Video : Tipsbladet
Superliga

Chok i Lyngby: Jeg har fået en løftet pegefinger

Lyngby Boldklub har fredag fyret cheftræner Magne Hoseth - her taler direktør Andreas Byder ud om, hvorfor det måtte ske efter 50 dage, og hvor Lyngby nu står i jagten på en ny cheftræner.

LYNGBY (Tipsbladet): Lyngby Boldklub leverede fredagens største bombe i dansk fodbold. 

Omkring klokken 11.00 kunne De Kongeblå melde ud, at Magne Hoseth var fyret som cheftræner efter kun 50 dage og to kampe i spidsen for klubben. Det skete på baggrund af manglende opbakning fra stab og spillere, lød det.

Få timer efter nyhedsbomben sprang stillede direktør i Lyngby, Andreas Byder, op og svarede på spørgsmål fra Tipsbladet og den øvrige presse. 

Her kom han ikke mindst ind på forløbet omkring fyringen. 

- Det her er jo en proces, da Magne har været her i et par uger eller en uge, hvor vi allerede - ham og jeg i hvert fald - har nogle snakke om, hvad det kræver at være Lyngby-træner, og hvad det kræver at være en del af det her hus. Det er et specielt hus med et stærkt akademi og sådan.

- Der har vi nogle snakke om det, og vi har også nogle snakke på træningslejren. I løbet af den her uge ulmer det lidt, og vi har en snak tirsdag, Magne og jeg, som er rigtig god, men hård. Der har vi en rigtig fed dialog.

- Vi har i den her proces prøvet alle mulige greb. Det er lige fra at hyre eksterne konsulenter til… Vi har prøvet alle greb. I løbet af dagen i går kunne vi godt se, at det bare var at trække pinen ud, både for os og Magne. Derfor kørte jeg til bestyrelsen i går aftes og sagde, hvad jeg så.

- Det er klart, at når det er en så vild besked efter 50 dage, er det ikke noget, man når at beslutte fra klokken 20 til klokken 21, hvor der er brownie. Der snakker man igennem hele natten og tænker, om vi har gjort alt for at få det til at lykkes.

- Det er fuldstændig forfærdeligt, og det er den sværeste beslutning, jeg nogensinde har taget som leder, og den mest brutale beslutning i den her lorteverden, som det er. Og så er det klart, at når man kommer hjem 00.30, sover man ikke godt, siger Andreas Byder. 

Er det ikke noget, man skulle have fanget i screeningen og ansættelsesprocessen op til?

- Selvfølgelig er det det. Vi brugte alle de ressourcer, vi kunne. Vi havde fået lavet personlighedstest. Vi havde fire jobinterview med ham - to online og to i Danmark. Vi har trukket op mod 10 referencer fra spillere og holdkammerater. Selvfølgelig skulle vi have set, men vi så det ikke.

Hvilke egenskaber havde han så ikke?

- Jeg tror egentlig, at det er en blanding af tydelighed... Jeg har svært ved at beskrive det, men det er jo både i din ledelse og i din faglighed. Men der var bare nogle tandhjul…

- Der er ikke én i det her hus, der ikke kan lide Magne. Der er ikke én, der har stukket en kniv i ryggen på ham, men vi kunne bare mærke, at tandhjulene ikke kørte, og så skal man reagere. Det reagerede vi på, og jeg tror, at når vi mødes om ti år, siger han tak. Fordi han var også død i det her.

Hvad mener du med, at han var gået død i det?

- Jeg tror, at hvis man hver dag kommer på arbejde og kan mærke, at tandhjulene ikke kører, er det på et eller tidspunkt ikke sjovt at gå på arbejde. Det tror jeg, at han var kommet ud for.

Ligger der nogle ting i den her afskedigelse, som du ikke kan sige til os?

- Nej, ingenting.

Fik du nogle indikationer i ansættelsesprocessen om, at det var en personlighedstype, der ikke ville passe ind i Lyngby?

