• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Red Bull-kender: Brøndby-køb vil afvige fra deres normale strategi

Foto: Getty Images

Østrigsk journalist mener, at det vil være usædvanligt for Red Bull, hvis klubben køber sig ind i Brøndby IF uden at tage fuld kontrol over klubben. Han påpeger, at klubben til gengæld får en række sportslige og økonomiske fordele, hvis energidrikgiganten køber aktier.

Af Anders Dehn

Vil man have et glimt af, hvad kan vil betyde for en fodboldklub, hvis Red Bull køber sig ind i den, kan man kigge mod Østrig. Energityrene har ejet det tidligere Austria Salzburg siden 2005, og de langsigtede effekter er begyndt at vise sig.

Den mest åbenlyse er de sportslige: RB Salzburg dominerer østrigsk fodbold totalt og har vundet 13 mesterskaber siden 2005, og holdet lykkedes endelig med at kvalificere sig til Champions Leagues gruppespil i sommer.

Men succesen har haft en pris: SV Austria Salzburgs historiske navn, farver og logo blev ændret til Red Bulls røde og hvide tyre. Nogle fans blev så vrede, at de stiftede deres egen klub med samme navn som den gamle.

Den østrigske fodboldjournalist Tom Hofer, som har dækket Red Bulls fodboldimperium tæt, vurderer dog, at fortidens uenigheder bliver mindre og mindre vigtige for de nye generationer af fodboldelskere.

- De hardcore fans af Austria Salzburg kom aldrig tilbage, de hader stadig Red Bull. Det lægger deres kærlighed i deres nystiftede, "gamle" klub, som nu spiller i den fjerdebedste række og stadig har økonomiske problemer. I deres pub på stadion sælger de ikke engang Red Bull-dåser!

- Men de fleste af de unge RB-fans har ikke noget problem med RB på grund af den store succes i de seneste år, siger Hofer til tipsbladet.dk.

Læs også:Ekspert: Red Bull køber fodboldhold for at sælge drikkevarer og tjene penge

Selv modstanden fra de andre østrigske klubber svækkes i disse år, vurderer han.

- Der er stadig en stor rivalisering med de to klubber fra Wien, Rapid og Austria. Det er stadig tradition mod forretning. Normalt er den slags rivalisering god for ligaen, men problemet er, at RB Salzburg har domineret den østrigske Bundesliga i årevis nu, og der er ingen ende i syne, siger Tom Hofer.

- Men generelt er der færre haters nu på grund af den spillestil, RB Salzburg praktiserer, og den succes, de har haft i Europa. Det er det, der har skaffet dem meget respekt. Og RB Salzburg har mange spillere på lån i andre klubber i Bundesligaen, så de andre klubber drager også fordel af RB.

Spillere skifter fra én RB-klub til den anden
Skulle Red Bull vælge at købe sig ind i Brøndby, kan klubben til gengæld se frem til at blive en del af et succesfuldt og omfattende netværk af fodboldklubber. Det giver adgang til knowhow fra øverste hylde, udvidet scoutingnetværk og muligheden for at udveksle dygtige spillere mellem klubberne.

- På den ene side kan spillere fra Salzburg og Leipzig komme på lån i Danmark. Og efter Erling Haaland eksploderede i Salzburg, har de endnu større fokus på det skandinaviske marked. På den anden side kan de købe meget unge talenter og udvikle dem på deres akademi i Salzburg, siger Tom Hofer.

- Scouting er meget vigtigt for Red Bull, så selvfølgelig vil Brøndby drage nytte af det. Jeg tror først og fremmest, de vil implementere deres spillestil i Brøndby, så spillerne let kan skifte fra én RB-klub til en anden. Og så er Red Bull godt forbundet med store firmaer som Adidas, Nike og Audi, så måske kan Brøndby drage nytte af det også.

Læs også:Brøndby-direktør: Opbakning viser tiltro til strategien

InsideBusiness, som var det første medie til at fortælle historien om Red Bulls interesse for Brøndby, skrev, at Jan Bech Andersen formentlig ikke er interesseret i at afgive al magt til milliardæren i spidsen for hele Red Bull-imperiet, Dietrich Mateschitz. Det vil i givet fald være usædvanligt, hvis Mateschitz kun køber dele af Brøndby uden at få fuld kontrol.

- Hvis de gør det, går det imod deres hidtidige strategi. Så det vil være interessant at se, om de kan agere på en anden måde, end de har gjort indtil nu, siger Tom Hofer.

Jan Bech Andersen afviste i går, at han havde været i kontakt med Red Bull. Brøndby IF oplyste senere i en meddelelse til børsen, at klubben har modtaget en række henvendelser fra udenlandske investorer, og hvis det udmønter sig i egentlige forhandlinger om at købe aktier, melder den det ud.

Læs også:Jan Bech Andersen forlænger sin støtteerklæring i Brøndby IF

Læs også:Vinterpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Læs også:Svensk medie: Brøndby lurer på Gent-spiller

Superliga

Mere Superliga

Fokus