• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Tv-millioner regner over Superligaen: Brøndby er den store vinder

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Efter denne forgangne runde 26 skal anden omgang af tv-pengene fordeles i Superligaen. Endnu en gang scorer Brøndby IF flest millioner, mens FC Helsingør må nøjes med lidt over en sjettedel.

Af Anders Dehn

De 14 Superliga-klubber har med garanti brugt det meste af tiden siden søndag aften på at kigge på tabellen og deres plads i det forestående slutspil. Men mon ikke et par af økonomichefer også har regnet lidt på tallene.

For en tredjedel af de 275 millioner kroner, som ligaens tv-pulje indeholder, skal fordeles for perioden 14.-26. spillerunde. Det bliver til lige knap 92 millioner kroner i alt. Og her er det ikke ligegyldigt, om man ligger på den ene eller den anden placering. 

Læs også: Status på tv-millionerne: Brøndby er sæsonens topscorer, FCM følger efter

Der er eksempelvis 1,7 millioner kroner i forskel på at ligge nummer ét og nummmer to. Det kan man betale et års løn til en god Superliga-spiller for. 

Tipsbladet.dk har opgjort tv-pengene for alle 14 klubber, og ligesom det var tilfældet efter runde 13, er Brøndby IF den store vinder. Det skyldes ikke mindst, at holdet ikke har tabt siden sidste uddeling af tv-penge, og at holdet hver weekend vælges som første- eller andetvalg hos tv-kanalerne.

For tv-pengene fordeles efter fire faktorer: solidaritetspenge, placeringer, hvor højt tv-kanalerne vælger holdets kampe og den såkaldte kamppulje, hvor man får penge for at vinde og spille uafgjort. Læs mere om fordelingen nederst i artiklen.

Vi kan også se, FC København får andenflest tv-penge, selv om holdet altså "kun" ligger på fjerdepladsen. Det skyldes ikke mindst, at holdet også ofte vælges som første- eller andetvalg hos tv-kanalerne.

De helt store forskelle ser vi naturligvis også mellem toppen og bunden af tabellen. FC Helsingør, der får færrest tv-penge, modtager eksempelvis mellem en femte- og en sjettedel af, hvad Brøndby gør. 

Tallene herunder er omtrentlige, da nogle klubber kan få mere eller mindre, end tipsbladet.dk's beregninger viser. Læs mere om usikkerheder på den anden side af grafen.

Se hele tipsbladet.dk's udregning af tv-pengene her.

Brøndby IF 14,17 mio. 
FC Midtjylland 9,83 mio.
FC Nordsjælland  8,05 mio.
FC København 9,81 mio.
AaB 7,29 mio.
AC Horsens 5,89 mio.
Hobro IK 5,36 mio.
SønderjyskE 5,67 mio.
OB 5,00 mio.
AGF 5,74 mio.
Silkeborg IF 4,44 mio.
Lyngby BK 3,82 mio.
Randers FC 3,20 mio.
FC Helsingør 2,50 mio.

Sådan gjorde vi:
Vi har taget udgangspunkt i tv-aftalen, som uddeles tre gange om året: efter runde 13, efter runde 26 og efter sæsonen. Der er i alt 275 millioner til deling, hvilket vil sige lige under 92 millioner pr. gang.

Solidaritetspuljen: 30 procent af det samlede beløb. 2,1 millioner til hver klub.

Placeringspuljen: 30 procent af det samlede beløb. Fordeles efter klubbernes placering i Superliga-tabellen.

Markedspuljen: 24 procent af det samlede beløb. Første- og andetvalg på tv får 325.000, tredje- og fjerdevalg får 90.000, femte- og sjettevalg får 45.000, og syvendevalg får ingenting.

Kamppuljen: 16 procent af det samlede beløb. En sejr giver 175.000, uafgjort giver 65.000, og et nederlag giver ingenting.

Placeringspuljen og kamppuljen kan udregnes direkte fra tabellen og holdenes resultater. Markedspuljen er mere kompliceret. Vi har taget udgangspunkt i fordelingen her og regnet på, hvor mange penge de enkelte kampvalg har givet for den enkelte klub.

Der kan dog være usikkerheder. Eksempelvis er nogle FCK-kampe blevet flyttet som følge af europæiske opgør, så de kan have fået penge for at være andetvalg, men i spilleplanen spillet som sjettevalg.

Læs mere om fordelingen af tv-pengene her.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.

---------------------------

Se FC København i den afgørende Europa League-playoff mod HNK Rijeka på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus