• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM /ritzau/

Qatars VM-boss: Alle har ret til en holdning

Foto: Getty Images

Kritikken fra DBU og andre lande skal komme på et oplyst grundlag, mener Qatars VM-chef, Nasser al Khater.

Af /ritzau/

Kritikken er haglet ned over Qatar, som er vært for næste års VM i fodbold og anklages for ikke at overholde menneskerettighederne.

Søndag var der præcis et år til, at slutrunden sparkes i gang, og i den forbindelse blev Qatars VM-chef, Nasser al Khater, forholdt en del af kritikken.

Det skete i et interview med Sky News.

- Alle har ret til at have en holdning om emnet. Vi inviterede dem til at se tingene selv for at se de fremskridt, der er blevet gjort over de seneste ti år.

- De har ret til at have et standpunkt. Det vigtigste er, at de tager det standpunkt på et oplyst grundlag. Man skal ikke tage et standpunkt ud fra nyhederne, siger han.

Dansk Boldspil-Union (DBU) har blandt andet skruet op for kritikken af Qatar på det seneste.

I sidste uge fortalte direktør Jakob Jensen, at man fra DBU's side "intensiverer" presset på værtsnationen frem mod fodboldmesterskabet.

- DBU har længe været stærk kritisk over for VM i Qatar, men nu intensiverer vi vores indsats og kritiske dialog yderligere, så vi udnytter det, at vi er kvalificeret til at arbejde for flere forandringer i landet, sagde han til DBU's hjemmeside.

Flere landshold har under VM-kvalifikationen kritiseret Qatar ved at kræve bedre forhold for migrantarbejdere.

Nasser al Khater understreger over for Sky News, at alle også er velkomne til at protestere for menneskerettigheder under VM.

Rapporter fra avisen The Guardian og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har vist, at tusindvis af arbejdere er døde i Qatar, siden landet i 2010 fik tilkendt værtskabet for VM.

Det vides dog ikke, hvor mange som konkret er døde i forbindelse med VM-forberedelserne. Det understregede FN's internationale arbejdsorganisation, ILO, i sidste uge.

Samme uge udkom en ny rapport fra Amnesty.

Den slog fast, at migrantarbejdernes hverdag ofte ikke er forbedret, selv om landet har indført en række lovændringer, der på papiret bør forbedre arbejdsforholdene.

Det fik igen Jakob Jensen på banen, fordi han på møder med Qatar og Fifa havde "fået malet et mere positivt billede af situationen i Qatar".

- Jeg er dybt taknemmelig over, at Amnesty bliver ved med at grave og grave. Jeg kan med en vis undren konstatere, at de fakta, der stilles til rådighed fra Supreme Committee i Qatar, adskiller sig meget fra de fakta, som Amnesty stiller til rådighed, på en række punkter, sagde DBU-direktøren til Ritzau.

Ifølge Qatar er kun tre dødsfald relateret til VM-byggerier.

/ritzau/

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020