• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

Stor krise i OB: Kan bombes 25 år tilbage

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Situationen er både alvorlig og alarmerende i OB, vurderer journalist Martin Davidsen, der følger den fynske Superliga-klub tæt.

Af Ole Hoffskov

En kæmpe i dansk fodbold er i knæ - igen.

Søndag tabte OB 0-2 til Vejle Boldklub, og dermed sluttede et skuffende grundspil ganske symptomatisk for den fynske Superliga-klub, der var hele 10 point fra målet om top seks. I stedet er der kun fem point ned til Vejle under nedrykningsstregen.

Der er mange fædre til OB's nedtur, men pilen peger især på OB's sportslige ledelse. Det mener Martin Davidsen, der er redaktør på Stemmer Fra Ådalen, som dækker OB tæt hver eneste uge.

- Den nuværende situation er meget kritisk. De seneste 11 kampe har givet syv point, og det er jo et grotesk lavt snit, når man tænker på OB's egen selvforståelse, og hvad klubben selv har meldt ud. Og så er de ambitioner jo lavere end, hvad de var for 10 år siden. Dengang skulle man være i top tre. Nu er man fem point fra nedrykning. Så jeg vil sige, at det er alarmerende og bekymrende, siger Martin Davidsen til Tipsbladet.

Han peger på de mange udskiftninger, der har været i OB de seneste par år, som én af forklaringerne på de svigtende resultater. Der har ganske enkelt været for megen turbulens på flere af de vigtigste områder.

- Der har manglet stabilitet på rigtig mange fronter. På ledelsesgangen devaluerede man fra 1. juli den daværende sportschef Michael Hemmingsen ved at ansætte en ny fodbolddirektør i Björn Wesström. Han kom så først ind midtvejs i sæsonen, og det må umiddelbart give noget mangel på kontinuitet. 

- På trænerbænken ansatte man i sommer Andreas Alm, og det i sig selv medfører jo noget usikkerhed. Sæsonen har derudover budt på en række udskiftninger på assistenttrænerposterne. Så dér har også været usikkerhed og manglende kontinuitet.

- Hvis man kigger på spillertruppen, som bør være det mest stabile element, fordi OB ikke har handlet ret meget, er der også blevet skiftet enormt meget ud på positionerne. Alene på de fem bagerste pladser – målmand og forsvar – har OB brugt 12 forskellige konstellationer på 22 kampe. Og det er jo defensiven, der er fundamentet på ethvert velfungerende fodboldhold. Sådan har det ikke været, du kan jo også bare tælle antallet af clean sheets. Jeg kan afsløre, du ikke skal bruge ret mange fingre (tre clean sheets i 22 kampe, red.)

- Alt det gør, at OB har været enormt ubalancerede og ustabile i præstationerne, og det har kostet på resultaterne, lyder det fra Martin Davidsen.

Dan Hammers fire k'er.
Ifølge Martin Davidsen er OB's trup god nok til at være en del af top seks. Han kan ikke få øje på, at Silkeborg IF og Randers FC's skulle være markant bedre end fynboerne.

Andreas Alm er da heller ikke den første cheftræner, der har misset en målsætning i Ådalen. Siden succesårene for mere end 10 år siden er Troels Bech, Kent Nielsen og Jakob Michelsen alle blevet hyret og fyret igen. Nu prøver man så med svenske Andreas Alm. 

Det store spørgsmål er, hvorfor i alverden det er så svært at få succes i OB?

- Det er et spørgsmål, man skal stille til Niels Thorborg og det sportslige udvalg. Ham har vi mange spørgsmål til, når vi har bedt ham stille op, og det gør han ikke i øjeblikket.

Derfor må Martin Davidsen komme med sit eget bud, og det gør han med bidrag fra den tidligere FC København-boss Dan Hammer, der sammen med Mads Davidsen har udgivet bogen ”Hvor svært kan det være?” om fodboldstrategi- og ledelse.

- Dan Hammer nævner, at de fire vigtige k'er i en succesrig klub er kapital, kompetence, kontinuitet og kultur, siger han og tilføjer:

- Man kan spørge; ”putter OB's sportslige udvalg og ejer nok kapital i klubben?”. Det tvivler jeg på, i og med man kun er lykkedes så få gange de seneste 10 år.

- I forhold til kompetence kan man også spørge, om der er blevet truffet de rigtige beslutninger af den sportslige ledelse? Har de ansat de rigtige folk på de rigtige tidspunkter?

- Kontinuitet kan vi hurtigt blive enige om, at der ikke har været. Alene i den nuværende trup kan man finde spillere, der er blevet ansat af Kent Nielsen, Jakob Michelsen, Michael Hemmingsen, Jesper Hansen, Andreas Alm og Björn Wesström. Så der er aftryk fra fem-seks forskellige trænere og sportschefer.

- Endelig er der kulturen – alene de seneste 10 år har OB sagt farvel til Lars Høgh, Steen Nedergaard, Michael Hemmingsen og Thomas Helveg. Det er fire af de største kulturbærere i OB. Dem har man enten formået ikke at holde fast i eller sige farvel til.

Du bevæger dig tæt på OB's fans - hvordan håndterer de den nuværende situation?

- Jeg tror, der er en grundlæggende frustration blandt fansene, som så har en bølgetop nu. Man kan sige, at der har været en simrende utilfredshed i mange år, fordi OB engang var en klub, der spillede om medaljer, og nu er man tilfredse med at blive nummer seks. Når man så end ikke bliver nummer seks, men i stedet kæmper for at overleve i Superligaen, er der jo fuldt kog på i fankredse.

- OB's fans er kloge nok, og de ved, at det ikke bare er trænerens skyld. Pilen peger på det sportslige udvalg og hele strukturen omkring OB, og det er en film, vi har set før på Fyn, siger Martin Davidsen.

Vurderer du, at OB reelt er i nedrykningsfare?

- Det synes jeg absolut. OB har et meget lavt pointsnit baseret på de seneste 11 kampe. Faktisk har Vejle fået dobbelt så mange point i de seneste 11 kampe. Jeg er ikke så god til matematik, men jeg kan dog regne ud, at hvis de tendenser fortsætter, ser det ikke godt ud for OB.

Hvad ville en nedrykning betyde?

- Hvis OB rykker ned, vil klubben blive bombet 25 år tilbage. Det var der, de senest rykkede ned. Man vil gå fra at være en af førsteudfordrerne til FC København til at være et midterhold til at være et bundhold. Hvis man tilmed bliver et 1. divisionshold, skal man retænke det hele, og det vil koste på pengepungen. Vi har også set, hvor svært det kan være for Superliga-nedrykkerne at komme tilbage i det fine selskab. Det vil være en kæmpemæssig katastrofe, hvis OB rykker ned.

Er Andreas Alm fyringstruet?

- Jeg tror faktisk, at han har noget snor. OB har jo faktisk tradition for at have tillid til cheftræneren i i hvert fald to-tre sæsoner, og Alm har jo altså kun været i klubben i otte måneder. Jeg tror, de går planken ud med Andreas Alm, men selvfølgelig er han under pres. Man skal bare huske, at OB har skiftet træner ret mange gange uden, at det hjalp, slutter Martin Davidsen.

Tipsbladet ville gerne have interviewet OB's fodbolddirektør Björn Wesström om den aktuelle situation i klubben, man han ønskede ikke at stille op og svare på spørgsmål. I stedet har han sendt et skriftligt svar - læs mere her.