Video : Tipsbladet
Superliga

Slut med Superliga: Krammer gjorde Fonoudi berørt

Det er slut med at se Superliga-fodbold på Discovery, og Tipsbladet har talt med Discovery-reporter Kian Fonoudi om arbejdet med at dække Danmarks bedste række - og om fremtiden, der stadig er uafklaret.

Han hoppede ikke op og ned af glæde, da han for nogle år blev sat til at dække Superligaen. 

Men nu, hvor Discovery ikke længere har rettighederne til at sende Superliga-fodbold, er Kian Fonoudi alligevel nostalgisk og 'ærgerlig' over, at det er slut. For selvom hans store passion var Premier League, da han begyndte på Discovery for 14 år siden, så har Superligaen alligevel fundet vej til hans hjerte i de seneste år. 

I de første seks-syv år på Discovery arbejdede Kian Fonoudi ikke fast med Superligaen, selvom han var vikarvært en gang imellem og også lavede dokumentarserien 'Superligaen Backstage', der medførte prisen som Årets Sportsjournalist. 

- I den periode skulle jeg lidt genopfinde mig selv, efter at jeg i en lang periode havde beskæftiget mig med Premier League. Først da jeg boede i England som reporter, og så efterfølgende, hvor jeg havde tre år som vært. Der var ligesom et vadested på en måde, da jeg ikke skulle lave det mere, inden vi begyndte at lave de her dokumentarer, fortæller Kian Fonoudi til Tipsbladet.

- Det var det første, hvor jeg beskæftigede mig med Superligaen, inden jeg de sidste år var reporter, hvilket jo var en tjans, som jeg fik, fordi Kasper Marker skiftede til Viaplay. Og jeg var sådan lidt ‘ja, okay…’ Jeg vil ikke sige, at jeg tog den modvilligt, men det var ikke sådan, at jeg hoppede op og ned, da Søren Klæstrup sagde: ‘Kian, hvad siger du til at tage den her rolle?’ 

- Jeg tror på en eller anden måde, at jeg brændte mest for at lave engelsk fodbold. Og det her med virkelig at kaste mig ned i Superligaen, det var egentlig ikke noget, der sagde mig virkelig meget.

Så krammer vi lige hinanden, og så kan jeg lige ane, at Zak (Egholm, red.) er lidt berørt. Og da jeg så ser det og krammer ham, så bliver jeg sgu også berørt, og så går jeg lige væk, for det er jo også noget mærkeligt noget at begynde at græde over, at vi ikke skal dække fodbold mere.

Kian Fonoudi
Reporter, Discovery

Forventningerne var med andre ord meget lave, men virkeligheden viste sig at være helt anderledes, for Kian Fonoudi har elsket at dække Superligaen for Discovery. 

- Det har været fantastisk, og jeg har nydt det meget mere, end da jeg havde mine tjanser som vikarvært. For det, som jeg er god til og virkelig nyder, det er kontakten med spillerne og trænerne. At etablere relationer og at have de snakke, man har med dem bag kulisserne - ikke nødvendigvis altid interviewene, siger Kian Fonoudi og fortsætter:

- Jeg fandt også ud af, at de her sidelinie-interviews, som jeg havde lavet med landsholdet, det er også en kunst at kunne lave dem på en god måde. Så det har jeg nydt, og jeg er mega-ærgerlig over, at jeg ikke skal beskæftige mig med det mere.

Kian Fonoudi har dækket både Premier League, landsholdet og Superligaen i sin tid på Discovery. Foto: Privatfoto

Hvad kommer du til at savne mest, nu hvor der ikke bliver mere Superliga på Discovery?

- Jeg kommer til at savne det der med at være en del af en begivenhed, som optager folk, og som folk snakker om. Det er jo ikke fordi, at vi er hovedpersonerne, slet ikke, men det er os, der er med til at formidle nogle af historierne til dem. Så det der med at komme ud en søndag og mærke stemningen på stadion, og møde spillerne, som er klar til kamp. Hele den der atmosfære omkring det.