- Vi vidste, at det var rigtig svært at komme efter Freyr. Måske det sværeste efter ham, der skal efter Neestrup inde i Parken, ikke? Vi vidste godt, at det var rigtig svært, og derfor brugte vi mange kræfter og ressourcer på det. Men det gjorde vi også, da vi ansatte Freyr. Og det er også det, der forbander os langt væk, for hvad var det, vi ikke så? Eller hvad så Magne ikke i os?

I melder ud i pressemeddelelsen, at der er manglende opbakning. Hvordan har spilleren været i det her? 

- Jeg synes, de har været rigtig gode. Der er ikke nogen, der har smidt knive, men det er klart, at man ser nogle reaktioner på nogle træninger. Det tror jeg, at alle gør. Og der kan man se, at folk ikke er med. Jeg ser også nogle mønstre i staben, som jeg siger til Magne flere gange, at jeg tror ikke, at han har dem med i vognen. Jeg tror ikke, jeg skal stå og lave eksempler.

Er det Magne som person eller Magne som fodboldtræner, der gør, at han ikke er her længere?

- Det er Magne som fodboldtræner. Magne som person kunne sidde og spise chili con carne hos mig i aften. Klassefyr.

Hvordan tog han den her besked?

- Som en mand. Jeg sagde, at jeg har det så dårligt, og det er det værste, jeg nogensinde har prøvet. At jeg har fået ham og hans kone og hans børn herop for at træne et hold, og lige meget hvor meget vi prøver, har vi ikke kunnet få det til at gå op. Så sagde han, at jeg ikke skal føle mig skyldig, og at fodbold er brutalt.

Hvad er du mest ærgerlig over ved de her 50 dage?

- Hmm. At vi ikke lod Magne blive en endnu dygtigere leder og endnu dygtigere fodboldtræner i et mindre rough miljø. Et år til i Klaksvik havde været rigtig godt for ham og for os.

Samtidig afviser Lyngby-bossen, at klubbens placering i Superligaen har nogen betydning for fyringen. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Foto: Imago

Hvad gør Lyngby så nu? 
Nu skal Lyngby Boldklub så for anden gang på få måneder finde en ny cheftræner, men den proces er ikke gået i gang endnu, fastslår direktøren. 

Der er vi på nul. Vi har besluttet, at vi gør ikke noget før på mandag. På mandag mødes vi i bestyrelsen og skal finde ud af, hvad vi gør nu. Er det en firemåneders plan eller er det en langsigtet plan? Eller skal vi bede Mads (Kristensen) og (Mikkel) Beckmann om at tage den?, lyder det fra Andreas Byder.

Der må vel også ligge en liste fra sidst, som kan tages opad skuffen.

- Det gør der også.

Er det så en liste, I vil tage op igen?

- Det ved jeg ikke før mandag.

Har du fået en løftet pegefinger?

- Ja, det har jeg vel. Jeg har vel fået i går aftes, at det her er sgu ikke godt nok. Om det er en løftet pegefinger eller hvad det er, det ved jeg ikke. Vi løfter sammen. De er med til den sidste jobsamtale og til beslutningen, så vi er alle sammen skyldige, men jeg står øverst på skibet og er kaptajn.

Du nævnte, at det måske var et år for tidligt, at han kom til jer. Så springer I vel op på en ny hylde i jeres jagt?

Hvis vi skal ud og have en ny træner, så ja, korrekt. Vi går efter en ung og fremadstormende, men jeg tror, at når jeg har drukket kaffe med Magne om to uger, og han har lavet sin analyse, og hvis hans analyse er, at det nok var ti minutter for tidligt, skal vi have det med i vores rekruttering.

Er Mikkel Beckmann (assistenttræner) en, som man ville have tiltro til at blive en permanent løsning?

- Ja, det ville det være. Men Beckmann gider absolut ikke være cheftræner, og det sagde han så sent som i går.

Hvad med Mads (Kristensen, assistenttræner)?

- Det er egentlig noget, jeg gerne vil tage internt, men med Mads skal vi jo passe, at vi ikke gør ham en bjørnetjeneste. Vi har lige givet en mand en bjørnetjeneste, og vi lider, og vi skal passe på ikke at gøre det igen.

Lyngby er aktuelt nummer ni i Superligaen og har to point ned til Vejle Boldklub, der er under stregen.