2018-02-21 17:20
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Hvordan er det nu lige, det hele hænger sammen med det der slutspil i Superligaen? Tipsbladet.dk giver dig her overblikket og forklaringerne, så du er helt opdateret på, hvordan det ser ud, og hvad der er på spil.

Superligaen nlærmer sig slutspillet, og som altid opdaterer tipsbladet.dk løbende på slutspilsbilledet i landets bedste række.

Vi ved, at et enkelt hold vinder mesterskabet. Vi ved, at seks hold skal i Mesterskabsspillet, og vi ved, at de sidste otte hold skal i to grupper af fire hold, hvor de to dårligste i hver gruppe ender med at spille om at undgå nedrykning. Vi ved, at mindst ét hold rykker ud af Superligaen.

Det er den korte gennemgang af strukturen i Superligaen, men for de, der gerne vil nørde, kigger vi også på det store overblik i Superligaen.

I hele denne gennemgang er den aktuelle stilling også udgangspunktet for, hvordan vi i vores gennemgang regner med, at det hele ender. Det er egentlig mest for nemhedens skyld. Lad os kigge nærmere på det:

Der er spillet 21 af 26 grundspilskampe:

Grundspillet:

1. FC Midtjylland: 50 point
2. Brøndby IF: 47 point
3. FC Nordsjælland:42 point
4. AC Horsens: 30 point
5. FC København: 29 point
6. OB: 28 point
-----
7. Hobro IK: 28 point
8. AaB: 27 point
9. SønderjyskE: 25 point
10. Silkeborg IF: 24 point
11. AGF: 23 point
12. Lyngby BK: 19 point
13. FC Helsingør: 16 point
14. Randers FC: 14 point

Der spilles 26 kampe i Grundspillet - alle møder alle, ude og hjemme, og når de 26 kampe er spillet, deles de 14 hold op. De øverste seks overgår til Mesterskabsspillet, mens de nederste otte hold overgår til Gruppespil. 

Mesterskabsspillet:

1. FC Midtjylland: 50 point
2. Brøndby IF: 47 point
3. FC Nordsjælland: 42 point
4. AC Horsens: 30 point
5. FC København: 29 point
6. OB: 28 point

De seks øverste hold fra Grundspillet mødes ude og hjemme, og når de 10 kampe er spillet, er der fundet en dansk mester, og både sølv og bronze er uddelt. Samlet vil holdene hver især have spillet 36 kampe i Superliga-sæsonen (26 i Grundspillet og 10 i Mesterskabsspillet).

I den her gennemgang vinder FC Midtjylland guld, Brøndby IF sølv, og FC Nordsjælland tager bronzen. AC Horsens ender som nummer fire, FC København som nummer fem og OB som nummer seks.

Hvis DBU Pokalen vindes af et hold, der ender i top tre i Superligaen, overgår nummer fire i Mesterskabsspillet til Europa-Kvalen, hvor der spilles om en billet til Europa. Det hold møder et af de otte hold fra Gruppespillet. Vindes DBU Pokalen af et hold uden for top fire, er det nummer tre i Mesterskabsspillet, der møder et af de otte hold fra Gruppespillet om en plads i Europa. Opgøret spilles over én kamp, og holdet fra Mesterskabsspillet har hjemmebane i den kamp.

I den her gennemgang er det enten FC Nordsjælland eller AC Horsens - afhængig af vinderen af DBU Pokalen.

Gruppespillet:

Pulje 1:
1. Hobro IK: 28 point
2. Silkeborg IF: 24 point
-----
3. AGF: 23 point
4. Randers FC: 15 point

Pulje 2:
1. AaB: 27 point
2. SønderjyskE: 25 point
-----
3. Lyngby BK: 19 point
4. FC Helsingør: 16 point

Holdene i de respektive grupper mødes indbyrdes hjemme og ude, så de når at spille seks kampe i Gruppespillet. De to bedst-placerede i hver af de to grupper er sikre på at undgå nedrykning og går i stedet videre til spillet om en plads i Europa - Europa Playoff hedder den del.

