Video : Tipsbladet
Superliga

Smidt af holdet: Dansker raser mod sin tyske klub

Hannover 96’s danske målmand Martin Hansen er blevet kylet ned på reserveholdet i den tyske klub. Nu retter han en meget skarp kritik mod sin arbejdsgiver.

- Efter at have forholdt mig neutral over en længere periode er vi nået dertil, hvor jeg bliver nødt til at reagere på den situation, klubben har sat mig i. Det er fandeme ikke i orden, at man kan behandle en spiller på den måde, som de gør med mig lige nu. 

Ordene kommer fra den danske målmand Martin Hansen, der siden januar 2020 har repræsenteret Hannover 96, men nu er blevet smidt af førsteholdet i 2. Bundesliga-klubben. Den 32-årige dansker har fået besked på, at han fremover skal træne med klubbens U23-hold. Allerhelst skal han forlade klubben et år før kontraktens udløb. 

Det efterlader Martin Hansen i en meget skidt situation i den tyske klub, og nu sætter han nogle ord på, hvad han mener er en unfair behandling fra sin arbejdsgiver.

- Vi får Stefan Leitl som ny cheftræner, og det er selvsamme træner, som jeg havde i Ingolstadt. Jeg havde ham i præcis 30 sekunder, for han sagde med det samme, at jeg ikke var en del af hans planer og skulle acceptere, at jeg ikke kom til at spille. Derfor skiftede jeg til Heerenveen kort efter. Da han blev præsenteret i Hannover, vidste jeg godt, at det meget vel kunne betyde, at jeg ikke indgik i planerne, og det fik jeg også at vide med to uger tilbage af sidste sæson, siger Martin Hansen til Tipsbladet og fortsætter:

- Jeg sagde til klubben, at det var okay, og at budskabet var forstået, men at vi som familie ikke havde nogen planer om at flytte igen. Vi har flyttet en del, og nu vil vi gerne have noget ro på. Men de forsøger at presse mig ud. Da jeg mødte op til træning efter sommerferien, havde de taget mit rygnummer fra mig.

- Jeg vil gerne understrege, at det er fair nok, at træneren vil noget andet sportsligt, men det er voldsomt, at man kan tillade sig at smide folk ned på akademiet, fordi der er en klausul i kontrakten, der siger, at de kan gøre det af sportslige grunde, så længe de stiller en A-licenstræner til rådighed. I Bundesligaen har man ikke sådan en klausul, men i 2. Bundesligaen er den lovlig. Og jeg synes ikke, det er i orden, at man kan behandle mennesker sådan. 

Du har trænet med førsteholdet hidtil?

- Ja, men jeg fik at vide, at det var bedst, at jeg slet ikke mødte op til træning. Der måtte jeg så sige, at jeg ikke har gjort noget forkert, og at jeg har tænkt mig at passe de forpligtelser, jeg har i henhold til min kontrakt. De kan ikke presse mig til alt muligt, bare fordi de mener, at jeg ikke indgår i planerne.

- Derfor måtte jeg desværre rådføre mig hos advokaten Horst Kletke, som kører flere andre sager mod klubben, for at kaste lys over mine rettigheder. Det er desværre en tendens i Hannover, at der er retssager med rigtig mange af de tidligere ansatte. Jeg er blot én i rækken, og jeg er med sikkerhed ikke den sidste.

- Man hører tit om spillere, der ikke møder op til træning, fordi de vil tvinge et skifte igennem, og det er pest for fodboldspillere, men jeg vil også bare gerne fortælle, at klubberne gør fuldstændig det samme, når de vil af med en spiller. Så fryser de ham ud og prøver at gøre hans liv træls. Det er dårlig stil.

Tror du, der kommer et retsligt efterspil?

- Jeg er i gang med at undersøge, om det her er lovligt. Som sagt kan de sende en spiller ned på U23-holdet, hvis det er af sportslige årsager, men jeg spillede 11 ligakampe i sidste sæson og gjorde det fint, så det passer jo ikke, at jeg lige pludselig slet ikke har niveau til at være omkring førsteholdet. Jeg var anfører i nogle kampe, og jeg har i min tid spillet 14 førsteholdskampe af 90 minutter med et pointsnit i de kampe på 1,71. Det må siges at være okay, så det er noget fis, at jeg ikke skulle være sportsligt berettiget til at være på førsteholdet, når jeg for ikke så længe siden var en leder på holdet og en del af anførergruppen. 

