Video : Tipsbladet
Superliga

Sådan blev FCK og FCM snydt af Randers og FCN

DATA: Hvem har fået hvad ud af deres chancer i denne Superliga-sæson? Stor analyse af de første 10 runder.

Superligaen 2022/23 har budt på kraftige rystelser i de første 10 runder. Forventede tophold hakker hostende afsted, førerholdene vinder mere, end de burde, og en række stabile hold slås i midten og bunden foran en sikker nedrykker.

Tipsbladet sætter i denne performanceanalyse ord på udvikling og tendenser i Superligaens første 10 runder.

Klubberne er godt og vel halvvejs gennem grundspillet i årets Superliga med 12 kampe tilbage, før og klubberne inddeles i et mesterskabsslutspil og en overlevelseskamp i Bund 6.

Tipsbladet har kigget på Expected Goals (xG)-data, og bringer her en analyse af præstationer holdt op imod potentiale.

I denne analyses ses der bort fra mål og xG fra straffespark for at undgå “forurenet” analyse-output.

Her ser vi på de seks hold, der før 11. runde lå i Top 6 i Superligaen.

Randers FC - stabilt trav fra hestene

Det kronjyske førerhold rider på en bølge, til trods for de er ganske gennemsnitlige. En let over middel producerende offensiv kapitaliserer fuldt ud på chancerne (12.86 xG / 15 mål), mens defensiven virkelig er der, Randers skubber til det forventelige gennemsnit. For 12.01 xGA er kun vekslet til 8 mål af modstanderne.

Randers har gennem efteråret bevæget sig fra en svingende indledning til at præstere stabilt. Man producerer jævnt, om end beskedent, plus på xGD, og har altså konverteret det i et sådan omfang, at man fører Superligaen. Det er ikke kritik af Randers, men de har redet på en bølge af statistisk overproduktion.

Er det så rent held og medvind som vil udjævnes over tid, eller kan Patrick Carlgren og defensiven fortsætte med at “slå gennemsnittet”?


FCN - et skridt frem og et tilbage

I Farum finder vi et hold, der som en anden Ikaros flyver, og på et eller andet tidspunkt må komme for tæt på solen og om ikke styrte, så i det mindste dykke i faktisk output.

Offensivt er der ros - det er helt i top på chanceproduktionen. Nordsjællænderne har fået den offensive maskine smurt. Næsthøjest produktion af chancer (14.22 xG) rammes spot on med 14 mål. Intet held eller medvind fra fodboldguderne her.

Men defensivt. Her kan Farum-klubben ikke fortsætte med at flyve så tæt på solen, og stadig holde sig i luften. FCN har tilladt 12.01 xGA, men blot indkasseret 6 mål.

FCN må forvente en reduktion i deres pointmæssige produktion, det virker statistisk meget usandsynligt, at opturen kan fortsætte for FCN, med mindre man bliver stærkere spillemæssigt.

De har længe ligget i minus på Expected Goals Difference, men ligget i plus på faktisk måldifference. Ikke det hele har været ren elendighed, men FCN må forventes at dykke i outcome. Som Ikaros kan de ikke flyve så tæt på solen så længe uden at smelte voksen på deres fjer og dykke. Spørgsmålet er, hvornår det sker, eller om man kan stække modstandernes chanceproduktion.


Viborg FF - high riders

Bravo. Så kort kan det siges om Viborgs efterår indtil nu. De ligger med i toppen på en tredjeplads, og de bakker det op med særdeles flotte performancedata.

Efter en lidt blandet start begyndte de i domkirkebyen at skabe et stabilt plus på chancerne, og de bakkede det op med også at levere en løbende positivt måldifference.

Offensivt producerer de chancer i top 3, og de konverterer dem til UG. 14.09 xG bliver til 15 mål.

Defensivt rammer man med 10.01 xGA og 11 indkasserede mål også det statistisk

forventelige.

Ingen overkonvertering eller medvind til de grønblusede, de leverer fuldt ud på potentialet.

Flotte tal, der indtil nu peger mod en glasklar placering i top 6.


Silkeborg IF - dykker de i Midtjylland?

Hvor ondt kommer salget af Vallys til at gøre på Silkeborgs offensivt? De har indtil nu leveret et plus på 7 mål, mens deres expected goals difference siger 1.63 xGD.

Det er i offensiven, overkonverteringen ligger. For Silkeborg har forvandlet 11.56 xG til 16 mål, mens man har indkasseret lige godt og vel det forventelige (9.93 xGA / 9 mål), hvilket siger noget om kvaliteten hos de offensive spillere i Silkeborg men også om, at opturen ikke nødvendigvis kan vare ved.

Efter en solid start på sæsonen begyndte det i anden halvdel af kampene op til landsholdspausen at pege den forkerte vej. De blev dårligere til at skabe flere chancer end modstanderne, men har endnu ikke for alvor mærket det store svirp på resultatsiden.

Er klart i risikozonen for at dykke i tabellen, hvis ikke de igen formår at dreje på volumenknappen og igen producere flere skud. Defensiven er på plads, men kan offensiven levere igen?


AGF - defensiv soliditet giver løfter om mere

Den nyankomne træner Uwe Rösler har fået sat skik på gymnastikforeningen. Det ser rigtig fornuftigt ud i Aarhus - en betondefensiv sikrer arbejdsro fremad banen.

Defensivt kvæler man ganske enkelt modstanderne, og århusianerne er ret tydeligt Superligaens sværeste hold at skabe chancer mod.

Offensivens produktion ligger i den øvre del af Superligaen, chancerne er konverteret til mål.

AGFs xG og faktiske mål flugter ganske tæt, uden tegn på en konvertering hverken højere eller lavere end det forventelige.

AGF har i den grad potentialet til at vokse med succesen, og kan, hvis de fortsætter tendensen, bejle til en placering højere oppe.


AC Horsens - det tipper den rigtige vej

En ting kan man sige om Horsens. De er hamrende ustabile, men har alligevel formået at skrabe point sammen til en placering midt i tabellen.

De har marginalerne til at tippe deres vej - mange gange. De producerer chancer til at kunne forvente mellem 0-1 mål per kamp, og tillader chancer mod til at risikere 1-2 indkasserede mål per kamp.

Men faktum er, at Horsens ligger og bobler mellem en mildt underpræsterende offensiv (0.7 mål pr. kamp) og en defensiv lige rigeligt med medvind (kun ét indkasseret mål pr. kamp).

Det er ikke lig med en præstation til nedrykning, men de gulklædte ligger i risikozonen for et fald i tabellen.