• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Talent Sebastian Stanbury

Helsingør-talent: Han kunne være i BIF eller FCK

Foto: FC Helsingør

Det 16-årige FC Helsingør-talent Alexander Lyng har succes i 1. division og på U/18-landsholdet trods en anderledes karrierevej end mange af de jævnaldrende.

Af Sebastian Stanbury

Tirsdag spillede det danske U/18-landshold mod Tjekkiet i en træningsturnering i Kroatien, og i en begivenhedsrig 3-3-kamp scorede FC Helsingør-spilleren Alexander Lyng to af de danske mål.

Den 16-årige offensivspiller har dermed scoret tre gange i sine foreløbig tre U-landskampe, og den fine statistik er ikke det eneste, der gør ham til en speciel historie. For det er nemlig sjældent, at en spiller er på et af DBU's U-landshold, hvis han ikke spiller for en klub, der har et hold i de bedste ungdomsrækker – FC Helsingør spiller kun på næstøverste niveau. Til gengæld er Alexander Lyng allerede med omkring seniorholdet, der topper 1. division.

- Han kunne også have valgt at være i Brøndby eller FCK, for jeg ved i hvert fald, at andre klubber har fulgt ham længe. Men han har troet på, at han har nemmere ved at spille divisionsfodbold hos os frem for at være en ung spiller i en af de store klubber. Han har taget et valg med sin rådgiver om at gå en anden vej end andre med samme talent, siger Morten Eskesen, der er cheftræner i FC Helsingør, til tipsbladet.dk.

- Hvis man kigger på de andre, der starter inde (på U/18-landsholdet red.); hvor mange af dem spiller så i 1. division? Det er ungdomsfodbold for de fleste. Det er selvfølgelig også fint, men at han allerede kan begå sig på 1. divisionsniveau, taler for ham, siger Eskesen.

Brian Gellert, der er sportslig ansvarlig i FC Helsingør, peger på, at klubben i de senere år har øget skruet op for niveauet i ungdomsafdelingen og har sluset unge spillere som Frederik Juul Christensen og newzealænderne Eli Just og Callum McCowatt ind på holdet. Det har vist en vej for Lyng.

- Jeg ved, at det var en af årsagerne til, at Alexander Lyng valgte at blive og gerne ville forlænge sin aftale. Det, han blev tilbudt de andre steder, havde han også her, lige på nær selvfølgelig Superliga-fodbold. Det er en enorm cadeau til hele vores system. Selv om de større adresser stemmer dørklokker hos os engang imellem, så vælger man at blive, siger Gellert, der taler varmt om det unge talent.

- Udover at han er en fantastisk hårdtarbejdende og meget, meget ydmyg dreng, så har han et enormt talent. Den naturlighed, han har i sin boldomgang, er meget, meget sjældent set. Og så er han en tofodet spiller, hans fysik er god, hans mentalitet er god, og hans teknik er på et af de allerhøjeste niveauer, jeg nogensinde har set i den årgang, siger Gellert.

Da et par af FC Helsingørs newzealændere i sommer skulle til OL, hev Morten Eskesen unge Lyng op i førsteholdstruppen for at træne med.

- Som så mange andre klubber startede vi med en bip-test. Den valgte han så at vinde. Vi har rigtig mange spillere, der løber gode bip-tests, så der tænkte jeg: 'Hold da kæft!' Jeg vidste godt, at han havde lavet mange mål på U/17 og U/19, og vi vidste også godt, at han var et stort talent, men at han havde den løbekapacitet og kunne vinde sådan en biptest, det kom bag på os, siger Morten Eskesen.

Lyng har i efteråret spillet fem kampe i 1. division og scoret et enkelt mål.

- Han har et rigtig godt blik for spillet og er kølig. Så når han har bolden, spiller han så rutineret, så man tror, det er løgn. Han er som en 30-årig midtbanespiller, der ikke har lavet andet end at spille i Superligaen og 1. division. Han er enormt rolig, og han løber rigtig mange kilometer, siger Morten Eskesen

- Vi spillede en pokalkamp mod HB Køge, vandt 1-0, og der spillede han alle 120 minutter og løb mere end 17 kilometer. Det er bare rigtig mange meter som 16-årig. Så han er en spiller, som går en stor fremtid i møde. Han er hårdtarbejdende, han er god på bolden, og så er han enormt kølig, når han afslutter, siger cheftræneren.

Alexander Lyng og U/18-landsholdet spiller mod Kroatien fredag formiddag.