Video : Tipsbladet
Superliga

Tidligere Lyngby-ejere lånte dyrt for at bygge, men byggede ikke noget

I efteråret forsøgte Lyngby Boldklub at få 27 millioner i kassen gennem med en dyr lånemodel. Pengene skulle gå til at forbedre faciliteterne, men det er de næppe.

Den tidligere ledelse i Lyngby Boldklub havde den store regnemaskine fremme i efteråret. På den stod der 27,65 millioner, som klubben ville låne for at forbedre sine faciliteter. Der er bare ikke noget, der tyder på, at det blev gjort.

Det var ellers meningen, at Lyngby gennem salg af obligationer skulle stampe de knap 28 millioner kroner sammen og "nå i mål med igangsatte aktiviteter omkring klubbens faciliteter", som det hed på klubbens hjemmeside.

- Du må spørge Hellerup Finans, hvad det var for nogle ting, de havde tænkt sig at investere i, siger den nuværende bestyrelsesformand, Tommy Petersen, til tipsbladet.dk.

Obligationer er i princippet et lån til den, der udsteder dem. Køberne af obligationerne får så sine penge tilbage med en fast rente. Lyngby havde valgt en høj rente på 10 procent.

En ekspert kaldte de toårige obligationer for "enorm høj risiko". Klubbens daværende formand, Torben Jensen, hævdede dog, at det var nødvendigt at finde pengene på den måde, fordi ingen banker ville låne fodboldklubber penge.

Detaljer udeblev
Det er ikke lykkedes tipsbladet.dk at få bekræftet, hvor mange penge klubben skaffede sig i efteråret. Men uanset beløbet er de næppe gået til faciliteterne, men snarere til driften, eksempelvis at betale løn eller andre løbende omkostninger. Torben Jensen afviste ellers blankt over for Ekstra Bladet, at pengene skulle gå til driften.

- Vi skal bruge pengene til at udvikle sports- og forretningsdelen i klubben. Inden jul vil vi fremlægge planerne i konkrete detaljer, sagde formanden.

De detaljer så aldrig dagens lys. I stedet hang klubben på udgifterne til at betale de dyre lån tilbage. Og det er gjort, forsikrer bestyrelsesformanden.

- Vi har håndteret alle de her situationer. Vi har haft kontakt med obligationslån-tagerne og afregnet med dem, og vi har taget kontakt til de Just-Sold-aktionærer, der havde aktiveret deres tilbagekøbsklausul og gjort det samme. Så vi har betalt og afregnet, og lagt den del bag os så vi kan kigge fremad, siger Tommy Petersen.

Første renteudbetaling blev i efteråret fastsat til udgangen af marts måned. Hvor dyrt lånet har vist sig at være for Lyngby Boldklub er hemmeligt, men størstedelen af beløbet afhænger af, hvor mange obligationer den tidligere ledelse solgte.

Hvilke nye faciliteter de har fået for pengene, står dog fortsat hen i det uvisse.

Lyngby Boldklub bor ligesom mange andre danske klubber til leje på deres stadion:

- Både vores klubhus, vores omklædningsfaciliteter og vores stadion lejer vi. Man kan selvfølgelig godt istandsætte lejede lokaler, men det er altså Lyngby-Taarbæk Kommune, der står for at investere i de anlæg, som vi så lejer. Vi har en fin dialog med Lyngby-Taarbæk Kommune om fremtiden omkring det, siger han

Tipsbladet.dk har gennem et par uger forsøgt at få en kommentar fra både Torben Jensen og den tidligere administrerende direktør Jesper Axel Gotfredsen. Ingen af dem har været til at komme i kontakt med.

Lapper hullerne i osten
Tommy Petersen og resten af de nye ejere i Lyngby Boldklub har i det hele taget været gennem et stort oprydningsarbejde, siden de overtog klubben i februar. Tipsbladet.dk har gennem en serie af artikler sat fokus på de løse ender, der var efter overtagelsen. 

Som investor og talsmand for ejergruppen 'Friends of Lyngby', Mads Byder, formulerer det:

- Jeg har ikke lyst til at sparke tilbage, men vi havde ikke nogen idé om størrelsen, fordi vi gik blindt ind i det her. Det var med et aftræk på 48 timer, og så man kan ikke nå at tjekke noget som helst. Så kom vi så i gang med at tjekke det, og ja, der var nogle huller i osten, Vi er stadig i gang, og det er fantastisk fedt, når der er en ambulanceinspektør, der kan mærke, at det bliver gjort på en anden måde nu.

- Vi vidste godt, der var huller i osten, det er vi blevet bekræftet i, og nu har vi faktisk proppet de fleste af dem til. Det er ret tilfredsstillende. Vi er ikke færdige endnu, og derfor ved vi også, at vi skal bede om noget tålmodighed hos nogle, siger han.

- Det gælder også i organisationen. Vi har måttet sige til spillere og organisationen, at vi er kede af, at vi ikke er kommet tættere på. Det er vi jo vant til i vores virksomheder: at være tæt på organisationen, give retning, give energi og power, men i det her tilfælde har der simpelthen stået en palle med Excel-ark foran døren. Det håber jeg, der er accept fra alle for.