• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Dansk firma tjente millioner på skandalestadioner

Foto: Getty Images

Den danske industrigigant Danfoss har leveret komponenter til seks af otte VM-stadioner i Qatar. Det har ifølge Ekstra Bladet indbragt over 15 millioner.

Af Anders Dehn

I dag afslører Ekstra Bladet, at den store danske virksomhed Danfoss har lavet millioner af kroner på at handle med Qatars VM-værter. Danfoss har leveret komponenter til de aircondition-anlæg, som skal nedkøle de ørkenvarme stadioner ved næste års slutrunde.

Ifølge Ekstra Bladet har Danfoss leveret til seks af otte VM-stadioner. Avisen er i besiddelse af et internt nyhedsbrev, hvor det fremgår, at Danfoss oprindeligt ikke var på leverandørlisten, men via "hårdt arbejde og dedikation" har tilkæmpet sig muligheden for at levere komponenter til de skandaleombruste stadioner.

- Installationerne har en værdi på omkring 2,5 millioner dollars og efterlod konkurrenter som ABB, Scheineder og Siemens langt bagefter, står der ifølge avisen i nyhedsbrevet.

2,5 millioner dollars svarer til 15,5 millioner danske kroner.

Langt størstedelen af arbejdet på Qatars VM-stadioner udføres af migrantarbejdere. De udgør omkring 90 procent af landets arbejdsstyrke, men de fleste af dem lever under det, som eksperter og organisationer kalder moderne slaveri.

Arbejderne frarøves i vidt omfang den løn, de har krav på, hvilket Tipsbladet har beskrevet i detaljer. Derudover bliver de budt usle leveforhold, ringe rettigheder og livsfarlige arbejdsforhold.

Tidligere på året afslørede The Guardian, at mindst 6.750 gæstearbejdere var døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM-slutrunden. Det tal dækker kun arbejdere fra fem forskellige lande, hvorfor det reelle tal formentlig er langt større.

Danfoss er ikke den eneste danske virksomhed, som har været direkte involveret i bygningen af VM-stadioner. Det har også ingeniørfirmaet Rambøll.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020