De to nederste hold i hver af de to grupper går omvendt videre til Alka Superliga Playoff, hvor det begynder at spidse til for alvor. De fire hold vil være truet af nedrykning.

Som det ser ud nu, vil det give følgende scenarier:

Europa Playoff:

Hobro IK - SønderjyskE
AaB - Silkeborg IF

Hobro IK vinder Pulje 1 og møder derfor SønderjyskE over to kampe - startende på udebane. AaB vinder pulje 2 og møder Silkeborg IF over to kampe - startende på udebane. I den her gennemgang vinder både Hobro IK og AaB, og de to hold mødes derfor over to kampe. Holdet med flest point efter Gruppespillet har hjemmebane i det sidste af de to indbyrdes opgør. De to tabende hold - SønderjyskE og Silkeborg IF - går på sommerferie. Deres sæson er fordi efter i alt 34 kampe i sæsonen. I den her gennemgang ender SønderjyskE som nummer ni i Superligaen, og Silkeborg IF bliver nummer 10 - det har betydning for tv-pengene.

Hobro IK - AaB

Vinderen af det samlede opgør går videre til Europa-Kvalen, hvor der venter én udekamp mod enten nummer tre eller fire fra Mesterskabsspillet. Om det bliver tre eller fire afgøres af, hvem der vinder DBU Pokalen. I den her gennemgang vinder Hobro IK, og holdet går videre til Europa-Kvalen, mens AaBs sæson er forbi efter 36 Superliga-kampe. AAB ender som nummer otte i Superligaen.

Alka Superliga Playoff:

AGF - FC Helsingør
Lyngby BK - Randers FC

Også i Alka Superliga Playoff spilles over to kampe. De to bedst-placerede hold møder de to dårligst-placerede hold fra puljerne i Gruppespillet. Altså mødes det næstdårligste fra den ene pulje det dårligste fra den anden. Og vice versa. Det bedst placerede hold i Gruppespillet slutter på hjemmebane i de to opgør.

I den her gennemgang vinder AGF og Lyngby BK deres kampe, og de to hold mødes i en direkte duel om at gå helt fri af nedrykning.

AGF - Lyngby BK

I den her gennemgang vinder AGF over Lyngby BK, og holdet går helt fri af nedrykning, og så venter der i stedet en god sommerferie efter i alt 36 Superliga-kampe. AGF ender som nummer 11 i Superligaen.

Lyngby BK går omvendt videre i systemet og har ikke klaret frisag.

FC Helsingør - Randers FC

De to tabere fra de første møder i Alka Superliga Playoff får en sidste chance for at redde sig, men nu er det reelt liv eller død. Taberen af det samlede opgør, der spilles over to kampe, rykker direkte ud af Superligaen. Som man så med Esbjerg fB i sidste sæson.

I den her gennemgang vinder FC Helsingør, og så er det Randers FC, der rykker direkte ud. Nyt Superliga-hold bliver i stedet nummer et fra NordicBet Ligaen - aktuelt Vejle Boldklub.

Lyngby BK - Vendyssel FF
FC Helsingør - Thisted

Både Lyngby BK og FC Helsingør vil i det aktuelle tilfælde have muligheden for at redde sig, men klubberne kan også risikere at rykke ud. Det handler om, hvordan de klarer sig mod hold fra landets næstbedste række i to afgørende kampe.

Lyngby BK møder nummer tre fra NordicBet Ligaen, aktuelt Vendsyssel FF, fordi Lyngby BK sluttede som nummer 12 i Superligaen, mens FC Helsingør som nummer 13 i Superligaen møder nummer to fra NordicBet Ligaen, aktuelt Thisted.

Vinderne af de to samlede opgør har billet til Superligaen næste sæson.

SENESTE NYT...
OP | NED

SUPERLIGA-VIDEO