Video : Tipsbladet
Superliga

Tallene lyver ikke: Dødbolde har givet FCM guld

FC Midtjylland har pulveriseret Superligaen og er blevet hjulpet til flere mesterskaber på klubbens store styrke på dødbolde.

HERNING, ÅRHUS OG KØBENHAVN (Tipsbladet): FC Midtjylland har i de seneste ti år domineret Superligaen på dødbolde i en grad, så det har hjulpet klubben på vej til tre mesterskaber.

Det viser en stor analyse foretaget af Tipsbladet.

Vi har set på dødboldene gennem 10 år i Superligaen, og her viser det sig, at FC Midtjylland gennem den periode har været stærkest i Superligaen både på scoringer og chancer i begge felter efter hjørnespark og indlæg fra frispark, og på mål scoret på indkast.

- Det er noget, der kan gøre forskellen på, hvem der bliver mester, siger FC Midtjyllands cheftræner Thomas Thomasberg, der i sit tidligere job som cheftræner i Randers FC har stået på den anden side af FC Midtjyllands dødboldmaskine.

Tre mesterskaber til FCM
FC Midtjylland har i den grad siddet på dødboldene.

Da engelske Matthew Benham købte klubben i sommeren 2014, satte FCM's trænere og ledere i samarbejde med Benhams folk stort fokus på dødboldene.

Først på hjørnespark og siden på indkast satte FC Midtjylland sig igennem med formationer, screeninger og grundige analyser og øvelser på træningsbanen.

Det kan vi se både over de ti år men også i de sæsoner, hvor FC Midtjylland vandt danske mesterskaber i 2015, 2018 og 2020.

Her dominerede FC Midtjylland på chanceskabelsen på dødbolde og ikke mindst på scorede mål, og i det hele taget har midtjyderne klaret sig godt på standardsituationerne, hvor man med afstand har den bedste målforskel af alle Superliga-hold gennem ti år.

Kan afgøre mesterskabet
- Vi vandt jo et mesterskab på dødbolde i FC Midtjylland, ikke?

Sådan sagde den nuværende AGF-kreatør og tidligere FC Midtjylland-spiller Mikael Anderson til Tispbladet, da snakken i et nyligt interview faldt på brugen af dødbolde i Superligaen.

Århusianerne har siden Uwe Röslers ansættelse som cheftræner i sommeren 2022 taget dødbold-tronen fra FC Midtjylland og dominerer i den grad luftrummet i modstanderens såvel som eget felt.

Det gør århusianerne takket være ikke kun spidsangriberen Patrick Mortensen men også midtstopperne Frederik Tingager, den til Inter solgte Yann Aurel Bisseck og denne sæsons nyanskaffelser Jonas Jensen-Abbew og Tobias Anker, to unge mænd der i den grad rager op i landskabet.

FC Midtjylland-cheftræner Thomas Thomasberg fortæller i et interview med Tipsbladet, at han er ked af, hvis han og FC Midtjylland bliver kategoriseret som værende kun interesseret i dødbolde.

Dataene fra denne sæson viser da også, at FCM sammen med FC København og Brøndby IF er dem, der skaber flest chancer og scorer mest i åbent spil, men midtjyderne har siden Thomas Thomasbergs retur som cheftræner for et år siden arbejdet målrettet med dødbolde, efter man havde mistet grebet om dominansen efter mesterskabet i 2020.

- Vi er stolte af at være gode til det her. Og vi vægter det, fordi vi ved, at det sidste ende kan give mesterskaber, siger Thomas Thomasberg til Tipsbladet.

Læs mere i Tipsbladets dødboldstema i morgen, hvor vi ser nærmere på, hvordan de nuværende Superliga-klubber bruger deres dødbolde.