- Og hvad nu, hvis jeg havde fire år tilbage af min kontrakt? Så kunne se min bedste fodboldalder blive spildt på et akademi i fire år. Jeg er nødt til at undersøge, om det kan være rigtigt. Klubben siger, at de har rådført sig med den juridiske afdeling, og at alt er efter bogen.

Du har selv skrevet under på kontrakten. Læser du ikke, hvad du skriver under på?

- Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke var klar over, at man som 2. Bundesliga-klub kunne tillade sig at sende spillere på reserveholdet på den måde. Jeg ved, at man ikke kan gøre sådan i Bundesligaen. Jeg synes også, at det er ærgerligt, at vi som holdkammerater ikke står mere sammen i sådan en situation og bekæmper noget, der så åbenlyst er uretfærdigt. Jeg har i hvert fald taget nogle kampe for mine holdkammerater.

Det er nu anden gang, at du er blevet vraget af Stefan Leitl. Fornemmer du, at der er en personlig vendetta fra hans side?

- Det er et spørgsmål, kun han kan svare på. Hvad han vil med sit hold er jo op til ham, så det vil jeg helst ikke gå ind i. Det bliver ren gætteri. Jeg har haft fire trænere på to-et-halvt år, og jeg kan konstatere, at det er gået fint med de andre. 

Når en spiller er i den situation, du er i, har begge parter jo typisk en interesse i at ophæve kontrakten. Er der dialog om det?

- De tilbød mig en afståelsessum, men det var så langt fra, hvad der var realistisk, så det efterlod mig ikke med andre muligheder end at møde op på træningsbanen dagen efter. Nu er andetholdet tilbage fra ferie, og det betyder, at de juridisk kan sende mig derned og træne. Der står vi nu, og det er jeg dødtræt af. Det er jo ikke optimalt for mig potentielt at skulle gå et år uden at spille kampe og træne med reserveholdet.

Men hvis det er så vigtigt for dig at komme videre, hvorfor tager du så ikke bare imod tilbuddet?

- Først og fremmest var deres tilbud så latterligt lavt, at det ikke gav mening for mig at takke ja rent økonomisk. Når jeg har 12 måneders løn tilbage, skal jeg ikke gå for tre-fire måneder af de penge. Derudover står vi ikke med en løsning, der er holdbar for min familie eller rent sportsligt. Jeg har tre børn og en kone, så vi skal ikke til Indien eller sådan noget. Vi skal have et skifte, som minder om det, vi har nu, hvor vi har det godt.

Nu er situationen, som den er. Hvad skal der ske på den korte bane?

- Jeg har tænkt mig at gøre, som de siger. Jeg kan ikke rigtigt gøre andet. Jeg forholder mig til min kontrakt. Det er en udfordring, som jeg må tackle på bedste måde. Jeg vil bare gerne minde om, at der er to sider af en sag, og jeg håber, at jeg kan bidrage til nuancerne ved at give det her interview.

Hvis situationen ikke ændrer sig, skal du træne med U23-holdet i et år og ikke spille kampe. Hvad tænker du om det?

- Jeg kommer jo også op i alderen, og det handler om at spille så meget som muligt. Men jeg har ikke lyst til at tænke så meget over det. Jeg fokuserer mest på at få det optimale ud af situationen her og nu. Men jeg ved da godt, at det ikke er holdbart, som det er nu. Vi skal gerne finde frem til en holdbar løsning.

Tror du, en sådan løsning er realistisk?

- Jeg havde en snak med sportsdirektør Marcus Mann for en uge siden, hvor han roste mig for min måde at håndtere situationen på, og han undskyldte endda, at tingene er, som de er. En uge senere sender han mig så ned på akademiet, og det virker jo helt ude i hampen. 

- Jeg savner, at klubben mander sig op og tager ansvar for, at de vil noget andet. Så må vi finde en værdig løsning på det. Det er dobbeltmoralsk at bede en spiller om at finde noget nyt og så gøre den samme spillers vilkår dårligere i processen. Det er desværre noget, vi oftere og oftere ser - også med spillere i større klubber. Jeg tror, at man som spiller fremadrettet skal være ekstra opmærksom på sine rettigheder. 

- Jeg føler ikke, at Hannover bruger så meget tid på min situation mere. Nu har de sat det sidste punktum, og så kan jeg passe mig selv på andetholdet. Lige nu er der ingen dialog om at ophæve kontrakten, slutter Martin Hansen, der fastslår, at han har fået mange varme tanker fra både tidligere- og nuværende kollegaer. 

Tipsbladet har været i kontakt med Marcus Mann. Hannover 96's sportsdirektør ønsker ikke at kommentere kritikken fra Martin Hansen.