson til gruppespillet i Europa League, og når en klub når hele vejen til et gruppespil i enten Champions League eller Europa League, glider den ud af regnestykket om solidaritetspenge. FC København tjente mange millioner på det europæiske eventyr, og de tilgodeses derfor ikke, da det skønnes at være mere solidarisk at give pengene til de klubber, der ikke har haft den samme høje indtjening som FCK.

Det betyder, at FC Midtjylland må stå over næste år.

Knap en millon kroner til Superliga-klubberne
Tipsbladet.dk har været i kontakt med Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, og han oplyser, at der er 16,5 millioner på vej til de danske klubber fra UEFA. Pengene fordeles således, at klubberne i Superligaen får 5/8 af beløbet, 1. divisionsklubberne får 2/8, mens 2. divisionsklubberne får 1/8.

Da FC København glider ud af Superliga-regnskabet, vil det sige, at de resterende 11 klubber får udbetalt 937.500 kroner hver, mens klubberne i 1. division får 343.750 kroner og klubberne i 2. division får 73.660 kroner.

Som udgangspunkt er alle pengene fra UEFA's side øremærket klubberne i landets bedste række, men Divisionsforeningen søger hvert år om dispensation til også at give en skilling til klubberne i 1. og 2. division, og den dispensation bliver uden problemer givet, fortæller Claus Thomsen.

Læs også:Ny nedlukning på vej: Superligaen undgår hammeren

Det er et krav fra UEFA's side, at solidaritetspengene skal gå ubeskåret til ungdomsarbejde eller tiltag i lokalområdet. Der skal desuden foreligge en virksomhedsplan for ungdomsafdelingen,

Alle klubber i Danmarks tre bedste rækker lever op til UEFA's krav.

Større beløb end i 2019
UEFA-millionerne bliver udbetalt hvert år, og beløbet for 2020 er på nogenlunde samme niveau som de seneste par år, men dog lidt større end i 2019, hvor beløbet var 15,3 millioner kroner. 

Det er i øvrigt værd at notere, at pengene udbetales efter klubbernes nuværende rang. Det vil sige, at Vejle Boldklub honoreres som Superliga-klub, selv om de spillede i 1. division i foråret, mens det modsatte gør sig gældende med Superliga-nedrykkerne Esbjerg fB, Silkeborg IF og Hobro IK.

Pengene falder til udbetaling i det nye år, oplyser Claus Thomsen.

Læs også:Vilde tal: Så lidt rørte Braithwaite bolden i Barca-fiasko

Læs også:Spiller var på blokken i Superliga-klubber: Nu kan han havne i Norge

Læs også:Forsvarer udskældt keeper: Typisk i AGF