• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Pokalchef forklarer: Sådan bestemmer vi, hvor finalen skal spilles

Pokalchef forklarer: Sådan bestemmer vi, hvor finalen skal spilles
Foto: Jan Christensen/Getty Images

Divisionsforeningen arrangerer pokalturneringen sammen med DBU. Her forklarer turneringschef Peter Ebbesen, hvilke kriterier de vælger finalestadion ud fra, hvornår de træffer en beslutning, og hvorfor det først er nu, andre end Parken er i spil.

Af Anders Dehn

Tal er som oftest kedelige at begynde en artikel med, men ét tal er væsentligt for at forstå, hvem der kan afholde pokalfinalen til maj. For der skal jo kunne være mange mennesker, så stadion skal have en vis størrelse. Derfor er tallet 15.000.

Fem danske fodboldstadioner har plads til så mange tilskuere: dem, der ligger i Esbjerg, Odense, Århus, Brøndby og på Østerbro, altså Parken.

Læs også: En tradition kan stå for fald: Fire stadioner kæmper om pokalfinalen

Så langt, så godt.

Men hvorfor er der overhovedet tvivl om, hvor den største kamp i dansk klubfodbold skal spilles? Den er blevet spillet i Parken siden 1955, bortset fra to år med ombygning, men nu er sandsynligheden altså kun én ud af fire. Peter Ebbesen, der er turneringschef i Divisionsforeningen, forklarer:

Læs også: AGF vil have pokalfinalen: Usportsligt, hvis et hold har hjemmebane

- Det nye er vel, at opgaver og begivenheder af den her karakter egner sig til at gå i udbud. Sådan er det nu om dage, sådan er det også ude i firmaer. Så sømmer det sig godt at udbyde den. Det er en af grundene til det: at pokalfinalen er en stor begivenhed, som har mange millioner i omsætning. 

- Noget andet har været, at man nogle gange drøfter, om det er rimeligt, at man har hjemmebane i en pokalfinale. Det er også et tema i sig selv (og noget, AGF's Jacob Nielsen tager op her, red.)

- Det giver også mening at kigge på geografien. I nyere tid har vi haft pæne tilskuertal til pokalfinaler, men vi kan komme i en situation med to jyske hold, hvor det ikke giver så god mening at bringe dem til København. Tanken er at få dækket os ind, hvis det bliver en kamp, som ikke har samme tilskuergrundlag, som de store hold har. Hvis det blev Esbjerg og Vendsyssel, som stadig er med i turneringen, kunne det være, det gav mening at holde det i det jyske.

Det fremgår af Divisionsforeningen egen side, at placeringen af pokalfinalen har været åben siden 2003. Dengang besluttede DBU, at unionen skulle "være fritstillet med hensyn til valg af stadion til finalen i DBU Pokalen for at sikre DBU en bedre forhandlingssituation."

Administrerende Jacob Nielsen siger desuden til tipsbladet.dk, at AGF ikke har budt på pokalfinalen før denne gang, fordi de ikke vidste, at det var muligt. Det vidste Peter Ebbesen dog heller ikke.

- Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke kunne huske det. Jeg har alligevel været 20 år i samme stilling, men jeg kan ikke huske, hvorfor det i 2003 kom på dagsordenen. Men jeg gætter på, at nærmest ingen klubber har været opmærksom på, at man kunne spille den andre steder, siger han.

Det er DBU og Divisionsforeningen, der i fællesskab beslutter, hvor finalen skal spilles. Men hvilke kriterier beslutter de ud fra? Geografi og konkurrence.

- Vi har anlagt "så vidt muligt-kritierier" i udbudsmaterialet, fordi vi på daværende tidspunkt ikke vidste, hvor mange der ville søge, så vi kunne ikke stille ultimative krav. Det nye er, at vi helst ikke ser, at et hold får hjemmebanefordel. Hvis vi kan undgå det, siger Peter Ebbesen.

- Det andet kriterie er også "så vidt muligt". Hvis der kommer to østhold i finalen, vil vi se, om vi kan undgå, at de så spiller i vest. Og omvendt.

Der er aktuelt otte hold tilbage i Sydbank Pokalen, hvoraf to kan betegnes som østhold: Brøndby IF og Næstved BK. Der er desuden fem fra vest: Esbjerg fB, Vendsyssel FF, Kolding IF, FC Midtjylland og AaB. Det sidste hold er fynske OB, som vist formelt er et vesthold, men som geografisk er centralt placering i Danmark.

Når nu Divisionsforeningen og DBU vil træffe en beslutning på baggrund af, hvilke hold der er i finalen, er de nødt til at vente lidt med beslutningen. Men måske træffer den inden semifinalerne.

- Det er ikke sikkert, det bliver det samme hvert år, men i år har vi seks uger mellem semifinalerne og finalen. Worst case kan vi godt vente til efter semifinalerne, men umiddelbart kan det godt være, vi træffer beslutning efter kvartfinaler nu her, siger Peter Ebbesen.

Kvartfinalerne spilles i løbet af den næste måned.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.