• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

SL-klub: Derfor har vi ingen betting på trøjen

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

AaB har valgt ikke længere at have en bettingsponsor på sin spilletrøje.

Af Anders Dehn

I Danmark må børn og unge under 18 år ikke gamble, og spiludbyderne må ikke målrette deres reklamer til dem, der endnu ikke er myndige. Men Superliga-spillere under 18 optræder somme tider i spilletøj med en bettingsponsor, og det møder kritik fra ludomanibehandlere.

Indtil i sommer havde AaB Mr. Greens logo på bagsiden af kamptrøjerne, samtidig med at Oliver Ross, Anders Noshe og Oscar Meedom, der alle er umyndige, fik spilletid. Fra denne sæson er Mr. Green dog forsvundet fra bolsjetrøjerne.

- Vi har taget et aktivt valg og dermed fravalg ved at sige: Vi vil ikke have spilreklamer på trøjen. Det gør vi selvfølgelig, fordi vi godt kan mærke, hvor markedet går henad, og stemningen flytter sig. Det er selvfølgelig også det ansvar, vi har som klub, og det vil vi gerne være med til at tage del i. Vi bliver selvfølgelig også påvirket af de undersøgelser, der kommer om de ting her, siger administrerende direktør Thomas Bælum.

- Når det så er sagt, er vi udmærket klar over, at vi er en del af en branche, hvor betting er en kæmpestor del af det og har været det altid og fremadrettet vil være med til at finansiere store dele af blandt andet tv-midlerne, der kommer til os.

Tidligere på året udkom en rapport fra Spillemyndigheden, der viste, at 10,9 procent af voksne danskere som minimum har ”et lavt niveau af pengespilsproblemer”. 29.500 havde alvorlige problemer.

Blandt børn og unge mellem 12 og 17 år har 6 procent som minimum et lavt niveau af pengespilsproblemer. Det svarer til 24.500 børn og unge – selv om de altså slet ikke må spille pengespil.

Idealernes pris
Da Mr. Green forsvandt fra AaB's katalog over sponsorer tidligere på sommeren, vendte Danske Spils Oddset tilbage som såkaldt platinpartner. Dem har klubben otte af, og de bliver præsenteret lige under de fire hovedpartnere på AaB's hjemmeside.

Hvordan hænger det sammen med det, som Bælum netop har forklaret?

- Det handler om, at de har en anden eksponeringsplatform gennem os, end Mr. Green havde. Så det er de rettigheder, de har, og den kommunikation, de laver gennem os. Der var Danske Spil helt på det rene med, at det udtryk, som de skulle have gennem os, skulle respektere den overordnede strategi, de har for markedsføring af deres spil - og dermed en mindre aggressiv eksponering, end eksempelvis de internationale bettingselskaber har, siger direktøren.

Hvor går den gyldne middelvej? I har det ikke på trøjen, men I har for eksempel lige lavet et indslag på AaB TV, så I medvirker til en form for eksponering.

- Selvfølgelig er der det, men det er hele tiden noget, vi diskuterer fra sæson til sæson. Første grad var, at vi fandt en partner, der ikke kører live-betting, så der er en mindre aggressiv markedsføring på vores LED-bander. Så var det store skridt selvfølgelig, at vores allerhelligste, som jo er spillertrøjen, og det, der er klart mest eksponering i, der har vi den ikke på. Så det er en væsentlig nedgradering i eksponeringsfladen, som vi har taget, siger Thomas Bælum.

- Som sagt skal vi også følge med tiden og er bevidst om, at vi som fodboldklub har et stort talerør. Det er så der, vi er nu. Skulle der komme mere, følger vi selvfølgelig de regler, der måtte komme fra centralt hold. Men indtil nu er det vores vurdering, at den platform, vi kan tilbyde en bettingvirksomhed, er det, som vi har tilbudt Oddset.

Thomas Bælum medgiver, at AaB ikke nødvendigvis holder fast i sommerens stillingtagen for enhver pris.

- Man skal også passe på ikke at sætte sig på den helt høje hest, for vi er også i en branche, hvor økonomien er ekstremt presset. Uden at skulle foregribe begivenhederne: Lad os sige, vi blev tilbudt to millioner euro for en plads, der har en stærkere eksponeringsplatform, så vil vi da tage en seriøs overvejelse om det. Sådan er det i fodbold i dag. Alt har en form for pris i forhold til de her ting, men det er en vægtskål, der hele tiden skal balancere, siger han.

Så virkelighedens realiteter kan også få indflydelse på idealerne?

- Ja. Som man nogle gange siger: Hesten skal have hø.

AaB er ikke den eneste klub, der har eller haft en bettingsponsor på trøjen og umyndige spillere på banen. Det samme gør sig gældende i øjeblikket for FC København, der har flere 16- og 17-årige spillere inde omkring spilletid på førsteholdet.

Læs hele Tipsbladets artikel med kritikken af dén praksis og FCK's svar her.