Video : Tipsbladet
Superliga

Studser over Brøndby: Det her er meget markant

Det er et meget markant kursskifte, Brøndby IF har foretaget, fastslår Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen.

Brøndby IF skal have slettelakken frem - der skal ændres i klubbens strategi. Det fastslår fodbolddirektør Carsten V. Jensen torsdag i et interview med Ekstra Bladet.

Storklubben fra Vestegnen har hidtil haft en ambition om ikke at købe spillere, som er ældre en 27 år, men i kølvandet på et transfervindue, hvor Brøndby købte 33-årige Daniel Wass og 28-årige Ohi Omoijuanfo, og man desuden flirtede med 31-årige Sebastian Andersson, må man konstatere, at den i hvert fald ikke holder. 

-  Jamen jeg fristes jo til at sige, at man har en strategi, til man tager en ny. Det er et markant kursskifte for fodboldklubben og fodboldforretningen Brøndby IF, at man nu har brugt så mange penge på spillere, man nok ikke kan regne med at sælge videre med profit, men som bør gøre holdet bedre her og nu og i de næste par år, siger Troels Bager Thøgerrsen, chefredaktør på Tipsbladet, og fortsætter:

- Nu må vi se, om det her er del af en større ændring af strategien, eller om det blot er en enlig svale på grund af en dårlig sæsonstart og lunkne indkøb. Men det er da en påfaldende udmelding, der kommer i det interview med Ekstra Bladet.

Udmeldingen kommer dagen efter lukningen af et transfervindue, hvor Carsten V. Jensen var under et massivt pres fra medier og utålmodige Brøndby-fans, der længe følte, at der ikke skete nok. Det gjorde der så til sidst, hvor Brøndby købte Nicolai Vallys og Ohi Omoijuanfo.

Ifølge Ekstra Bladet købte Brøndby for 43 millioner mere, end man solgte for i løbet af sommeren.

-  Det er et virkelig markant, transfervindue Brøndby IF her kommer ud af. 54 millioner kroner i transferbetalinger og 11 millioner i tilsvarende indtægter er meget usædvanligt for en dansk fodboldklub, især én, der ikke hedder FC København eller FC Midtjylland. Selv når Superliga-klubber virkelig går til den på transfermarkedet, plejer de cirka at sælge for lige så mange penge, som de sælger for, siger Troels Bager Thøgersen og fortsætter:

- Vi skal rimeligvis lige huske på, at Mikael Uhre blev solgt dyrt i januar, og at Jesper Lindstrøm og Morten Frendrup indbragte store beløb sidste år, så det er ikke fordi, Brøndby har forvandlet sig til Barcelona. Men det er en stor satsning på, at man løfter spillet og pointhøsten, så man igen spiller med om metal, og allerede gør det i denne sæson.

- Det er misforståelse både i omverdenen og tit også i fodboldbranchen, at spillere er unge talenter med stort videresalgspotentiale, indtil de er midt i 20'erne, hvilket er en misforståelse, der især eksisterer omkring offensive spillere. De store transferbeløb falder som regel for spillere, der er 18-20 år gamle, og helst ikke mere end 22, med mindre de har potentiale til pengemaskinen Premier League eller en større klub i de andre topligaer.

- Nicolai Vallys er ikke en ung spiller, man kan forvente at blæse afsted om et par år med kæmpe profit. På transfermarkedet anno 2022 er han som minimum midaldrende, så han er også købt ind til at levere her og nu, og skal være landsholdsspiller og levere spil på højt europæisk niveau, hvis han skal afsted med profit i 2024 eller 2025.

Endelig fastslår Tipsbladets chefredaktør, at man altid skal tage snak om strategier med et gran salt. 

- For mig er det her så også et eksempel på, hvorfor jeg ikke er ved at besvime af benovelse og ærefrygt, når fodboldklubber taler om strategier og planer. Det kan være svært at være holde fast i en strategi, når resultaterne og indkøbene svigter, og jeg havde helt klart gjort det samme, hvis jeg havde været transferansvarlig eller hovedaktionær i Brøndby IF.

- Brøndby vandt mesterskabet takket være en stærk idealopstilling, flot trænerarbejde af Niels Frederiksen, Maxsø og Uhres storspil og Lindstrøm og Frendrups uventet flotte gennembrud, ikke på grund af en strategi, der blæste hele Danmark eller Europa bagover, og det her skal minde os om ikke at tage klubbers meldinger om strategier for mere, end de som oftest er, siger Troels Bager Thøgersen. 

Et opsigtsvækkende kursskifte
Tipsbladets chefredaktør hæfter sig ved, hvor meget der i virkeligheden er sket på Vestegnen, siden Brøndby sagde farvel til Alexander Zorniger i begyndelsen af 2019.

- Det her er et markant kursskifte af Brøndby. Spillerbudgettet stiger kraftigt, efter man sparede i de første par transfervinduer efter afskeden med Alexander Zorniger, siger Troels Bager Thøgersen.

Han vil ikke afvise, at når Brøndby agerer, som de gør, så er det for at putte et plaster på et stort, blødende sår.

-  Man kan godt få indtrykket, at det sker for at løse en situation her og nu i Superligaen. Brøndby så ud til at være på vej mod en midterplacering i 2022/23, og hvor vi bare må konstatere, at for mange af indkøbene i 2020 og 2021 ikke har vist sig at være eller vise tegn på at udvikle sig til Superliga-profiler, de er grønne af misundelse over i Herning og på Østerbro, eller som de udenlandske opkøbere savler over.

- I bagklogskabens klare lys missede Brøndby helt klart en stor mulighed i 2021, hvor man blev mester og da også hentede spillere til, som så bare ikke var dygtige nok til, at Brøndby kunne blive ved med at overraske mod FC København og FC Midtjylland.

- Jeg har også en fornemmelse af, at det her til en vis grad er hovedaktionær og formand Jan Bech Andersen, der forsvarer sin investering i Brøndby IF og vil sørge for, at den ikke mister for meget værdi, siger han. 

Brøndby IF er på tiendepladsen i Superligaen og er desuden blevet ekspederet ud af Europa. 

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.