Video : Tipsbladet
Superliga

De er blevet en magtfaktor i Superligaen

FC Nordsjælland har muskler som få andre i Superligaen men bruger dem også anderledes.

Hvad er der i kassen til indkøb og lønninger til den nye sæson?

Her i første halvdel af juni ved klubbernes direktører og bestyrelser det dårligt nok, men et sted, hvor nærmest alle muligheder er åbne, er i FC Nordsjælland.

Nordsjællænderne kommer til at sige farvel til adskillige spillere, der er lejet, solgt eller kan blive det, og hvad gør man så?

Ja, det skal FC Nordsjælland nu eksekvere og agere i, hvor man har sagt farvel til sportsdirektør Jan Laursen og cheftræner Johannes Hoff Thorup, hvilket kan give lidt bump i resten af 2024 men også giver muligheden for at sætte et hold, der kan nå endnu længere end en anden- og fjerdeplads og et gruppespil i Conference League.

FC Nordsjælland
Anslået spillerbudget i 2024/25: 75
Anslået spillerbudget i 2023/24: 80

Seneste årsregnskab (2023)
Personaleudgifter: 174,5
Afskrivninger transfers: 15,1
Årsresultat: 61,1
Økonomisk styrke: FC Nordsjælland kunne i teorien byde FCK op til dans med de ejere.
Investeringslyst: Tårnhøj, markedsførende sammen med FC Midtjylland.
Udsigt denne sommer: Indkøb? Eller talenter? Vi hælder mod, de unge i høj grad får chancen i FC Nordsjælland.

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Analyse
FC Nordsjælland er i en position, de fleste klubber kun kan drømme om.

Finansielt stærke ejere, der har musklerne til Premier League, hvis det var det, de ville, et stærkt hold, man har alle muligheder for at hente afløsere til, og nogle meget lovende ungdomsårgange.

Det er egentlig bare et spørgsmål om at vælge, hvad man vil - flere stærke indkøb til her og nu eller at være rigtig FCN’sk og tro, de 16-18-årige skal have chancen nu?

Længe har det lignet, at FCN ville give den gas på sommerens transfermarked, og det kan de da også nå.

Men røgsignalerne fra Farum er nærmere, at de unge i førsteholdstruppen og på vej ind fra U/19-holdet virkelig får chancen nu, og man så korrigerer med de nødvendige veteraner og profiler i 2025.

Det kunne godt koste lidt i resultater i efteråret, hvor man ikke skal spille europæisk, og at FCN ender med ikke at bruge mere end i sidste sæson.

Men der er alle muligheder for at købe ind, hvis behovet opstår, så selvom vores estimerede spillerbudget er omtrent som sidste sæson på grund af FCN's ændringer, er der mulighed for at skrue op, hvis man skulle ønske det i 2025.

FCN vil også have muligheden for at rette til i slutningen af transfervinduet, hvis det viser sig at være for barsk at klare sig uden Ibrahim Osman, Andreas Schjelderup, Christian Rasmussen, Martin Frese og måske Adamo Nagalo, der meget vel kan blive solgt.

Tallene i seneste årsregnskab er særdeles interessante. Personaleudgifterne er steget voldsomt, og mens meget hænger sammen med kvindeholdet og en skole på Right To Dream Park, fortæller det også historien om et FC Nordsjælland, der har skruet markant op, og som undertegnede nok undervurderede sidste år, hvilket får os til at skrue FCN's råderum op i år.

Det her er en klub, der en dag snildt kan hente spillere som Mikkel Damsgaard og Andreas Skov Olsen hjem, ligesom man gjorde med Marcus Ingvartsen og Emiliano Marcondes, og den power må vi ikke undervurdere.