- Det var lidt det samme, da jeg var reporter på landsholdet. Det var sindssygt fedt at være med til en begivenhed, som rigtigt mange mennesker følger med i. Så det kommer jeg da til at savne helt sindssygt meget. Det er jo ikke os, der får jord på knæene og på bukserne, men det føles alligevel en lille smule sådan, ikke? Vi skal jo også præstere, lyder det fra Kian Fonoudi. 

Emotionel sidste arbejdsdag
Kian Fonoudi peger på, at Discovery har haft stor succes med at dække Superligaen i de seneste år, ikke mindst i kraft af ekspertholdet bestående af Thomas Gravesen, Mikkel Bischoff, Flemming Povlsen, Lars Jacobsen og Kevin Stuhr Ellegaard. 

- Jeg synes, at vi har haft et kanon team. Jeg synes, at vi har været rigtigt gode til at blande det analytiske med det, jeg vil kalde opinionsstoffet, altså det vores eksperter leverer med deres meninger. Men også humoren, som jeg synes er noget af det vigtigste. At det også er underholdning og at folk skal smile og føle sig i godt selskab. De skal have det godt, når de tænder. Det skal være sådan, at de tænder for netop at se de mennesker, lyder det fra Kian Fonoudi, der selv har knyttet et tæt bånd til mange af kollegaerne: 

- Jeg er mega glad for det crew, vi har haft. Vi er jo også blevet nære venner og vi laver ting sammen uden for arbejdet. Vi mødes og spiller brætspil og hygger os. Så jeg kommer generelt til at savne at være sammen med de mennesker.

Var det på nostalgisk på den sidste dag?

- Det var sjovt, for vi slutter jo af ude på den der fanzone (ved MCH Arena, red.), hvor vi alle sammen står. Og da det så slutter, har jeg det egentlig sådan: ‘Jo jo, jeg har det egentlig fint nok’. Det er selvfølgelig vemodigt, men lige dér mærker jeg det egentlig ikke, selvom jeg normalt er meget emotionel.

- Men så krammer vi lige hinanden, og så kan jeg lige ane, at Zak (Egholm, red.) er lidt berørt. Og da jeg så ser det og krammer ham, så bliver jeg sgu også berørt, og så går jeg lige væk, for det er jo også noget mærkeligt noget at begynde at græde over, at vi ikke skal dække fodbold mere, lyder det fra Kian Fonoudi. 

Kian Fonoudi sammen med en anden Discovery-profil, Mikkel Bischoff. Foto: Privatfoto

'Jeg har mange drømme'
Efter 14 års arbejde med at dække fodbold på Discovery står Kian Fonoudi nu i en lidt speciel situation, da Discovery ikke længere har nogen fodboldrettigheder. Derfor er den rutinerede journalist i skrivende stund lidt uafklaret om, hvad fremtiden kommer til at byde på. 

- Altså, jeg har jo ikke fået nogen fyreseddel, så jeg skal dække OL i Paris til sommer. Det er det, jeg går ud fra. Det er også en fed ting at få med.

- Men så ved jeg ikke, hvad der skal ske derefter. Sådan som jeg selv ser det, så har jeg svært ved at se, at Discovery kan og vil beholde mig, når der ikke er mere fodbold, lyder det fra Kian Fonoudi. 

I udgangspunktet er det kun fodbold, der tiltaler Kian Fonoudi. 

- Men jeg er jo interesseret i at lave dokumentarer. Så det kommer også an på, om der kommer nogen med et tilbud om, at jeg kan lave dokumentarer om noget helt andet, for det ville jeg også have interesse i. Og det ved jeg, at jeg vil være rigtig god til. Men hvad angår livesport, så vil jeg helst lave fodbold.

Lars Jacobsen er skiftet fra Discovery til TV 2. Kunne du være interesseret i at fortsætte med at dække Superligaen, hvis muligheden opstår?

- Det lyder lidt for meget som en jobansøgning, hvis jeg svarer ja, lyder svaret fra Kian Fonoudi efter en lang tænkepause. 

Efter en endnu længere tænkepause peger Kian Fonoudi på, at tiden måske er kommet til en ny karrieremæssig udfordring. 

- Jeg har mange drømme, vil jeg sige. Nogle gange, når man er i det, så har man det sådan, at det er fedt at lave det, man gør. Og det kan også godt virke trygt og rart at fortsætte med at lave noget, man har været vant til at lave, siger Kian Fonoudi og fortsætter:

- Men jeg har også nogle ting på min journalistiske bucket list, som jeg mega godt gad at prøve. Jeg vil gerne dække en slutrunde. Jeg vil gerne dække Champions League. Der er mange ting, jeg gerne vil, men det behøver ikke nødvendigvis at være fodbold, for jeg har den her dokumentar-nerve.

Det bliver interessant at se, hvor vi får dig at se. 

- Det er jo interessant, for i mit stille sind… hvordan skal jeg formulere det her, så det ikke lyder, som om at jeg har mega meget ondt i røven… men i de her 14 år, hvor jeg har været ansat på Discovery, har jeg aldrig fået et jobtilbud.

Og hvordan har du det med det?

- Det ved jeg ikke. Det ved jeg ikke, om jeg har lyst til at dele... men det er faktum. Så der er jo også en del af mig, der tænker: ‘Hvis jeg ikke har fået et jobtilbud i 14 år, hvad skulle så være forskellen nu?’ Så der er også en del af mig, der tænker, at hvis der er noget, jeg gerne vil, så kan det være, at jeg bliver nødt til at gøre det selv. Ligesom jeg gjorde dengang jeg flyttede til England uden at have et sted at bo eller et job på hånden, fordi jeg gerne ville være Premier League-reporter, siger Kian Fonoudi og fortsætter:

- Det var der jo ikke nogen, der ville ansætte mig som, som nyuddannet journalist, for at jeg kunne opfylde min drøm. Så det gjorde jeg jo bare selv. Og så var jeg heldig og dygtig, at det så blev til en karriere, og at jeg endte med at bo derovre i tre år og kunne forsørge mig selv.

- Men jeg kan da godt være - jeg ved ikke, om bekymret er det rigtige ord - men i tvivl om, at der kommer til at dukke jobtilbud op, når der nu ikke har gjort det i 14 år, hvor jeg har set mange kollegaer komme og gå. Men jeg har mange idéer, og jeg føler mig ikke på bar bund. Jeg er stadig ung, jeg er kun lige fyldt 40. Jeg føler, at jeg er initiativrig nok til at kunne få stablet nogle ting på benene.

Kian Fonoudi sammen med sin tidligere kollega Morten Bruun, der nu arbejder for TV 2.

Da interviewet er ved at nå til vejs ende, vil Kian Fonoudi dog gerne understrege, at han trods sin uvisse fremtid ikke har tænkt sig at sige op på Discovery, ligesom han heller ikke har modtaget nogen fyreseddel. 

- Så i udgangspunktet er jeg jo hos Discovery, som er et sted, som jo har været med til at opfylde sindssygt mange af mine drømme, og hvor jeg er mega glad for at være.

- Det har været helt vanvittigt, jo. Det er her, jeg er blevet Årets Sportsjournalist. Vi har vundet tv-priser, og jeg har dækket Premier League, nogle af de største kampe i Superligaen, og jeg har haft vanvittige oplevelser med landsholdet. Kæft mand, et fedt sted, det har været!

Kian Fonoudi, der kom til Danmark fra Iran som fem-årig, indledte sin journalistiske karriere som praktikant på Tipsbladet tilbage i 2008, inden han i 2010 tog en beslutning om at flytte til Liverpool for at arbejde som freelancejournalist. 

Her lykkedes det Fonoudi at få banket karrieren i gang, og han blev boende i Liverpool indtil 2013, hvor han rykkede retur til Danmark og altså senere blev kåret til Årets Sportsjournalist for 'Superliga Backstage'-dokumentarerne. 

Men hvad fremtiden kommer til at byde på for den prisvindende journalist, det må vi altså vente lidt endnu med at få svar på.